Musze kupic dzieciom nowe materace do lozka pietrowego. Jednak nie wiem co wybrac- bonellowy, kieszeniowy, piankowy, z kokosem- bez? Ktore nadaja sie na lozko gorne, zeby nie byly za ciezkie?
E: jaki rodzaj nie odksztalci sie zbyt szybko od przesiadywania w lozku?
Efekt wow osiągnięty!! Gratulacje! Gdzie kupiliście taką zgrabną ławkę z miejscem na różności?
ława kupiona dawno temu w jakimś sklepiku (ponad 15 lat) z drewna sosnowego więc co nieco się poobijała itp. siedzisko jeszcze bardziej postarzyłam zdzierając trochę drewno szczoteczkami metalowymi (nie bardzo to widać na zdjęciu) i watą metalową - by wydobyć sęki i bruzdy drewna - według zasady co się nie da zatuszować to lepiej podkreślić wymieniłam też zawiasy bo stare się wyrobiły i dołożyłam "gazowy" podnośnik coby na ręce ta klapa nie spadała w końcu... wieszak jeszcze mi został do odświeżenia... więc pewnie za chwilę kolejne zdjęcie wrzucę bo na nowych "śmieciach" zamarzył mi się nowy wygląd przedpokoju - przy braku pieniędzy na wypaśną zabudowaną szafę...
@aghi ja używam tej farby: http://www.bondex.pl/Produkty/Gama-produktow/kategoria-1/renowacja kupiłam w markecie budowlanym (LM) - białą, szarą i tę miętową, cena ok. 70 zł fajnie kryje, nie trzeba zdzierać starego lakieru - trochę przeszlifowałam i odtłuściłam malowanie x2 i ewentualnie poprawki miejscowo za trzecim, wydajna - pomalowałam ławę, stoliczek i jeszcze mi zostało 1/3 puszki 1 litrowej
Mam ogródek przy mieszkaniu, 50cm gleby na garażu podziemnym. Chciałam położyć jakies płaskie kamienie, żeby pelnily funkcje tarasu. Żadne wylewki itd nie wchodzą w grę. Czy przy tak malej warstwie musze jakos ja zagęszczać? Walcowac? Jak to zrobić, żeby mi te kamienie nie pozapadaly i nie rozjechaly wszerz? Wymyśliłam, ze dookola wkopie pustaki betonowe, żeby trzymaly wszystko razem. Ale jak to zrobić, żeby po roku użytkowania "taras" byl nadal plaski?
to cały humus trzeba usunąć i podsypać piaskiem...
a nie myślałaś o tarasie z desek na postumentach? mi się taki marzy... coś ostatnio dużo tych marzeń kamień wydaje mi się zimny i może być śliski po deszczu
waga zależy od grubości - najchętniej dałabym 2cm, bo tańszy i lżejszy, ale czy nie pęknie? taka płyta ważyłaby 160kg. może miałaś grubszy? Albo jednak większy? Martwię się tylko, że woda gdzieś podcieknie, coś zamarznie i wysadzi... @Agax4 mam tam kawałek tarasu, chciałam to położyć obok i trochę powiększyć - postumenty itd. dadzą różnicę poziomów, woda będzie się na to lała. Chciałam dać jakiś płomieniowany albo coś, żeby się nie ślizgać.
Nikt nie zrobi tak cienkiej tak dużej płyty, bo na pewno peknie. Kładliśmy płyty granitowe w ogrodzie u jednego z klientów i z tego, co pamietam to mowa była o min. 3 cm grubości, a nawet nie wiem, czy nie 3,5 cm. I to powinno być położone na suchym betonie (piasek+cement) najlepiej, tak z 7-10 cm grubości. Tylko obawiam się jeszcze, ze przekroczysz dopuszczalne obciążenie stropu - wsypana ziemia to prawdopodobnie specjalny suvstrat dla dachów zielonych i on jest lzejszy niż zwykła ziemia ogrodowa, a płyta granitowa + suchy beton będą o wiele cięższe
@Bea możesz rozwinąć? patrzyłam, ale nie rozumiem, do czego miałyby być mi one potrzebne? ja mam wstrząsy, jak słyszę "chudy beton" albo coś w tym stylu. Wolałabym to zrobić "na sucho". Miałam wizję, że położę tę płytę i już, ewentualnie podsypię trochę piachem, bo sztywniejszy mi się wydaje. Co może być? Będzie osiadać? Popęka? spleśnieje?
