Czy ma ktoś może drzwi przesuwne takie zewnętrze, nie chowane w ścianie? Właśnie się nad tym zastanawiamy, ale trudno znaleźć jakieś sensowne informacje. Czy takie drzwi chronią przed hałasem z innych pomieszczeń?
mamy w pokoju dziewczynek, drzwi cienkie (co ze starej szafy) ale sprawują się dobrze, w środku utrzymują ciepło, hałasu tez nie słychać, tylko same tak "brzęczą" przy otwieraniu i zamykaniu ale to raczej wina tego że to nie normalne drzwi tylko "szafowe"
Nasi przyjaciele maja drzwi na prowadnicy puszczonej po scianie. Chronia tak samo przed chalasem jak klasycznie zamykane (o ile sa zamkniete )). Oni maja futryne zewnetrzna i do tej futryny jest przytwierdzona taka listwa, do ktorej drzwi sie domykaja dosyc szczelnie. W prowadnicy jest pozycjoner, ktory powoduje że zamkniete drzwi przylegaja do tej listwy.
I jeszcze wróce do tematu malowania mebli. Czym konkretnie? I czy trzeba wczesniejnprzeszlifowac? Wyczyscic? A czym sie maluje boazerie? Zeby było ładnie, trwale i tanio? Kurcze...pstrzec na nią nie mogę. A fachowcy odradzili malowanie twierdząc, ze taniej zerwac. Tyle, ze to zrywanie musi poczekac.
@Małgorzata32 można kupić np. w Castoramie, w instrukcji jest jak i gdzie wieszać. Warto też przetestować - powinien być przycisk test. Wyje tak, że umarłego obudzi ;-). My po akcji z czadem (sąsiednie mieszkanie) i wizycie straży a potem w szpitalu na obserwacji kupiliśmy natychmiast.
@Elunia ale to jest do kominka tak? A do gazu to cos innego? Tu jest gaz ziemny. Do tej pory mielismy plyte elektryczną. Ja sie boję, ze ktores dziecko odkręci/nie zakręci dobrze. Na razie mają zakaz dotykania kuchenki.
Małgorzata czujniki można dwa w jednym a można oddzielnie,jak wolisz. Co do mebli i boazerii to możesz malować nawet zwykłą farbą ścienną,tylko dobrze jest je najpierw odtłuścić czyli umyć wodą z płynem do naczyń.W zależności od tego jak farba kryje malować 2-3 razy.Jeśli chcesz bardzo dokładnie to możesz przeszlifować ale niekoniecznie.Meble można nie tylko malować ale i oklejać tapetą ścienną chociaż najlepiej zmywalną.Na koniec całość polakierować,żeby Ci się farba nie zmyła przy sprzątaniu i już.
Z tego co kojarzę to jeszcze jest ważne żeby czujniki wieszać mniej więcej na wysokości wzrostu (nie pod sufitem czy bardzo wysoko) i nie przy drzwiach/oknach. Ale może technologia poszła do przodu
Bea masz rację szare mydło (najpopularniejszy biały jeleń dostępny nawet w Biedrze) jest najlepsze ale osobiście myłam tylko woda z ludwikiem i było ok. A boazerię w przedpokoju jak mi się pochlapała przy malowaniu ścian, ze złości pomalowałam tą samą farbą co ściany i od tamtej pory tylko co jakiś czas odświeżam.Też miałam zedrzeć ale wygląda na tyle fajnie ,że wolę zostawić tyle że pomalowaną. A żeby było śmieszniej,jakiś czas pozniej wyczytałam w necie,że ta farba którą malowałam,ma opinię słabo kryjącej,zostawiającej smugi,generalnie do kitu.Dobrze że moja farba o tym nie wiedziała
A da sie przemalować takie panele ścienne? Mamy w jednym pokoju zostały po poprzednim właścicielu. Na razie nie planujemy wiekszych remontow w tym mieszkaniu. Może uda nam sie przeprowadzić.
Dzisiaj wyszorowałam ściany w kuchni, ... tak wyszorowałam wodą z płynem do mycia naczyń. Wszystko zeszło, łącznie z chlapnięciem sosu curry ( sprzed kilku miechów
Chciałam ponownie zachwalić farbę Magnat ceramic, jest rewelacyjna. Latem wymaluję nią korytarz i sień.
W sieni wracam do rubinu, znudziły mi się białe ściany
Proszę o poradę w sprawie mebli kuchennych. Kuchnia ma być biało- grafitowa. Kafelki na podłodze- grafit, na ścianie między meblami- białe. Meble chcemy zamówić białe na wymiar, aż do sufitu i własnie nie wiem jakie lepiej na połysk czy matowe. Jakie będą lepiej wyglądały przy dzieciach, żebym nie musiała ze szmatką biegać ciągle i wycierać? Jaka lodówka lepiej wolno stojąca czy do zabudowy? Chciałabym wykorzystać też miejsce nad zmywarką i zastanawiam się czy można nad nią umieścić piekarnik, a może lepiej szafkę taką wysoką od zmywarki do sufitu? Boję się jak będzie oddziaływać para ze zmywarki na szafkę/piekarnik, czy nie będzie szafka zawilgocona albo zardzewieje piekarnik?
