Borówka majątek kosztuje i cenę trzyma. Podobno mało owocow w tym roku. U moich rodziców owoców dużo, ale drobne - powoli dojrzewają… Za to w ogole nie ma jabłek, ani brzoskwiń… nie było pszczół w tym roku
U nas sporo pysznych moreli w cenie 6-7 zł. Nie wiem czy Polskie ale morele uwielbiam i nie mogę się powstrzymać. W zeszłym roku nie było takich dobrych.
u mnie obrodziły porzeczki ( wielkie grona, gęsto na krzakach!!!) i agrest....wczoraj pozrywałam, dziś zaprawiam...żeby przed wyjazdem wakacyjnym zdążyć
Maliny spadły z 20zl na 18zl/kg. szaleństwo. Ale fakt, że są duże, piękne i naprawdę pyszne. Muszę się wynieść z tego wątku, bo przy mojej wewnętrznej lokatorce ślinie się na każde wspomnienie o owocach...
A na naszych starych jabloniach w ogrodzie naprawde duzo owocow. Tym drzewom chyba juz po prostu nic niestraszne, nie takie mrozy widzialy. Rozsadnie zakwitly dopiero w maju. I maliny bedziemy miec. Ale pozno, taki klimat.
W kompotach, w barszczu, w ciastach. W ogóle ciasta z owocami robię tylko z kwaśnymi owocami, używanie do tego, nie wiem, truskawek np., to dla mnie marnotrawstwo
Ja w ogóle wiśnie lubię w każdym cieście. Klasyka to na biszkopcie w galaretce, ale zimą mrożone wrzucam do murzynka, albo robię pleśniaka z wiśniami, albo kostkę wiśniowa, albo fruzelina przekładam tort... Pychota, pychota!
@PaniWiosna moja teściowa do baszczu ukraińskiego wrzuca garść wiśni, fajnie zakwaszaja, bardzo lubię Z zapraw ogorkowych lubię zrobić starte plus koper, czosnek, korzeń lub liść chrzanu, sól i ciasno upchac w niedużych sloiczkach, nie pasteryzowac. Genialne do zupy ogorkowej, a mój niejadek pije zakwas z tych ogoreczkow. Staram się robić przetwory z warzyw, owoców "od chłopa" nawet z rynku niechętnie, bo tam i tak właściciele z jednego nurtu biorą. Więc kiedy mam okazję kupić takie "swojskie", a z tym trudno, to już nie patrzę na cenę, no chyba, że jest totalne przegięcie
@jukaa cho no tu, sprawę mam kurki. Jutro mam dostać od koleżanki 1,5kg. Jak je zrobić na zimę (poza mrożeniem)? Nie mogę nic w occie i to jest pewnego rodzaju utrudnienie...
Do czarniny też wiśnie się wrzuca. Ja ostatnio dodałam czerwoną porzeczkę do botwinki i do sosu z kaczki i w obu przypadkach był to super pomysł. Dodaje wyrazistości.
A pamięta ktoś przepis z forum na porzeczki czarne? Lekko zblendowane z odrobiną cukru, uochniete w słoik i do lodówki bez pasteryzacji? Parę lat temu zrobilam, świetne były a nie pamiętam szczegółów i nie mogę znaleźć. Ewentualnie inny fajny sposób na porzeczki?
@jukaa cho no tu, sprawę mam kurki. Jutro mam dostać od koleżanki 1,5kg. Jak je zrobić na zimę (poza mrożeniem)? Nie mogę nic w occie i to jest pewnego rodzaju utrudnienie...
Myślałam, że czereśnie jeszcze stanieją. Nie najedliśmy się w tym roku... Dziś 23 za kg. Fakt że piękne, aż ślinka cieknie... Mój Mąż dziś mi paluchem pogroził, że za dużo kasy na owoce sezonowe idzie. No i ma rację. Można albo wydać majątek albo nie jeść wcale...
Komentarz
Podobno mało owocow w tym roku. U moich rodziców owoców dużo, ale drobne - powoli dojrzewają…
Za to w ogole nie ma jabłek, ani brzoskwiń… nie było pszczół w tym roku
Chyba trza ule organizować
pakowana w paczki drożej wychodzi
Za to dziś leczo z pierwszymi domowymi cukinkami.
ale wiśnie mi jakieś paskudztwo załatwiło...:(
W piątek były po 8 ,dzis juz po 5 -duże,mięsiste,aromatyczne i słodkie!
Jak ja wczesniej nie przepadałam,to w tym roku nie moge sie najeść!
U synow najpierw wisnie ulubione, a potem maliny.
Ale szczerze mówiąc, nigdy go nie robiłam, mojej Mamie się zdarzało. B.smaczna zupa, zwłaszcza z ziemniaczkami
Kiedy i w jakich cenach najlepiej kupować warzywa na przetwory na zimę? Ogórki, paprykę, cukinię, kalafior?
I co jeszcze robicie pysznego?;)
Przywiozłam sobie ostatnio od Mamy 30 dodatkowych słoików. Za mało, trzeba jeszcze więcej skombinować, mam w tej ciąży dobry ciąg zaprawowy:D
Z zapraw ogorkowych lubię zrobić starte plus koper, czosnek, korzeń lub liść chrzanu, sól i ciasno upchac w niedużych sloiczkach, nie pasteryzowac. Genialne do zupy ogorkowej, a mój niejadek pije zakwas z tych ogoreczkow. Staram się robić przetwory z warzyw, owoców "od chłopa" nawet z rynku niechętnie, bo tam i tak właściciele z jednego nurtu biorą. Więc kiedy mam okazję kupić takie "swojskie", a z tym trudno, to już nie patrzę na cenę, no chyba, że jest totalne przegięcie
Ja ostatnio dodałam czerwoną porzeczkę do botwinki i do sosu z kaczki i w obu przypadkach był to super pomysł. Dodaje wyrazistości.
Ale ja za porzeczkami nie przepadam -za to mój maz uwielbia.
W każdym razie kupuje zawsze niewiele,tyle co do wypieków na bieżąco.
Za to sa JAGODY!!! 8pln za pół litra dzis .
Czereśnie 2 euro, arbuzy 0.25, morele 2.2 euro
Taniej niż Polsce
Mój Mąż dziś mi paluchem pogroził, że za dużo kasy na owoce sezonowe idzie. No i ma rację. Można albo wydać majątek albo nie jeść wcale...