@malagala moim zdaniem @Hania dobrze radzi. Czuje w niej profesjonalistkę. Cytuję za Hania: powinno być położone na suchym betonie (piasek+cement) najlepiej, tak z 7-10 cm grubości. Chudy beton to piasek pomieszany z betonem dobrze kumam? Opcja @Bea też fajna suchy beton z granulatem styropianowym.
Ile się od was można nauczyć!! Dzięki!!
Ziemię może podmyć a ten suchy beton może temu zapobiega. My tak kładliśmy opaskę z płyt wokół domu, już 4 lata się trzyma. A była tragedia jak się wprowadzaliśmy.
Komentarz
Mamy te najtańsze wazoniki ikea .
Jakieś pomysły?
Co ze świeczkami? Oczywiście budżet mocno ograniczony.
Na reszcie się nie znam.
W biedrze była. Polska, gdańskich młynów. Ale nie kupowałaś @uJa i już nie ma...
Edit. Jakby ktoś miał wątpliwości to to jest w temacie - DIY pachnący chlebem dom
Kupiłam blat do dtolu z Ikei. MDF z okleina fornirową z bambusa. Lakierowane ale zastanawiam się czy polakierować jeszcze raz?
https://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/90305723/
więc może nie trzeba ale ja mam doświadczenie z łyżkami i deskami do kuchni...
przed
po
A ja mam pytanie?
Jakie robicie dekoracjena Wielkanoc. I co do koszyczka z dekoracji takich sztucznych, kupnych?
E: jaki rodzaj nie odksztalci sie zbyt szybko od przesiadywania w lozku?
siedzisko jeszcze bardziej postarzyłam zdzierając trochę drewno szczoteczkami metalowymi (nie bardzo to widać na zdjęciu) i watą metalową - by wydobyć sęki i bruzdy drewna - według zasady co się nie da zatuszować to lepiej podkreślić
wymieniłam też zawiasy bo stare się wyrobiły i dołożyłam "gazowy" podnośnik coby na ręce ta klapa nie spadała w końcu...
wieszak jeszcze mi został do odświeżenia... więc pewnie za chwilę kolejne zdjęcie wrzucę
bo na nowych "śmieciach" zamarzył mi się nowy wygląd przedpokoju - przy braku pieniędzy na wypaśną zabudowaną szafę...
ja używam tej farby:
http://www.bondex.pl/Produkty/Gama-produktow/kategoria-1/renowacja
kupiłam w markecie budowlanym (LM) - białą, szarą i tę miętową, cena ok. 70 zł
fajnie kryje, nie trzeba zdzierać starego lakieru - trochę przeszlifowałam i odtłuściłam
malowanie x2 i ewentualnie poprawki miejscowo za trzecim, wydajna - pomalowałam ławę, stoliczek i jeszcze mi zostało 1/3 puszki 1 litrowej
https://www.wymarzonyogrod.pl/tarasy-balkony/budowa-i-wykonczenie-tarasu-i-balkonu/taras-z-kamieni-jak-zbudowac-taras-z-kamienna-nawierzchnia,40_660.html
to cały humus trzeba usunąć i podsypać piaskiem...
a nie myślałaś o tarasie z desek na postumentach? mi się taki marzy... coś ostatnio dużo tych marzeń
kamień wydaje mi się zimny i może być śliski po deszczu
@Agax4 mam tam kawałek tarasu, chciałam to położyć obok i trochę powiększyć - postumenty itd. dadzą różnicę poziomów, woda będzie się na to lała. Chciałam dać jakiś płomieniowany albo coś, żeby się nie ślizgać.
A co się może stać, jak nie będzie tego suchego betonu pod spodem?
Bo sama płyta to umówmy się śmieszne obciążenie dla stropu.
ja mam wstrząsy, jak słyszę "chudy beton" albo coś w tym stylu. Wolałabym to zrobić "na sucho". Miałam wizję, że położę tę płytę i już, ewentualnie podsypię trochę piachem, bo sztywniejszy mi się wydaje. Co może być? Będzie osiadać? Popęka? spleśnieje?
Cytuję za Hania:
powinno być położone na suchym betonie (piasek+cement) najlepiej, tak z 7-10 cm grubości.
Chudy beton to piasek pomieszany z betonem dobrze kumam?
Opcja @Bea też fajna suchy beton z granulatem styropianowym.
Ile się od was można nauczyć!! Dzięki!!
Ziemię może podmyć a ten suchy beton może temu zapobiega.
My tak kładliśmy opaskę z płyt wokół domu, już 4 lata się trzyma. A była tragedia jak się wprowadzaliśmy.