Ryba z porem I papryka z parowara, ziemniaki z tegoz I kapusta kwaszona. Corce ryba nie przeszla przez gardlo, wymienila na fasolke szparagowa, co bylo szokiem, bo ona nie jada warzyw.
Gołąbki sobie wczoraj już zrobiłam, więc dziś prosta sprawa z obiadem. Tylko ziemniaków muszę nagotować, żeby się to moje towarzystwo zapchało. Wiem, że ryż i ziemniaki to dla większości ludzi nadmiar szczęścia, ale muszę sobie jakoś radzić z apetytem moich synów...
resztkowa zapiekanka (resztki poledwicy i wedzonki z Polski, resztka pieczarek, fasola zielona, ostatnia cebula, ziemniaki, ile jeszcze bylo w siatce i zapieczone pod cheddarem, bo tylko tego sera resztke jeszcze znalazlam) z resztka ogorkow kiszonych do kawy wlalam resztke mleka B-) mlodzi dojedli jogurt z ostatkiem powidel malucha nabialu nie moze, ale tez miala deser, bo bylo jeszcze cale jedno jablko
i udalo sie bez wycieczki na zakupy
dobrze, ze spoza Polski pisze, bo podobno Komoruski podpisal konwencje, to bym jeszcze podpadla pod paragraf o przemocy kulinarnej
Widze, ze wszedzie w niemcach bieda ) U nas dzieci müsli musialy rano jesc, bo chleba nie bylo, na obiad makaron z sosem ze sloika przyprawiony resztkami polskiej kielbasy.
Zosia zrobiła fasolkę po mlaskijsku, że dla mnie zabrakło, spoko, kończyłam pstrąga z Bytowa, ale że dla męża (jeszcze nie wrócił) i dla Kajtka (jeszcze śpi) no to niezbyt ładnie! [-X
Czekolado, od jakiegoś czasu robimy zainspirowani przepisem tu z Forum na fasolkę po baskijsku, która od pierwszego mlaśnięcia w naszym domu zyskala tę nowa nazwę i ta nazwa sie nieco rozpowszechniła, nie wiem, gdzie szukać oryginalnego przepisu? bo teraz to już całkiem na zywioł nawet Zosia robi
Dzisiaj wiosennie-lekko (po zakupach ): losos z sosem chrzanowo-koperkowym, ziemniaki i szparagi gotowane na parze. Jak mie sie w koncu zachce, to zrobie ciasto z rabarbarem na deser.
To byl chyba makaron z lososiem, baza jest taka: Podsmazyc na oliwie czosnek i lekko posiekane kapary, dodac np. cukinie, albo papryke. Na koniec wedzonego lososia i od razu wlac smietane i sok z polowki cytryny/ biale wino. Mozna dodac czarnee oliwki, parmezan, albo jakies ziola (zwykle z szalwia robilam), na poczatku, razem z czosnkiem jak mam to dodaje troche anchoais (anszla, czy jak to sie pisze, tych malych sardynek ze sloika). Dodac ugotowany makaron, wymieszac, fertig
A ja zawsze zarlam to jak salate, nie wiedzialam, ze dusic mozna. U nas dzis kalafior, fasolka, kurczak pieczony. Ciasto rabarbarowe na deser, chociaz dzieci tak krusza, ze zastanawiam sie, czy by im co innego nie dac.
Ciasto z rabarbarem :x dałabym się pochlastać za kawałek
od poniedziałku zero!!!! słodyczy da się zyć, gorzej żyć bez makaronu
Kupiłam wczoraj jakiś nowy - z czosnkiem niedźwiedzim Pyszny!! Wczoraj był na obiad
dziś gulasz z serc wieprzowych (czemu tak trudno dostać teraz wołowe ) z kaszą jedna torebka kaszy na trzy osoby i zostało na kolację dla Młodego Serc było trzy sztuki, jak okroiłam ze skóry, wyciełam wszystkie żyłki etc., to połowa poszła do śmieci
Komentarz
Corce ryba nie przeszla przez gardlo, wymienila na fasolke szparagowa, co bylo szokiem, bo ona nie jada warzyw.
do tego ogorki kiszone mniam
a jutro moze by tak pizze wykonac?
Pychota
Z tymiankiem
Ja dodaje na sam koniec miksowania ciut masła wlasnie dla aksamitnej konsystencji
do kawy wlalam resztke mleka B-)
mlodzi dojedli jogurt z ostatkiem powidel
malucha nabialu nie moze, ale tez miala deser, bo bylo jeszcze cale jedno jablko
i udalo sie bez wycieczki na zakupy
dobrze, ze spoza Polski pisze, bo podobno Komoruski podpisal konwencje, to bym jeszcze podpadla pod paragraf o przemocy kulinarnej
U nas dzieci müsli musialy rano jesc, bo chleba nie bylo, na obiad makaron z sosem ze sloika przyprawiony resztkami polskiej kielbasy.
Na obiad dzisiaj fajitas z kurczaka. Jutro zrobie klopsiki z sarniny , a w srode mam w planie jagniecine po marokansku...
zjedzonej prawie calej
myslac, ze dla meza nie starczy, bo chlopcy tyle jedli i jedli i jedli
dorobilam zapiekanke ziemniaczano-cebulowa i sos czosnkowy
a dla synow jeszcze mus malinowy z jogurtem
i mam zamowienie jeszcze na zupe mleczna na kolacje, ale juz mi sie nie chce, zywie nadzieje, ze synkowie zapomna
Podsmazyc na oliwie czosnek i lekko posiekane kapary, dodac np. cukinie, albo papryke. Na koniec wedzonego lososia i od razu wlac smietane i sok z polowki cytryny/ biale wino. Mozna dodac czarnee oliwki, parmezan, albo jakies ziola (zwykle z szalwia robilam), na poczatku, razem z czosnkiem jak mam to dodaje troche anchoais (anszla, czy jak to sie pisze, tych malych sardynek ze sloika). Dodac ugotowany makaron, wymieszac, fertig
U nas dzis kalafior, fasolka, kurczak pieczony. Ciasto rabarbarowe na deser, chociaz dzieci tak krusza, ze zastanawiam sie, czy by im co innego nie dac.
choć pewnie rodzina @jukaa powiedziałaby inaczej:P
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/placek_drozdzowy_z_rabarbarem/przepis.html
Na stronie wiecej wymyslnych przepisow, wybralam to, bo szybko sie robi.
wszystko na cieniutkim ciescie
przepysznie wyszlo!
bardzo szybki i jednoczesnie smaczny obiad
na jutro tez potrzebuje czegos szybkiego i pomyslalam o kapusniaku (skoro ma sie ochlodzic i padac), do tego piecze sie ciasto z rabarbarem
dałabym się pochlastać za kawałek
od poniedziałku zero!!!! słodyczy
da się zyć, gorzej żyć bez makaronu
Kupiłam wczoraj jakiś nowy - z czosnkiem niedźwiedzim
Pyszny!!
Wczoraj był na obiad
dziś gulasz z serc wieprzowych (czemu tak trudno dostać teraz wołowe )
z kaszą
jedna torebka kaszy na trzy osoby
i zostało na kolację dla Młodego
Serc było trzy sztuki, jak okroiłam ze skóry, wyciełam wszystkie żyłki etc., to połowa poszła do śmieci
tylko coś nic a nic nie chudnę (
u nas dziś frytki/fasolka szparagowa - razem lub osobno a niektórzy albo albo