Chodzi o cos podobnego tylko obok lodówki byłaby zmywarka a nad nią albo szafka do sufitu albo piekarnik i nad nim szafka. Tylko nie wiem jakie fronty są najbardziej wytrzymałe na parę i ciepło tez z piekarnika, bo widze często u znajomych że ten laminat się odkleja.
Już miałam kuchnię jasny brąz, teraz mam ciemny brąz, tylko białej jeszcze nie było;-) A kolory jakoś mnie nie pociągają, do biało szarego można będzie co jakiś czas zmieniac dodatki w jakimś konkretnym kolorze i chyba będzie to fajnie wyglądało. No własnie nie wiem co zrobić z ta przestrzenią nad zmywarką, bo kuchnia jest wąska i chcę meble tylko po jednej stronie, a po drugiej przy ścianie długi blat, żeby było miejsce dla każdego. I jak tego miejsca jakoś nie wykorzystam to się nie pomieszczę z tymi gratami, za mało będzie szafek.
cos na pewno znajdziesz albo wymyslisz. a takie gipsowe jakby korytka by ie pasowaly? potem ze sprawnego omputera poszukam obrazka. sa kwadratowe, okragle, prostokatne.
Komentarz
ale to raczej wina tego że to nie normalne drzwi tylko "szafowe"
Czyb to jedno urządzenie?
Czy to sie kupuje i montuje samemu? Co trzeba wiedziec kupując?
I gdzie kupic?
Boje sie gazu.
A w kominku nadal nie palimy, bo schize mam, ze nie ma tego urządzenia?
A czym sie maluje boazerie?
Zeby było ładnie, trwale i tanio?
Kurcze...pstrzec na nią nie mogę.
A fachowcy odradzili malowanie twierdząc, ze taniej zerwac.
Tyle, ze to zrywanie musi poczekac.
Wyje tak, że umarłego obudzi ;-).
My po akcji z czadem (sąsiednie mieszkanie) i wizycie straży a potem w szpitalu na obserwacji kupiliśmy natychmiast.
A do gazu to cos innego?
Tu jest gaz ziemny. Do tej pory mielismy plyte elektryczną. Ja sie boję, ze ktores dziecko odkręci/nie zakręci dobrze. Na razie mają zakaz dotykania kuchenki.
I gdzie kupic?
Co do mebli i boazerii to możesz malować nawet zwykłą farbą ścienną,tylko dobrze jest je najpierw odtłuścić czyli umyć wodą z płynem do naczyń.W zależności od tego jak farba kryje malować 2-3 razy.Jeśli chcesz bardzo dokładnie to możesz przeszlifować ale niekoniecznie.Meble można nie tylko malować ale i oklejać tapetą ścienną chociaż najlepiej zmywalną.Na koniec całość polakierować,żeby Ci się farba nie zmyła przy sprzątaniu i już.
A boazerię w przedpokoju jak mi się pochlapała przy malowaniu ścian, ze złości pomalowałam tą samą farbą co ściany i od tamtej pory tylko co jakiś czas odświeżam.Też miałam zedrzeć ale wygląda na tyle fajnie ,że wolę zostawić tyle że pomalowaną.
A żeby było śmieszniej,jakiś czas pozniej wyczytałam w necie,że ta farba którą malowałam,ma opinię słabo kryjącej,zostawiającej smugi,generalnie do kitu.Dobrze że moja farba o tym nie wiedziała
Te mam zamiar orzemalowac w pierwszej kolejnosci.
Tej troche zal malowac.
http://mylittlewhitehome.blogspot.com/2013/06/wakacyjne-plany.html
Chciałam ponownie zachwalić farbę Magnat ceramic, jest rewelacyjna.
Latem wymaluję nią korytarz i sień.
W sieni wracam do rubinu, znudziły mi się białe ściany
Jaka lodówka lepiej wolno stojąca czy do zabudowy? Chciałabym wykorzystać też miejsce nad zmywarką i zastanawiam się czy można nad nią umieścić piekarnik, a może lepiej szafkę taką wysoką od zmywarki do sufitu? Boję się jak będzie oddziaływać para ze zmywarki na szafkę/piekarnik, czy nie będzie szafka zawilgocona albo zardzewieje piekarnik?
Wg mnie ciemna kuchnia wyglada ladnie w duzej doswietlonej/okna/ przestrzeni.
A kolory jakoś mnie nie pociągają, do biało szarego można będzie co jakiś czas zmieniac dodatki w jakimś konkretnym kolorze i chyba będzie to fajnie wyglądało.
No własnie nie wiem co zrobić z ta przestrzenią nad zmywarką, bo kuchnia jest wąska i chcę meble tylko po jednej stronie, a po drugiej przy ścianie długi blat, żeby było miejsce dla każdego. I jak tego miejsca jakoś nie wykorzystam to się nie pomieszczę z tymi gratami, za mało będzie szafek.