Przepraszam, że spytam, ta seria to nie jest coś w rodzaju "chrześcijańskiego harleqina"? Okładka i opis na to wskazują, szczerze powiedziawszy dla mnie niezbyt zachęcające.
Coralgol teraz skończyłam ksiązkę o Chinach pisaną w latach 80-tych, wcześniej przeczytałam Dobre kobiety z Chin. Głosy z ukrycia. I ta ostatnia ksiązka bardzo mnie przygnębiła. Poczytam sobie jeszcze o rewolucji kulturalnej, ale muszę teraz odpocząć. To ciężka dla mnie lektura. Ogólnie muszę sobie książki do czytania "przekładać" ciężka-lżejsza. Skończyłam niedawno pierwszy tom Cichego Donu, nie mogę na razie dalej. Wszystko, co opisuje ludzką nieprawość powoduje u mnie potrzebę zapełnienia umysłu czymś innym, lepszym. Z książek, które zrobiły na mnie wrażenie (chińskich) jest też np. Zupa z trawy. Dziennik z chińskiego gułagu. Teraz sycę się Australią Tomalika, lubię takie książki.
Ja czytalam! Czesc pierwsza- Jezdziec miedziany jest godna polecania. Trzymala w napieciu, przepiekna i wzruszajaca. Tematyka wojrnno-rodzinna + historia milosci. Ale nie jakas przeslodzona. Tylko taka niessssssamowita. Czytalam do drugiej w nocy! Przy Tatianie i Aleksandrze to pisarke ponioslo z fantazjami erotycznymi... To nie wiem czy zachecajace czy nie? Czytalo sie ciach prask, super, z czerwonymi uszami hehe.
Trzecia czesc to "Ogród letni" Doczytałam ze jest jeszcze "Bellegrand" i "Dzieci wolnosci"- o losach rodziców Aleksandra poprzedzające trylogie "Jezdziec miedziany" Moze od tych należałoby zacząc?
T. Kroger Stepy. Moja ojczyzna nad Donem. Piękna historia miłości. W przyszłym roku w Jerozolimie, nie pamiętam autora. Nareszcie dotarło do mnie, skąd ten spór w Izraelu. Przedstawiony z dwóch stron, bo to historia równoległa dwóch rodzin żydowskiej i palestyńskiej żyjących obok siebie przez długie lata.
Rozpal wiarę a będą sie działy Cuda modlitwa o uzdrowienie w autorytecie Jezusa Marcin Zieliński Ojciec Pio codziennie odmawiał tę koronkę w intencji ludzi, którzy polecali się jego modlitwom . O, mój Jezu, Ty powiedziałeś: "Zaprawdę
mówię wam, proście, a otrzymacie, szukajcie, a znajdziecie, pukajcie, a
będzie wam otworzone", wysłuchaj mnie, gdyż pukam, szukam i proszę o
łaskę......
Ojcze nasz..., Zdrowaś Maryjo..., Chwała Ojcu...
Najświętsze Serce Jezusa, ufam Ci i w Tobie pokładam nadzieję.
2. O, mój Jezu, Ty powiedziałeś: "Zaprawdę mówię wam, o cokolwiek
będziecie prosić Ojca w imię moje, da wam", wysłuchaj mnie, gdyż proszę
Ojca w Twoje imię o łaskę.....
3. O, mój Jezu, Ty powiedziałeś: "Zaprawdę mówię wam, niebo i ziemia
przeminą, ale moje słowa nie przeminą", wysłuchaj mnie, gdyż zachęcony
Twoimi słowami proszę o łaskę.......
O, Najświętsze Serce Jezusa, dla którego jest niemożliwe tylko to, aby
nie mieć litości dla strapionych, dlatego miej litość nad nami, biednymi
grzesznikami i udziel nam łask, o które Cię prosimy za pośrednictwem
Niepokalanego Serca Maryi, Twojej i naszej czułej Matki. Św. Józefie,
Przybrany Ojcze Jezusa Chrystusa, módl się za nami.
