Czy sezon na truskawki jest teraz w szczycie czy będzie jeszcze taniej? Ile jeszcze będą truskawki? W warszawie ceny 4-7zł za kg Chciałam zrobić przetwory - mogę się wstrzymać do poniedziałku czy trzeba już teraz?
U nas dopiero się zaczęły. Pierwszy zbiór dwa dni temu. Więc spokojnie można czekać do poniedziałku, bo na krzakach sporo zielonych. Taniej będzie kupić bezpośrednio od producenta.
U nas truskawki - standard 5, ale można za 4 kupić i za 7 czereśnie - 35 w butiku egzotycznym , 18 u chłopa fasolkę dziś za 9zł kupowałam szparagi - 10 jabłka 2,5-3,50 cukinia ok 8zł kalafior - 4 kapusta - 3
Jestem oburzona cenami... truskawki po 8zl, a mrodzic chcialam... fasolka ponizej 12 nie schodzi, szparagi poszybowaly w gore, czeresnie nadal 28, kalafior, mala glowka po 4-5zl... jak tak dalej pojdzie... to mi dzieci pomra z tesknoty za owoco-warzywami...
Szparagi wiazanka ok pol kg za 7,9 dzis rano... a my 2 do obiadu jemy.. juz byly w zeszlym tyg po 4,9... arbuz na ten przyklad po 2zl/kg w biedrze, ale w warzywniaku, na targu po ponad 4...
ja nie wiem, my jestesmy mocno owcowo warzywni i mnie te ceny zabijaja...
Wlasnie tez mam takie obserwacje. te ktore maja teraz, z taka skorka w jasne pamki w biedrze sa bardzo slodkie i porownywalne do warzywniakowych. melony, mango, awokado - choc bardzo lubimy to i biedrowe dla nas za drogie...
truskawki mnie zalamuja, nie idzie sie najesc... a moj F. wciaga na garsci...
rabarbar za to 2,5zl/kg. O.. Chociaz cos w zakresie naszych mozliwosci finansowych:D
Nadmiar na pewno, cos tam chyba o te szczawiany, siarczany czy cos tam chodzi. Nie wiem, moi tez ciasto i kompot lubia, nie jemy go na okraglo, wiec mam nadzieje ze przezyjemy;P
U mnie jest własnie rzut truskawek, wczoraj zebralismy trzy miski, z których zostało poltorej, reszta w formie zmiksowanej z cukrem została zjedzona (wypita) z lodami i bez. Ogólnie sa mało słodkie. U nas dobrze popadało (az tak dobrze, ze po burzy nie mielismy pradu), wiec wszystko znowu ruszyło. ogródek podlewałam jak bylo tak goraco, ale truskawki tylko raz w tym czasie. Czeresni mamy mało, teraz sa te wczesne, ale nie opryskalismy ich na robaka, wiec podejrzewam, ze moze byc słabo. Ja z czeresni robie dzem - wydlubujac pestki widze, czy sa robaczywe, wiec potem nei ma niespodzianek, a moim dzieciom taki słodki, łagodny dzemik bardzo podchodzi. Mozna jeszcze zrobic mieszany z truskawkami. Raczej robie je żelfixowe, wiec nei sa nadmiernie słodkie.
Komentarz
Pod Warszawą.
Zamówiłam dwie skrzynie.
Są po 2,5zł za kg.
Ok!
8 zł za kg
Czereśnie
22 zł
Jabłka
4.50 zł.
Jak żyć??????
fasolka szparagowa po 22....
U nas
truskawki - standard 5, ale można za 4 kupić i za 7
czereśnie - 35 w butiku egzotycznym , 18 u chłopa
fasolkę dziś za 9zł kupowałam
szparagi - 10
jabłka 2,5-3,50
cukinia ok 8zł
kalafior - 4
kapusta - 3
@MamaMika, przyjeżdżaj na owocowe zakupy do stolicy (u mnie truski za 3 zł, jabłka 1,5).
w zachodniej Pl od kilku lat sa takie wysokie ceny w stosunku do wschodniej
i stale mnie to zadziwia
po ugotowaniu wyglądał jak rosół tyle było robaków
dlatego czereśnie tylko na surowo bez patrzenia co jest w środku
mlode ziemniaki 2,5zl/kg...
jak żyć jak truskawki takie drogie?
zupełnie serio piszę, to nie są normalne ceny w sezonie
a po ile są szparagi? u nas w ogóle nie widziałam, nigdy nie jadłam, a przez was chciałabym spróbować
juz byly w zeszlym tyg po 4,9...
arbuz na ten przyklad po 2zl/kg w biedrze, ale w warzywniaku, na targu po ponad 4...
ja nie wiem, my jestesmy mocno owcowo warzywni i mnie te ceny zabijaja...
U nas 10-12zł
truskawki mnie zalamuja, nie idzie sie najesc... a moj F. wciaga na garsci...
rabarbar za to 2,5zl/kg. O.. Chociaz cos w zakresie naszych mozliwosci finansowych:D
truskawki 3/4 zl
czeresnie 6 zl takie czerwiensze
czeresnie 10 zl sama wielkie i mocno borodowe
morele za 7-15 zl
kalafiory 3 zl
no tanio jest
Nie wiem, moi tez ciasto i kompot lubia, nie jemy go na okraglo, wiec mam nadzieje ze przezyjemy;P
ostatecznie wszystko jest troche niezdrowe:D