To sie nadaje do pierdolowatego watku... zamowilam po taniosci 10 peczkow szparagow do zamrozenia na zime, taka zadowolona, w pt ma byc ostatnia dostawa... i zapomnialam ze od sr do niedz jestem u Olesi...wr!
U nas w lesie jagody dopiero się pokazały. Mało jest. Sąsiadka była. Ja miałam się wybrać na poważnie tzn. na całe popołudnie ale po niedzielnej wizycie w lesie, gdzie średnia złapała kleszcza to mi się odechciało. Skończy się na tym, że kupimy od sąsiada skrzynkę (ok 20 kg) za 50 zł i zamrozimy jak w zeszłym roku. Do tej pory zostało mi jeszcze kilka woreczków. Chyba pierogi zrobię.... :>
Przerobiliśmy 110kg truskawek #:-S Były po 2,5zł / kg. Dżemy w thermomixie więc luksusowo, soki w sokowniku (tadam! kupiłam w tym roku!), więc też lekko, łatwo i przyjemnie. Sporo kompotów z owocami - te trzeba było pasteryzować. No i oczywiście mrożone na sypko
tę uwielbiam wprost, w 15 min lepię na niej 100 pierogów. Moja Z. wałkuje płaskie placki i nakłada farsz w dołki. Tylko ciasto musi być gęste, nielepiące się za mocno i mało rozciągliwe, bo nie powyłażą;-)
@Dorotak Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Człowiek całe życie się uczy... :-O Ja w pół godziny ręcznie lepię 50 pierogów. @Olesia to po znajomości te jagody, dlatego tak tanio.
Nawet nie mowcie... u nas borowka amerykanska (bo jagod nie ma) w okolicach 2 euro za 200 g. Truskawki 1,60 - 2- 2,50.... za pol kilo. Chociaz i po wiecej tez widzialam.
No, lacze sie w bolu... Chociaz u nas jeszcze takie pola sa, gdzie mozna samemu te truskawki zbierac i calkiem oficjalnie przy tym zbieraniu je podjadac. Z dziecmi sie oplaca
czereśnie - jakieś 8zł za kg, ale można też kupić do 12zł Truskawki koło 6zł - ale są też za 4,5zł Ogóreczki do kiszenia 3zł , a małe bardzo 4zł Jagody dziś 17zł
@MartynaN, nic sie nie zgina:D Wałkujesz ciasto, nakładasz na to cudo, w miejscu dziurek kladziesz farsz, wałkuesz drugi placek, nakładasz i wałkujesz aż sie skleją i potną. odwracasz i w zaleznosci od wzoru masz 14-20 pierogow:D
Komentarz
Jaka cena jest odpowiednia za kg zeby kupowac na przetwory?
Qrde, a mnie wkurza brak ogrodu takiego na warzywa. Trochę fasolki posiałam w doniczkach, zobaczymy co z tego będzie.
ale się narobię dżemu!!:D
Mam już 9słoiczków z jagodami z cukrem i teraz suszę partię w szuszarce
wybrać na poważnie tzn. na całe popołudnie ale po niedzielnej wizycie w lesie, gdzie średnia złapała kleszcza to mi się odechciało. Skończy się na tym, że kupimy od sąsiada skrzynkę (ok 20 kg) za 50 zł i zamrozimy jak w zeszłym roku. Do tej pory zostało mi jeszcze kilka woreczków. Chyba pierogi zrobię.... :>
U moich rodziców (łódzkie) 7 pon za 0,5litra.
u tesciow taniej - od znajomej 10 pln za 0,9 litra.
Najeść sie nie mozemy!
MNIAM!
Kup i dla nas i podeślij.
no i ładnie jak z fabryki, wszystko jednakowe L-)
Były po 2,5zł / kg.
Dżemy w thermomixie więc luksusowo,
soki w sokowniku (tadam! kupiłam w tym roku!), więc też lekko, łatwo i przyjemnie.
Sporo kompotów z owocami - te trzeba było pasteryzować.
No i oczywiście mrożone na sypko
tę uwielbiam wprost, w 15 min lepię na niej 100 pierogów. Moja Z. wałkuje płaskie placki i nakłada farsz w dołki. Tylko ciasto musi być gęste, nielepiące się za mocno i mało rozciągliwe, bo nie powyłażą;-)
http://allegro.pl/ibili-foremka-do-pierogow-stalowa-inox-10-cm-aku-i5219345060.html
Ja w pół godziny ręcznie lepię 50 pierogów.
@Olesia to po znajomości te jagody, dlatego tak tanio.
A moi rodzice w Pl mają całą plantację
Chociaz u nas jeszcze takie pola sa, gdzie mozna samemu te truskawki zbierac i calkiem oficjalnie przy tym zbieraniu je podjadac. Z dziecmi sie oplaca
jemy z perstkami by nic nie zmarnować.
Truskawki koło 6zł - ale są też za 4,5zł
Ogóreczki do kiszenia 3zł , a małe bardzo 4zł
Jagody dziś 17zł
Polecam!
tylko gdzie to nabyć?