Dobre, pośmiać się można, nasi doceniają groteskę, niektóre stwierdzenia weszły u nas do kanonu. Tak to traktujemy, jak groteskę, a nie powieść obyczajową. Z punktu widzenia młodego czytelnika praktyczne są krótkie rozdziały, co u początków kariery jest bardzo krzepiące - F. ten rok czy półtora temu strasznie się cieszył, że udało mu się CAŁY rozdział naraz przeczytać.
@agga możemy się u mnie zlecieć,nawet chętnie,byle szybko bo brzuch coraz większy.tylko ostrzegam,że ja w mieszkaniu i wybieg mam do lasu tylko,żadnego ogrodu na grilika czy coś.za to w lesie grzyby
nie no pogaduchy stanowczo. Jutro odbieram nowe prawo jazdy,mogę jeździć jakby co legalnie nie ma jak załatwiać sprawy na brzuch, w 5 dni mi wyrobili. Nie sądziłam,że to w ogóle możliwe.
"Tak naprawdę w systemie edukacji domowej to dziecko wyznacza kierunek zdobywania wiedzy" ---------------------- Nie. U nas kierunek zdobywania wiedzy wyznacza minsterstwo. A gdyby nie było ministerstwa, to wyznaczalibyśmy my, rodzice.
potrzebuję na priv pogadać z kimś, kto ma doswiadczenie ED z pięciolatkiem który ma obowiązkowe przedszkole i jak tego pięciolatka zabrać z przedszkola w trakcie roku szkolnego help help
wprawdzie nie zabierałam 5 latka z przedszkola ale mamy ed z 5 latkiem więc jakby co służę pomocą Moim zdaniem czy zabranie z przedszkola czy załątwianie tego na dziecku co jeszcze nie chodzi do przedszkola załatwia się to tak samo
Teraz mozna w dowolnym momencie w roku szkolnym złożyć wniosek o ED ale szczerze mówiąc nie wiem czy to tak bezproblemowo wychodzi. A chodzi do publicznego p-koła? Moze jak by sie dyrekcja nie zgodziła to znaleźć jakies prywatne i tam zapisać na ED. I tak czesnego sie nie płaci.
Chodzi do publicznego; średnio mi się ono podoba, ale to i tak najlepsze przedszkole w okolicy. problem powstanie głównie logistyczny jak zacznę chodzić do pracy, więc pewnie wykorzystamy opcję ED. A potem i tak skłaniamy się bardzo do ED bo do takiej szkoły, jaką mi ministra funduje, to ja małej nie poślę. Aneczka - to ja się wkrótce na priv odezwę, dobrze?
@Rosea - moja już w pierwszej klasie w tym roku, ale w zeszłym robiła w domu zerówkę, czyli to obowiązkowe przedszkole. Od tego roku zmieniły się przepisy, więc w dowolnym momencie możesz złożyć do dyrekcji podanie o zgodę na realizację obowiązkowego przygotowania przedszkolnego w domu, a jako załączniki do podania oświadczenia o zapewnieniu w domu warunków do nauki i dopilnowaniu, żeby dziecko przystępowało do wymaganych przepisami egzaminów (btw, w zerówce się żadnych nie wymaga) i opinię z porani psychologiczno-pedagogicznej. Jeśli rozważasz ED, to zaczęłabym od umówienia się z dzieckiem do rejonowej poradni, bo uzyskanie opinii może zająć trochę czasu.
W Salomonie wszystko od ręki można załatwić (opinia ppp, zgoda), tylko trzeba mieć cierpliwość do bałaganiarstwa (np. poniedziałkowa zmiana listy podręczników z innym zakresem historii, przyrody na poszczególne klasy).
Ten tydzień też mało udany, bo się najmłodsza pochorowała Gorączka prawie 40 st, wymioty, drgawki, sinienie, nieprzespane noce. Chyba nigdy tak nie chorowała Teraz bierze antybiotyk i jest lepiej. Diagnoza: ZUM Może wreszcie normalnie zaczniemy ED?
@Aneczko08, mój 4latek kończy za rok we wrześniu 5 lat. Mam pytanie o formalności - co krok po kroku zrobić, aby go nie posyłać do przedszkola? Z jakim wyprzedzeniem? Jak wygląda edukacja domowa 5latka?
Rety, Gosiu, bardzo, bardzo współczuję. Trzymajcie się jakoś. Ściskam. A ED się nie martw. Ponoć dzieci w domu "przerabiają" materiał szybciej niż w szkole. Nadrobicie wszystko.
@Aniuszko, to tak jak moja wrześniowa czterolatka:-)
krok po kroku masz to opisane przeze mnie TU Z jedną uwagą teraz już nie obowiązuje termin majowy więc można to załatwić w dowolnej chwili w przyszłym roku.
Komentarz
@Predikata
nie żbym się ten teges wcięłła czy cuś, ale ekhem można zawsze u mnie
Jutro odbieram nowe prawo jazdy,mogę jeździć jakby co legalnie
nie ma jak załatwiać sprawy na brzuch, w 5 dni mi wyrobili. Nie sądziłam,że to w ogóle możliwe.
http://kobieta.onet.pl/dziecko/starsze-dziecko/edukacja-domowa-jak-to-wyglada-w-polsce/z8qge
Ja się nastawiam na początek od września 2015
----------------------
Nie. U nas kierunek zdobywania wiedzy wyznacza minsterstwo. A gdyby nie było ministerstwa, to wyznaczalibyśmy my, rodzice.
@Winda, to my.
Rzepa szacuje na 3 tys., onet na 1,5 tys., ciekawe, ile teraz jest dzieci w ED?
Moim zdaniem czy zabranie z przedszkola czy załątwianie tego na dziecku co jeszcze nie chodzi do przedszkola załatwia się to tak samo
Aneczka - to ja się wkrótce na priv odezwę, dobrze?
W Salomonie wszystko od ręki można załatwić (opinia ppp, zgoda), tylko trzeba mieć cierpliwość do bałaganiarstwa (np. poniedziałkowa zmiana listy podręczników z innym zakresem historii, przyrody na poszczególne klasy).
jednak się zdecydowaliście
krok po kroku masz to opisane przeze mnie TU
Z jedną uwagą teraz już nie obowiązuje termin majowy więc można to załatwić w dowolnej chwili w przyszłym roku.
W razie czego zapraszam na prv