i jak @Agax4 robię powoli klatkę schodową "majster" brzydko położył boazerię, mąż kazał mu poprawić to zniknął, farby zostały zajmie jeszcze duuużo czasu bo robię powolutku ( deadline mam na wrzesień jak pisałam w innym wątku) jak dokończę to się pochwalę
@In Spe daj sobie ten kolor( mamy identyczny) na jedna sciane, na ta na ktora padaja promienie sloneczne. Calego pomieszczenia w tym kolorze troche nie widze, to znaczy widze ale moglo by byc lekko przytlaczajace.
A nie jest to jakiś odcień tego osławionego kaczego jaja?
W tomacie fluggera: świetnie mi się nią malowało na gładkie betonowe ściany, wydajna, ładnie się rozprowadzała. Na gladziowane płyty kartongips - paskudnie, piły strasznie mimo zagruntoesnia i 3 warstw innej farby z poprzednich remontów. Ale kolory mają ładne.
Jak i czym umyć bardzo brudne płytki na tarasie? Jakiego urządzenia szukać do wypożyczenia? Muszę zrobić porządki w domu, gdzie wszystko od lat leży. Tam też chyba nie są dobrze dobrane płytki, bo mam wrażenie, że brud wżera się w płytki i trudno go zwykłym mopem czy szczotką usunąć. A potem, jak umyję - jakiś lakier, by się nie brudziło?
Trudne pytanie. Płytki to dla mnie płytki, nie znam się. Są na zewnątrz domu, na balkonie, tarasie, na schodach i podeście. Bardzo są brudne, wygląda to strasznie. I powierzchnia za duża na szorowanie.
Kochani muszę naprawić spłuczkę - mąż patrzył, ale on jest do większych celów stworzony - a już słuchać nie mogę jak cieknie. Proszę powiedzcie na co zwrócić uwagę?
I jeszcze pytanie o impregnat do drewna, czy możecie jakiś polecić. Czekamy na "surowe" drewno z tartaku do budowy domku dla dzieci. Mieliśmy plan, żeby najpierw każdy element zaimpregnować jakimś zwykłym (zwykle są w kolorze brązu lub zieleni), potem już po zmontowaniu ściany pociągnąć czymś lepszym typu sadolin classic i na to jakąś lakierobejcę. Możecie coś podpowiedzieć, jakie produkty Wam się sprawdzały?
@Wiesia - polerka po myciu? Żeby było gładsze? A jak z impregnatem, co można kupić? I czy potem powierzchnia nie jest bardzo śliska w zimie? Bo to dom starych ludzi więc w zimie wiadomo...
Z myjką ciśnieniową @AniaD lepiej najpierw sprawdzić jesli to stare płytki, czy mocno się trzymają. Bo jesli np fugi wykruszone i w jakieś szczeliny woda pod ciśnieniem wejdzie to mogłaby płytki odsklepić i więcej będzie szkody niż pożytku. Zakładając, że planujesz porządki a nie remont
@Hania czy na ten drugi impregnat w kolorze kładliście potem coś jeszcze, jakąś lakierobejcę?
Nie - moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Lakierobejca lubi się łuszczyć po jakimś czasie... A kolor wyszedł bardzo ładny Tylko braliśmy Sadolin zwykły, a nie Garden, który jest dostępny w marketach budowlanych.
Sadilin baze i na to sadolin z kolorem. Tak zabezpieczylam plot 4lata temu i dalej jest piękny, domek dzieciom tak samo pomalowalam. Roboty duzo bo kazdym z nich po 2 warstwy ale warto było.
@Ania D., to jest taki produkt jak na obrazku poniżej i na tym filmie: być może do wypożyczenia razem z karcherem. Mamy dużo starszą wersję, troszkę inna konstrukcja. Mąż mówi, że dość skuteczne.
Z tego co rozumiem, to jest tylko przystawka którą się montuje do myjki.
Ten produkt który ja pokazałam to bardziej myjka niż polerka. Na filmiku widać od spodu działanie tego urządzenia - są dwie dysze z wodą i to rotuje jak wiatrak albo jak podlewaczka ogrodowa.
To jest myjka (nie polerka) tarasowa, sorki za wprowadzenie w błąd. A to po prostu myje wodą pod ciśnieniem.
A kupował ktoś gotowy domek do ogrodu dla dzieci? Bardzo nieopłacalne? My do wszystkiego słaby zryw mamy i raczej dwie lewe.. A te domki fajne się wydają. Szczególnie Maria mi się podoba
Komentarz
otóż marzy mi się taki kolor na czas przetrwania czyli do większego remontu za 2-3 lata
"majster" brzydko położył boazerię, mąż kazał mu poprawić to zniknął, farby zostały
zajmie jeszcze duuużo czasu bo robię powolutku ( deadline mam na wrzesień jak pisałam w innym wątku)
jak dokończę to się pochwalę
za to powierzchni ścian niedużo
stąd pomysł na ciemniejszy odcień
a podpowiesz mi jak się nazywa ten kolor
podoba mi się u Fluggera- Blue Planet, u Benjamina Moora- van deusen blue
W tomacie fluggera: świetnie mi się nią malowało na gładkie betonowe ściany, wydajna, ładnie się rozprowadzała. Na gladziowane płyty kartongips - paskudnie, piły strasznie mimo zagruntoesnia i 3 warstw innej farby z poprzednich remontów. Ale kolory mają ładne.
Proszę powiedzcie na co zwrócić uwagę?
A jak z impregnatem, co można kupić? I czy potem powierzchnia nie jest bardzo śliska w zimie? Bo to dom starych ludzi więc w zimie wiadomo...