Abstrahując od MZ, to myśle ze nie trzeba specjalnej okazji, żeby się kobieco ubierać. Bo są sukienki i sukienki: mega zwiewne i kobiece, albo w zasadzie dłuższe bluzy dresowe. No i obserwuje, ze kobiety odzwyczaily się po prostu takiego kobiecego stroju i już w dresowce czuja się często „overdressed” (sama tak miałam, jak chodziłam tylko w spodniach). A przecież to jest piękne, mężom się podoba, wiec czemu nie? Ok, trzeba uważać, żeby nie wyglądać jak z innej bajki, wiec do takich sukienek jakiegoś martensa, czy sztyblety ubrać, na wierzch mega prosty płaszcz, albo skórzana kurteczkę, prosty cardigan, żeby ta romantyczność zrównoważyć. Ja w każdym razie jakoś się (prawie) przyzwyczaiłam.
I ogromnie podoba mi się brytyjska moda, te kobiety ubierają się tak stylowo, ale nie smutno-szaro, tylko kolorowo. Kolorem chyba tez można dużo wsiąść „odświętności” strojowi i zrobić go bardziej codziennym, pomimo mocno kobiecych krojów. Dzisiaj mam zestaw czerwona sukienka (ta z HM) + niebieskie/granatowe niskie sztyblety. Wyglada razem ok, nie czuje sie jakoś wyjątkowo przebrana.
A ja bardzo polecam przejrzeć wyprzedaże online z HM. Dużo maja tych sukienek, różnych i różniastych (rozmiarowka do 46 chyba), ale większości takie „do chodzenia”, nie wydziwione, w dobr eh dlugosci. W zasadzie w szafie mam teraz tylko sukienki z brytyjskiego Boden, albo z HM wlasnie.
@Wanda sporo firm ma linię ubrań typu "curve" czy "plus size" szyte nie tylko w większych rozmiarach ale dla zaokrąglonych kształtów, są też firmy specjalizujące się w tym typie sylwetki np. Junarose ( https://www.limango-outlet.pl/junarose https://www.limango-outlet.pl/wersimi), na Limango często są dobre przeceny, a jak jeszcze się zgarnie bon to można coś fajnego wyhaczyć.
Co kto lubi, ja tam nie przepadam za brytyjską modą. Z kolorami wolę ostrożnie, z wzorzystymi tkaninami tym bardziej, a w takich bardzo kobiecych strojach czuję się fatalnie. To nie mój temperament, chociaż do figury korzystnie.
Większość kobiet pewnie najlepiej by wyglądała w strojach sprzed kilku stuleci - talia wysmuklona gorsetem, biodra i uda pod rozłożystą suknią, a szyja i dekolt wyeksponowane. Do tego trochę koronek, falbanek i jest szał Niestety, nie te czasy.
Dawno nie przeglądałam oferty MZ i dziś natchniona tym wątkiem weszłam na ich stronę... Cena mnie powaliła najsampierw, potem wzory jak z zasłon, a potem fatalne układanie się tych sukienek na biuście modelek. Idee rozumiem, ale mam wrażenie, ze z bawełnianej tkaniny nie da się uszyc uniwersalnej sukienki dopasowanej w biuście. To się tylko może udać przy szyciu u krawcowej indywidualnie.
A ja lubię niektóre kwiaty na sukienkach i dobrze się w takich czuje
Tylko są kwiaty i kwiaty Drobny kwiatowy wzór często dobrze wygląda, zwłaszcza na zwiewnych materialach. Duże kwiaty kiepsko np. wychodzą na rękawach, i innych drobnych elementach, na marszczonych spódnicach.
W letniej sukience, z krótką halka nie będzie za gorąco. Wiem co mówię, bo w jednej, dlugiej spodnicy, sama ciachnelam halke i bardzo sobie chwałę w cieple dni
I co droga redakcjo? Oddać tą czerwoną? Mam duze piersi ale waskie biodra i nie wiem czy ten krój jest dlanie najlepszy. A tej granatowej nie wzięłam w końcu...
Komentarz
A przecież to jest piękne, mężom się podoba, wiec czemu nie? Ok, trzeba uważać, żeby nie wyglądać jak z innej bajki, wiec do takich sukienek jakiegoś martensa, czy sztyblety ubrać, na wierzch mega prosty płaszcz, albo skórzana kurteczkę, prosty cardigan, żeby ta romantyczność zrównoważyć. Ja w każdym razie jakoś się (prawie) przyzwyczaiłam.
https://m.deichmann.com/PL/pl/shop/damskie/damskie-buty-damskie/damskie-buty-damskie-botki/00006001555431/botki*damskie.prod?&fromCategoryDetail=true&positionInList=2
Sprawdź też monnari.
Większość kobiet pewnie najlepiej by wyglądała w strojach sprzed kilku stuleci - talia wysmuklona gorsetem, biodra i uda pod rozłożystą suknią, a szyja i dekolt wyeksponowane. Do tego trochę koronek, falbanek i jest szał Niestety, nie te czasy.
Wręcz duża szerokość spódnicy była atutem.
Mimo to sukienka jest piękna i świetnie się układa.
Bardzo ładna
Mi taka podkasana halka zalatuje tandetą i taniością.