Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1177178180182183265

Komentarz

• Ryba z porem I papryka z parowara, ziemniaki z tegoz I kapusta kwaszona.
    Corce ryba nie przeszla przez gardlo, wymienila na fasolke szparagowa, co bylo szokiem, bo ona nie jada warzyw.
  • Gołąbki sobie wczoraj już zrobiłam, więc dziś prosta sprawa z obiadem. Tylko ziemniaków muszę nagotować, żeby się to moje towarzystwo zapchało. Wiem, że ryż i ziemniaki to dla większości ludzi nadmiar szczęścia, ale muszę sobie jakoś radzić z apetytem moich synów...
  • U nas byla kaczka z jablkami, ziemniaki i salata z czosnkiem niedzwiedzim.
  • jaglanka z warzywami, dzieci chcialy :)

do tego ogorki kiszone mniam :)

a jutro moze by tak pizze wykonac?
  • O tak krem z pieczonego buraka ;)
    Pychota
    Z tymiankiem

Ja dodaje na sam koniec miksowania ciut masła wlasnie dla aksamitnej konsystencji ;)

• wczoraj odmroziłam żurek, bo w święta się nie zmieścił ;) a młodzież zażyczyła sobie jaglanki, stęsknili się przez tych kilka dni wyjazdu :)
  • resztkowa zapiekanka (resztki poledwicy i wedzonki z Polski, resztka pieczarek, fasola zielona, ostatnia cebula, ziemniaki, ile jeszcze bylo w siatce i zapieczone pod cheddarem, bo tylko tego sera resztke jeszcze znalazlam) z resztka ogorkow kiszonych
    do kawy wlalam resztke mleka B-)
    mlodzi dojedli jogurt z ostatkiem powidel
    malucha nabialu nie moze, ale tez miala deser, bo bylo jeszcze cale jedno jablko

i udalo sie bez wycieczki na zakupy

dobrze, ze spoza Polski pisze, bo podobno Komoruski podpisal konwencje, to bym jeszcze podpadla pod paragraf o przemocy kulinarnej

• edytowano kwietnia 2015
    Widze, ze wszedzie w niemcach bieda =))
    U nas dzieci müsli musialy rano jesc, bo chleba nie bylo, na obiad makaron z sosem ze sloika przyprawiony resztkami polskiej kielbasy.
  • Zrobiłam barszcz ukraiński na zakwasie z buraków. Udał się zakwas - forumowa inspiracja. Kipię dumą.
  • Zosia zrobiła fasolkę po mlaskijsku, że dla mnie zabrakło, spoko, kończyłam pstrąga z Bytowa, ale że dla męża (jeszcze nie wrócił) i dla Kajtka (jeszcze śpi) no to niezbyt ładnie! [-X
  • Pierogi być miały. Zdążyłam zrobic farsze- reszta czeka wieczora. Jęczki placzki chorowitki... bezobiedni dzień.
  • A ja przypaliłam ziemniaki i mam aromat jak z letniego ogniska :)
  • Przesolilam chleb...:((((

Na obiad dzisiaj fajitas z kurczaka. Jutro zrobie klopsiki z sarniny , a w srode mam w planie jagniecine po marokansku...
  • Czekolado, od jakiegoś czasu robimy zainspirowani przepisem tu z Forum na fasolkę po baskijsku, która od pierwszego mlaśnięcia w naszym domu zyskala tę nowa nazwę i ta nazwa sie nieco rozpowszechniła, nie wiem, gdzie szukać oryginalnego przepisu? bo teraz to już całkiem na zywioł nawet Zosia robi :)
  • do jaglanki z warzywami
    zjedzonej prawie calej

myslac, ze dla meza nie starczy, bo chlopcy tyle jedli i jedli i jedli

dorobilam zapiekanke ziemniaczano-cebulowa i sos czosnkowy

a dla synow jeszcze mus malinowy z jogurtem

i mam zamowienie jeszcze na zupe mleczna na kolacje, ale juz mi sie nie chce, zywie nadzieje, ze synkowie zapomna ;)
  • A, to to!!! Zapomniala,ze tak sie nazywalo:DDDDD
  • Dzisiaj wiosennie-lekko (po zakupach ;) ): losos z sosem chrzanowo-koperkowym, ziemniaki i szparagi gotowane na parze. Jak mie sie w koncu zachce, to zrobie ciasto z rabarbarem na deser.
  • To byl chyba makaron z lososiem, baza jest taka:
    Podsmazyc na oliwie czosnek i lekko posiekane kapary, dodac np. cukinie, albo papryke. Na koniec wedzonego lososia i od razu wlac smietane i sok z polowki cytryny/ biale wino. Mozna dodac czarnee oliwki, parmezan, albo jakies ziola (zwykle z szalwia robilam), na poczatku, razem z czosnkiem jak mam to dodaje troche anchoais (anszla, czy jak to sie pisze, tych malych sardynek ze sloika). Dodac ugotowany makaron, wymieszac, fertig :)
  • Wlasnie pieke najlatwiejsze ciasto swiata, czyli drozdzowe z rabarbarem i kruszonka cynamonowo-imbirowa. Ale pachnie!
  • kutfa., po co ja tu wchodziłam....
  • A ja zawsze zarlam to jak salate, nie wiedzialam, ze dusic mozna.
    U nas dzis kalafior, fasolka, kurczak pieczony. Ciasto rabarbarowe na deser, chociaz dzieci tak krusza, ze zastanawiam sie, czy by im co innego nie dac.
  • @Elinia, obecnie jestem cały czas głodna. I zwykły rosól wydaje się taki... zwykły...
    choć pewnie rodzina @jukaa powiedziałaby inaczej:P
  • To drozdzowe, ale wyjatkowo dobre drozdzowe, ala chalka
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/placek_drozdzowy_z_rabarbarem/przepis.html

Na stronie wiecej wymyslnych przepisow, wybralam to, bo szybko sie robi.
  • pizza i zapiekanki

wszystko na cieniutkim ciescie

przepysznie wyszlo!
  • börek z wolowina, cebula i pieczarkami, rucola z pomidorami, mozzarella i parapetowa bazylia i ayran

bardzo szybki i jednoczesnie smaczny obiad

na jutro tez potrzebuje czegos szybkiego i pomyslalam o kapusniaku (skoro ma sie ochlodzic i padac), do tego piecze sie ciasto z rabarbarem
  • Ciasto z rabarbarem :x
    dałabym się pochlastać za kawałek

od poniedziałku zero!!!! słodyczy
    da się zyć, gorzej żyć bez makaronu :D

Kupiłam wczoraj jakiś nowy - z czosnkiem niedźwiedzim
    Pyszny!!
    Wczoraj był na obiad

dziś gulasz z serc wieprzowych (czemu tak trudno dostać teraz wołowe :/ ) :(
    z kaszą
    jedna torebka kaszy na trzy osoby
    i zostało na kolację dla Młodego
    Serc było trzy sztuki, jak okroiłam ze skóry, wyciełam wszystkie żyłki etc., to połowa poszła do śmieci

tylko coś nic a nic nie chudnę :((
  • też bym wolała makaron z pesto :)
    u nas dziś frytki/fasolka szparagowa - razem lub osobno :) a niektórzy albo albo :)
  • Pierogi, excusez le mot, ruskie. Z salata...
  • Hmmm, przypaliliy mi sie te pierogi lekko...i wiecie co? Oni je zjedli. Chyba musze czesciej przypalac potrawy...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.