Nie wiem, czy jest już taki wątek, a pomyślałam, że się przyda. Takie prośby rozsiane były po forum i pomyślałam, że można to wszystko umieścić w jednym miejscu, czasem pytania się powtarzają i gdzieś to było, ale gdzie... Mam na myśli porady dotyczące przepisów np. Tylu tu fachowców z różnych dziedzin.
Potrzebuję pomocy w napisaniu reklamacji do pewnej nietypowej instytucji i w nietypowej sprawie, nie bardzo wiem jak się zabrać.
Bardzo to dla mnie ważne, proszę.
Komentarz
Vide wątek działkowca
otoz jeśli chodzi o reklamacje towaru czy usugi to kiedy mija czas na odp tzn, ze sprzedawca czy usługodawca zgadadzaja sie na nasze warunki
ze tak powiem
a co jeśli nasza sprawa zajmuje sie rzecznik praw konsumenta i w piśmie przez niego wysłanym jest
"na podstawie art. 42 ust. 4 z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów ( t.j Dz. U. 2017 poz. 229) oczekuje w terminie 14 dni pisemnej odpowiedzi w przedstawionej sprawie"
czy wtedy po tym jak minie ten czas i nie ma odpowiedzi mozna uznać ze sprzedawca/ usługodawca uznał nasze żądania?
Cos ktos?
pisz, pisz
jesli dam radę to chetnie pomogę
Mój mąz kiedyś wojował z Wartą o koszt szkody całkowitej, też z pomocą rzecznika ubezpieczonych. Wymiana korespondecji trwała blisko 1,5 roku, Warta olewała prośby rzecznika w końcu kazali mężowi jechać do Radomia (bo tam podlegał Otwock) - myśleli pewnie, że sobie daruje. A on pojechał i zaraz na wejściu Warta się spytała go - "to może ugoda?" Ale pewnie 85% ludzi już dawno by zrezygnowała i na tym oni właśnie robią kase.
Macie może kombinezony Wedze dla dzieci z decathlonu na zimę? Nadają się? Wystarczająco ciepłe?
Mamy Wedze kurtkę i spodnie narciarskie, różne rozmiary, także małe - używamy na nartach i dla mnie ok. tak na 5-6 h na nartach z jedną przerwa rozgrzewkową w knajpie trzymają ciepło, jeśli odpowiednio się ubrać pod spód
ale nie wiem jakie masz wymagania co do ciepła moi od małego hartowani i długo na dworze trzymani, również zimą
Co do zasady i teoretycznie odpowiedź na reklamację jeżeli nie została udzielona w ciągu 30 dni to została uznana zgodnie z literalnym brzmieniem art. 8 ustawy z dnia 5 sierpnia 2015 r. o rozpatrywaniu reklamacji przez podmioty rynku finansowego i o Rzeczniku Finansowym. Jednak jest to fikcja prawna w związku z treścią uchwały Sądu Najwyższego z dnia 13 czerwca 2018 roku (III CZP 113/17), który wymyślił, iż w/w zasada nie ma jednak działania bezwzględnego i podmiot , który nie uznaje reklamacji nie musi tego robić w sposób automatyczny. W takiej sytuacji przejmuje tylko na siebie obowiązek dowodowy, iż w tej określonej szkodzie roszczenie nie przysługuje lub przysługuje w innej wysokości niż wnioskowano w złożonej reklamacji. Nie muszę chyba mówić, że ten obowiązek dowodowy wszyscy mają w głębokim poważaniu skoro nic dokładnie z powodu olania sprawy nie wynika. Mało kto idzie tak naprawdę do sądów.
Jak siedzisz cicho to na 100% nic nie ugrasz a tak...może.
Sprawdziłam co to w ogóle jest i fajne. Przydałoby się nam w domu. Vileda 180 zl
Czas pracy 40 minut
Czas ladładowa 3,5 godziny
Mialam ten
https://m.ceneo.pl/43803582
I powiem tak - porażka. Male pyłki i owszem,ale zwirek,piach,okruchy to juz nie.
Generalnie nie polecam.
O mam to:
https://allegro.pl/oferta/odkurzacz-pionowy-samsung-vs60k6050kw-7693853356?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=AGD+drobne&gclid=EAIaIQobChMIsJ2PntD94AIVUOWaCh0n_A--EAQYAiABEgIWFvD_BwE&gclsrc=aw.ds
U nas hodowali zwykle duze. Bez super sprzetu
ślimaki wydają mi się delikatne
Mieliśmy 5 sztuk odłowionych na domu jednej Forumki, po roku wróciły na zieloną trawę.
(U nas jest gradacja zoologiczna:
4 latek może patyczaki hodować, następnie ślimaki.
Rybki koło 10 rż, a futrzaki (gryzonie) 11-12.)
k.
A szczury nie rozumniejsze? Samce.