Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Orgowe pogadanki o wszystkim.

17172747677136

Komentarz

  • Elunia, koktail z natki mi wchodzi z sokiem z grejpfruta. Najlepszy jest ze szpinaku, ale natka też ujdzie. Z cytryną nie lubię. Trzeba długo miksować, żeby te farfocle w gardło nie drapały.
  • Polecam smoothie z natki, sokiem wycisnietym z grejfruta i np jabłko, można kostkę zamrożonego szpinaku- zimne łatwiej przełknąć. Modne teraz te zielone koktajle i nawet smaczne. Dodaje tez jarmuż, albo seler naciowy. Można chia sypnac, cukru czy ksylitolu nie daję
  • edytowano września 2016
    Dominikaa powiedział(a):
    A jak zwiekszyc kcal dania nie powiekszajac objetosci ? Wpadlam na olej np lniany do makaronu(ten pelnoziarnisty ) ,orzechy mielone lub posiekane w salatce/surowce do dania.Maslo odpada bo bez krowy owy syn (6.5) .Do tej pory podbijalismy nutridrinkami na zlecenie gastrologa (w sumie trzech) .Jakies pomysly moze macie ? Mamie gdy byla bardzo chora dawalysmy kaszki ml ryzowe wlasnej roboty ,ale Adam juz nie koniecznie ruszy.Kcal byla lepsza niz to co normalnie nama byla w stanie zjesc.Ale dzieci sa bardziej uwrazliwione na wyglad potraw.
    samą kalorycznośc to tylko zwiększyć porcję
    dodając oleje, oliwy, orzechy zwiększasz ilośc tłuszczy 
    , to też podnosi kalorycznośc dania oczywiście, jednak żeby całościowo podnieść to tzreba zwiększyć dodatkowo i białko i węglowodany

    Białko to chyba najprościej (albo tak mi sie zdaje ;) ) mozesz amienić drob na wołowinę i już automatycznie masz zwiększoną ilośc białkawegle mozna brać z owoców

    dobrze kiedy trzyma się schematu:
    obliczyc zapotrzebowanie kaloryczne na dzień
    i wtedy z tego wyliczyć na;
    15% białka
    55% weglowodanow
    30% tłuszczu

    edit dopis
    zwiększając o kilka gram każdy składnik w daniu, niewiele zmienia się obetościowo "dla oka" ale sporo podnosi kalorycznośc 

    Podziękowali 1Dominikaa
  • Jadlam dzis makaron z pesto z natki, oliwy, czosnku, soli i prażonych pestek dyni, niezłe bylo. Tylko dalam za malo oliwy i pietruszka nie chciała sie dobrze zmiksować
  • Podobno bardzo dobrze działa herbata z natki. 
    Gotuje się ok. 10 min kilka gałązek w dwóch szklankach wody. Po ostudzeniu dodaje się wg smaku sok z cytryny i miód. Taka herbatka jest smaczna i dobrze wchodzi.
    Ale jak nie można cukru/miodu, to trochę utrudnia.
    To przepis dietetyk Kasi Gurbackiej.
    Swego czasu piłam regularnie, muszę do tego wrócić.
  • Do pesto można też zmiksować migdały i orzechy.
  • wszelkie orzechy mega kaloryczne cos ok. 800 kcal
    nie dla odchudzajacych
    poza tym ciężko starwne i silny alergen
  • Myślę że w pesto głównym składnikiem jest zielenina. Reszta czyli słonecznik migdały orzechy i co tam jeszcze są tylko dodatkiem. Zbędnym jeżeli ktoś uczulony ale ile tego trzeba jeść żeby przytyć. Moim zdaniem - bez przesady. Zresztą każdy dodaje to co lubi i może.
  • Ja w zeszłym roku robiłam do małych słoiczków. Zjadłam ostatni chyba latem. Świetna rzecz.
  • @mamababcia a jak zrobic to pesto w słoiczkach zeby się nie zepsuło?
  • @Elunia pokrój cukinię w długie wąskie paski ugotuj krótko i będziesz mieć zielone spagetti :)
    Podziękowali 2Skatarzyna Milagro
  • zupa bez marchewki i ziemniaków i makaronu nie istnieje ! :)

    no chyba że barszcz z jajkiem lub fasolą



    Podziękowali 1E.milia
  • @ krem z soczewicy i pomidorów? Ostatnio zrobiłam, dodałam tez dużo natki, pomidory suszone, podsmazone czosnek i cebulę.
  • @kitek , robiłam według przepisu który podałam w tamtym roku. Używałam oliwy z oliwek. Zalałam nią też wierzch zakręciłam i wstawiłam do najzimniejszego miejsca w lodówce. Koleżanka od której miałam przepis, mroziła. Ja doszłam do wniosku że w sklepie są bez zamrażarki więc nie mroziłam.
    Podziękowali 1madzikg
  • @Elunia a ryż albo lane kluseczki
  • @mamababcia a podasz ten przepis jeszcze raz? :)
  • Jak dojdę do komputera. Niekoniecznie dziś.
  • @Elunia,  takie są specjalne tarki -temperowki.  Zgrabne spaghetti wychodzi z marchwi,  cukinii itd. Jak się poddusi z czosnkiem,  rewelacja! 
    Podziękowali 1E.milia
  • Na początku one były dość kosztowne,  ale teraz stanialy 
  • Pokażcie jak to wygląda
  • @Elunia - tylko pamiętaj, że gotowana marchew ma wysoki IG.
  • Z tel. nie wkleję, ale wpisz "urządzenie do robienia spaghetti z warzyw" i Ci wyskakuje :)
    Podziękowali 2mama_asia E.milia
  • ło matulu,jakie ceny tego cuda...
  • Rzeczywiście.
    Mnie się jakieś powyżej 100-200zł wyświetliły :)
    Podziękowali 1mama_asia
  • No jacieniemogie! 
    Działa! 
    Ale fajnie :) 
  • @Elunia - akurat co do tego modelu miałabym wątpliwości, czy wart jest nawet tych 7,90... Nie wygląda to solidnie, a przegląd innych przedmiotów oferowanych przez tego samego sprzedawcę tylko podnosi moją czujność.
  • fachowo to nazwane warzywne spaghetii  :dizzy: 

  • edytowano września 2016
    Ta zielona mam i role swoja spelnia, ale ciezka jest w obsludze, topornie idzie. No i czyszczenie szczotka koniecznie, bo w zakamarkach zostaje sporo drobiazgu.

    Edit: kupowalam ja w netto, byla jakos mocno przeceniona (2,50 chyba zaplacilam).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.