Jak ostatnio mąż mi pół świni przywiózł, to wziął też i nabył niemalże profesjonalną nadziewarkę do kiełbas, taką na 3 kilo farszu na raz, bardzo prostą w obsłudze, teraz kiszka to moment-dwa, jeszcze przed postem zdążymy.
Natchnęło mnie dziś na babkę ziemniaczaną, ale nigdy jej nie robiłam ani nie jadłam. Przeglądałam przepisy w necie i nie wydaje się to zbyt skomplikowane. Macie może jakieś rady dla początkujących?:) jak drobno trzecie ziemniaki? Można użyć maszynki do mięsa w tym celu?
Ech ta tarka ręczna mnie zawsze od placków ziemniaczanych odrzuca i miałam nadzieję, że choć przy babce da się pooszukiwać nic to zawezmę się i zetrę na tarce o ile mały ssak pozwoli:).
Emilia nie krzyw sie na frytki w cukrze pudrze Mama kiedyś nam w pośpiechu obsypała frytki cukrem pudrem A my z siostra zjadłysmy ) Nie powtórzyłam nigdy tego kulinarnego szaleństwa ale placki ziemniaczane jem z cukrem
Babka ziemniaczana wyszła super oczywiście dzieciaki kręciły nosami ale dla mnie smak placków ziemniaczanych i w dodatku bez tłuszczu to jest to! Mówicie że mozna ją odgrzać następnego dnia?
Komentarz
Kaczka, kluski i buraczki
Dziecko mi wraca, trza przywitać czymś smacznym )
Kiszki jeszcze nie jadłam ale domyślam sie, ze musi byc toto pyszne!!!!!
Mam jeszcze z 80 metrów flaka i wór kartofli
Matkoooo ile byłoby kiszki )
Mam wrażenie, ze ta nadziewarka jak i wyciskarka do soku non stop w użyciu
Non stop kiełbasa )
Bo pączki nie, faworki nie i churros też nie.
chyba że da sie zrobić churros z ziemniaków. Albo obtoczyć frytki w cukrze pudrze.
http://wielodzietni.org/discussion/9012/paczki#latest
Mama kiedyś nam w pośpiechu obsypała frytki cukrem pudrem
A my z siostra zjadłysmy )
Nie powtórzyłam nigdy tego kulinarnego szaleństwa ale placki ziemniaczane jem z cukrem