Cherezińską się dobrze czyta, ale też ją fantazja erotyczna ponosi. Historycznie jednak super. Szkoda, że tych opisów łóżkowych tyle, bo można by młodzieży polecić, a tak to dozwolone od lat 18, choć 18-latkom też nie polecam. Szkoda, że tyle w książkach erotyki. Ja osobiście lubię romanse, ale takie bez dopowiedzeń. Możecie coś polecić? Żeby miłość, ale i tragedia jakaś była. Do poczytania i do popłakania.
Jak chcesz @Gosia5 cos dobrego do poczytania i do poplakania, to polecam Ci goraco "Dziewczyny z powstania", Anny Herbich. To zbior spisanych autentycznych histori, wspomnien mlodych wowczas dziewczat- teraz juz babc. Jedna z bohaterek ksiazki jest rodzona babcia autorki Najpierw pozyczylam sobie ta ksiazke w bibliotece a po przeczytaniu kupilam mojej mamie w prezencie. W trakcie czytania jednej z historii, o dziewczynie, ktora urodzila synka tuz przed godzina W- mama bardzo sie wzruszyla. Sa opisane ludzkie losy wojenne, historie szczesliwych badz nie milosci. Mozna i zaplakac i sie usmiechnac. A przy tym prawdziwa.
Nie, to nie jest w formie powiesci. Troche jak wywiad, troche jak wspomnienia. Ale bardzo szybko sie czyta. Mnie szalenie wciagnelo. Tylko czasu malo.
A z powiesci to uwielbiam Francine Rivers. Znacie? "Potega milosci" "Potega nadziei" "Ogród Leoty" "Purpurowa nić" "Dziecko pokuty". Takie chrzescijanskie powiesci o milosci. Ale powiedzialabym, ze z wyzszej półki.
@Aniuszka , dzięki. Zarezerwowałam już sobie w bibliotece "Potęgę nadziei", ale najpierw muszę uporać się z blisko 800-stronnicowym "Legionem" Cherezińskiej.Czytanie mnie wciągnęło. Miałam sporą przerwę w czytaniu, wciąż brałam do ręki nieciekawe książki i szybko się zniechęcałam. Teraz postanowiłam sobie przeczytać w tym roku 10 książek i już zaczynam siódmą
chcilabym przeczytac pierwsza czesc tej trylogii o zyciu duchowym, tj. "Pustelnika" Torkingtona przeszukalam internet i nie ma, nowej, uzywanej, nie ma. nie chcialby ktos sie pozbyc? pozyczyc? sprzedac z zyskiem?
W tym temacie (konflikt izraelsko palestyński) czytałam Pawła Smoleńskiego Oczy zasypane piaskiem, reportaże, historie z jednej i drugiej strony. Warto
@Aniuszka - tytuły nie zachęcają przyznam szczerze. Dla mnie to brzmi jak takie właśnie typowe romansidła "z niższej półki".
Ja teraz czytam także reportaż - "Indie. Miliony zbuntowanych" - V.S. Naipaul, a także poezję: tomiki Romana Honeta "Świat był mój", "Baw się" i Przemysława Owczarka - "Rdza".
@Rosea ,mój mąż poleca "Pana Lodowego Ogrodu" Grzędowicza, "Opowieści z meekhańskiego pogranicza" Wegnera oraz "Czterdzieści i cztery" Piskorskiego (światy równoległe XIX wiek). Jakbyś więcej chciała,to wołaj @Coen.
Ja polecam "Legion" Cherezińskiej. Historyczna, wojenna, bardzo ciekawa, wciągająca, mocna. Uzupełnia braki w edukacji na temat Narodowych Sił Zbrojnych.
Komentarz
Bardzo wciągająca.
