@ewap, ale skargi do kogo? Jeśli do rzecznika pacjenta, to zadzwoń na infolinię i oni ci tam dokładnie wytłumaczą corobić po kolei. Sugeruję własnie do rzecznika - sprawa trochę się pociągnie, ale jest to organ niezależny, mówiąc wprost "smród" idzie na zewnątrz. Skarga do dyrektora placówki może być skuteczna, ale wcale nie musi, często zależy to od relacji między szefem a konkretnym pracownikiem i wielu innych rzeczy.
Ja złożyłam skargę, gdy na oiomie przywiązali synka bandażem za ręce i nogi do łózka; wniosek, opis sytuacji, zdjęcia. Sprawa ciągnęła się około roku, ale zakończyła kontrolą organu prowadzącego (Uniwersytetu Jagiellońskiego), kogoś z MZ i nałożeniem obowiązku przeszkolenia całego personelu intensywnej terapii. Warto.
Siostra dwukrotnie była na tym samym SOR i nie zostało rozpoznanie poronienie (dziecko od kilku tygodniu już nie żyło) i doszło do zapalenia. I nie wiem czy w takiej sytuacji jest zasadne złożenie jakiejś skargi a może nawet ubieganie się i jakieś odszkodowanie. Siostra nie ma do tego głowy, dlatego pytam w jej imieniu.
Skarga i odszkodowanie to dwie różne sprawy. Jeśli były powikłania w związku z błedną diagnozą, mozna powalczyć, ale tu by trzeba poszukać prawnika, który specjalizuje się w takich odszkodowaniach. Poszukaj sobie mec. Budzowska chyba...
Pewnie na skardze się skończy, bo na jakieś sprawy w sądach nikt teraz nie ma głowy. @Polly dziękuję za podpowiedź z rzecznikiem. Pewnie pojdziemy w tym kierunku, no obawiam się, że skarga u dyrekcji niewiele da.
Czy można coś legalnie (i z niewielkim zyskiem) zrobić z baterią butelek %, poza wywaleniem? Mamy stały napływ niechcianych prezentów i nie wyrabiamy się nawet z "podaj dalej"...
Elunia, ja bym ci chętnie wszystko wysłała, jestem beztalenciem kuchenno-przetworczym, w dodatku nie znoszę prac kuchennych wszelkich, chyba że zmywanie Gotowanie, przetwory i itp to koszmar mój zyciowy
Siostra zrobiła dwie, jadna na rumie, druga na spirytusie: *Nalewka z czereśni - przepis tradycyjny* *Składniki:* * 1 kg dojrzałych czereśni * 0,3-0,5 kg cukru * 1 l spirytusu 50% * sok z 1 cytryny
1. Dojrzałe owoce czereśni dokładnie umyj. 2. Następnie zalej spirytusem i maceruj w ciepłym i zaciemnionym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem. 3. Po tym czasie zlej i dodaj przecedzony sok z cytryny 4. Uzyskany nalew szczelnie zamknij i odstaw w chłodnym pomieszczeniu. 5. Owoce zasyp cukrem, gdy się rozpuści, zlej syrop do większego słoja i dolej nalew spirytusowy. 6. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać do butelek. 7. Tak przygotowany roztwór powinien dojrzewać *przez 3 miesiące* w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu*.*
Na rumie
*Składniki:* * 2 kg dojrzałych czereśni * 0,5 kg cukru * 1 l rumu * 1 laska wanilii * 8-10 goździków
*Przygotowanie*
1. Dojrzałe owoce czereśni umyj, odsącz i dryluj. Włóż do słoja, dodaj cukier, przyprawy i zalej rumem. 2. Maceruj w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące. 3. Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek. 4. Odstaw na 3 miesiące w ciemne, chłodne pomieszczenie.
To sa oczywiscie przepisy z internetu, ale okazały się byc bardzo udane.
Komentarz
@Ewasz ja też polecam rekolekcje u Zawierzanek. Tobie chyba by było bliżej w Antoniowie. Zobacz. Ofiara co łaska.
Polecano mi dropbox. Ale chyba za duża objętośc?
Jak inaczej mogę przesłać rodzicom zdjęcia ze szkolnej wycieczki?
ja właśnie ściągam film 1,8 GB
Tu piszą że do 20 GB.
jeśli to zaniedbanie ma poważne konsekwencje to są firmy prawnicze specjalizujące się w takim postępowaniu
@Polly dziękuję za podpowiedź z rzecznikiem. Pewnie pojdziemy w tym kierunku, no obawiam się, że skarga u dyrekcji niewiele da.
*Nalewka z czereśni - przepis tradycyjny*
*Składniki:*
* 1 kg dojrzałych czereśni
* 0,3-0,5 kg cukru
* 1 l spirytusu 50%
* sok z 1 cytryny
1. Dojrzałe owoce czereśni dokładnie umyj.
2. Następnie zalej spirytusem i maceruj w ciepłym i zaciemnionym
miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem.
3. Po tym czasie zlej i dodaj przecedzony sok z cytryny
4. Uzyskany nalew szczelnie zamknij i odstaw w chłodnym pomieszczeniu.
5. Owoce zasyp cukrem, gdy się rozpuści, zlej syrop do większego słoja
i dolej nalew spirytusowy.
6. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać do butelek.
7. Tak przygotowany roztwór powinien dojrzewać *przez 3 miesiące* w
ciemnym, chłodnym pomieszczeniu*.*
Na rumie
*Składniki:*
* 2 kg dojrzałych czereśni
* 0,5 kg cukru
* 1 l rumu
* 1 laska wanilii
* 8-10 goździków
*Przygotowanie*
1. Dojrzałe owoce czereśni umyj, odsącz i dryluj. Włóż do słoja, dodaj
cukier, przyprawy i zalej rumem.
2. Maceruj w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące.
3. Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek.
4. Odstaw na 3 miesiące w ciemne, chłodne pomieszczenie.
To sa oczywiscie przepisy z internetu, ale okazały się byc bardzo udane.