Z książek, które zrobiły na mnie wrażenie (chińskich) jest też np. Zupa z trawy. Dziennik z chińskiego gułagu. Teraz sycę się Australią Tomalika, lubię takie książki.
"Zupę z trawy" też czytałam, bardzo dobra.
Moim zdaniem chodzi o "Trzy okresy życia wewnętrznego" Reginald Garrigou-Lagrange OP
Ale to jest jeden opasły tom - ponad 900 stron, a nie trzy.
Polecam!
Ostatnio znajoma mi bardzo zachwalała.
Doczytałam ze jest jeszcze "Bellegrand" i "Dzieci wolnosci"- o losach rodziców Aleksandra poprzedzające trylogie "Jezdziec miedziany"
Moze od tych należałoby zacząc?
W przyszłym roku w Jerozolimie, nie pamiętam autora. Nareszcie dotarło do mnie, skąd ten spór w Izraelu. Przedstawiony z dwóch stron, bo to historia równoległa dwóch rodzin żydowskiej i palestyńskiej żyjących obok siebie przez długie lata.
Marcin Zieliński
Ojciec Pio codziennie odmawiał tę koronkę w intencji ludzi, którzy polecali się jego modlitwom
. O, mój Jezu, Ty powiedziałeś: "Zaprawdę mówię wam, proście, a otrzymacie, szukajcie, a znajdziecie, pukajcie, a będzie wam otworzone", wysłuchaj mnie, gdyż pukam, szukam i proszę o łaskę...... Ojcze nasz..., Zdrowaś Maryjo..., Chwała Ojcu... Najświętsze Serce Jezusa, ufam Ci i w Tobie pokładam nadzieję. 2. O, mój Jezu, Ty powiedziałeś: "Zaprawdę mówię wam, o cokolwiek będziecie prosić Ojca w imię moje, da wam", wysłuchaj mnie, gdyż proszę Ojca w Twoje imię o łaskę..... Ojcze nasz..., Zdrowaś Maryjo..., Chwała Ojcu... Najświętsze Serce Jezusa, ufam Ci i w Tobie pokładam nadzieję.
Szkoda, że tyle w książkach erotyki. Ja osobiście lubię romanse, ale takie bez dopowiedzeń. Możecie coś polecić? Żeby miłość, ale i tragedia jakaś była. Do poczytania i do popłakania.
Jedna z bohaterek ksiazki jest rodzona babcia autorki
Najpierw pozyczylam sobie ta ksiazke w bibliotece a po przeczytaniu kupilam mojej mamie w prezencie.
W trakcie czytania jednej z historii, o dziewczynie, ktora urodzila synka tuz przed godzina W- mama bardzo sie wzruszyla. Sa opisane ludzkie losy wojenne, historie szczesliwych badz nie milosci. Mozna i zaplakac i sie usmiechnac. A przy tym prawdziwa.
A z powiesci to uwielbiam Francine Rivers. Znacie?
"Potega milosci"
"Potega nadziei"
"Ogród Leoty"
"Purpurowa nić"
"Dziecko pokuty".
Takie chrzescijanskie powiesci o milosci. Ale powiedzialabym, ze z wyzszej półki.
przeszukalam internet i nie ma, nowej, uzywanej, nie ma.
nie chcialby ktos sie pozbyc? pozyczyc? sprzedac z zyskiem?
@Aniuszka - tytuły nie zachęcają przyznam szczerze. Dla mnie to brzmi jak takie właśnie typowe romansidła "z niższej półki".
Ja teraz czytam także reportaż - "Indie. Miliony zbuntowanych" - V.S. Naipaul, a także poezję: tomiki Romana Honeta "Świat był mój", "Baw się" i Przemysława Owczarka - "Rdza".
Ja polecam "Legion" Cherezińskiej. Historyczna, wojenna, bardzo ciekawa, wciągająca, mocna. Uzupełnia braki w edukacji na temat Narodowych Sił Zbrojnych.