Nasmarowałeś kilka postów z barwnymi epitetami, nie odnosząc się do żadnego z konkretów, które padały, ani nie podałeś żadnych własnych argumentów. Rozumiem, że nie masz już nic więcej do powiedzenia, więc jakaś przepychanka słowna mnie dale nie interesuje.
Inflacja nie jest "mityczna" - jest najwyższa od wielu lat - 4,4%. Sama inflacja bazowa wynosi około 3.
Ekonomiści współcześnie przyjmują, że "bezpieczna" dla gospodarki inflacja to maks. 3%, a optymalnie 2,5%.
Na obecny skok inflacji mają wpływ czynniki zewnętrzne i wewnętrzne, fajnie, że się produkujesz o wzroście cen ropy, tylko że to akurat nie ma odniesienia:
(źródło: strefainwestorow.pl)
Owszem, inflacja wzrosła wszędzie w regionie - na co mają wpływ czynniki zewnętrzne, ale w Polsce wzrosła znacznie bardziej niż w krajach sąsiednich - i tu wynika to również ze wzrostu pensji minimalnej, wielu podatków, ZUS, 500+ i całej reszty.
Nasi sąsiedzi uznają że 3,5% to zdecydowanie zbyt dużo i podnoszą stopy procentowe. My lekceważymy. No ale wiedząc jakie postacie zasiadają w RPP wcale się nie dziwię (nie dotyczy to wszystkich, ale o niektórych jej członkach mam naprawdę złe zdanie).
A tymczasem pod pozorem walki z koronawirus em, przygotowaniem się na jego desant wprowadzi się stan wyjątkowy... Białoruś szybciej, niż przewidywano. PiS na tace da z radości, że się toto świństwo pojawiło
Ja jednak nie byłabym pewna wygranej. PAD musi wygrać w I turze, bo jeśli dojdzie do drugiej, to mamy przerąbane, ich jest jednak zdecydowana większość i przy tym mogą liczyć na wsparcie ze strony Konfederacji.
Przecież nie ma nakazu ani zakazu odgórnego głosowania na kogokolwiek od Konfederacji. Jeśli będę miała do wyboru Dude i jakiegoś innego systemowego kandydata oddam nieważny głos. Chodzi mi o ty że Konfederacja jako partia nie poprze żadnego wyboru między Dudą a jakimkolwiek systemowcem. Zostawi ludziom wolną rękę. Dla mnie Duda jest równie złym wyborem jak Kidawa Błońska et consortes.
Ech w poprzednich wyborach ja też glosowalam na Dudę w drugiej turze. Bosak jest ok, aczkolwiek ma pare minusów, które spowodują że będzie miał pod górkę. W sumie szkoda że prawyborow nie wygrał Dziambor. Jakem narodowiec tak żałuję że to akurat Bosak. I że Winnicki był za młody żeby startować. No nie poprę Dudy w tych wyborach. Zupełnie nie jest moją bajką. I żaden kandydat w sumie nie jest warty mojego głosu. Bosaka poprę bo to moja opcja. To uczciwy człowiek i polityk na tyle na ile go znam. I ma dobre pomysły. Natomiast w sumie szkoda go na prezydenta. A to że Braun i Korwin poparli Dude w zeszlych wyborach przeciw Komorowskiemu to się nie ma co dziwić. Nie sądzę żeby zrobili to znowu. Jest calkiem inna rzeczywistość polityczna. Obecny prezydent wielu konserwatystów po prostu zawiódł.
Na tyle na ile się spodziewam to by mnie nie zawiódł. Ryzyk fizyk. Komorowski mnue nie zawiódł bo on nawet nie udawał że ma jakikolwiek pomysł na cokolwiek i wiadomo było kto to jest. To że wygrał Duda było odzewem na to że ludzie mieli dość PO. A że obiecywał przy tym sporo i się nie wywiązał. Moim zdaniem niczego nie musiał obiecywać żeby wygrać. Bosaka znam. Obiecał jedynie że nie pidpisze podwyżki podatków. Więc nie sądzę żeby zawiódł. Prezydent ma zbyt słabą pozycję w naszym kraju żeby obiecywać jak Duda podwyżkę kwoty wolnej od podatku choćby. To jest właściwie osoba reprezentacyjna bardziej niż decyzyjna. Dlatego szkoda mi Bosaka na takie stanowisko.
Duda nie korzysta z żadnej funkcji poza reprezentacyjną. Nie wniósł praktycznie żadnej ustawy. Nie zawetował też żadnej. Może to się zmienić bo jeśli wygra to PiS już do niczego nie będzie mu potrzebny w sensie wsparcia i dopiero okaże się jak naprawdę myśli. A sądząc z rzucanych tu i ówdzie wypowiedzi może być różnie. Bosak ma wiele do powiedzenia plus nie popiera wszelkich pomysłów obecnego rządu. Jest mało reprezentacyjny z wyglądu, bo wygląda bardzo młodo. No ale trudno kogoś z bylych lub obecnych prezydentów nazwać reprezentacyjnym. Dla mnie o tyle lepiej że Bosak ma konkretne poglądy. I znane. PiS chyli się ku upadkowi. I myślę że różne frakcje chcą już teraz dzielić schedę po obecnym prezesie. Słabość i siła tej partii tkwi w Kaczyńskim. A po nim nie ma nikogo kto mógłby go godnie zastąpić i utrzymac koalicję w całości.
Nie głosuję na lewicę. Nie mam też pewności czy Duda takich rzeczy nie podpisze.
Dziewczyno - opamiętaj się. Twierdzeniem, że PAD podpisał by dostęp aborcji na życzenie i w razie upośledzenia płodu, co momentu porodu - uwłaczasz jego godności.
Twój kandydat ma kilka wad, nie tylko młody wygląd. Praktycznie poza występem w programie "Taniec z gwiazdami" niczego w życiu nie osiągnął. Przy tym - prezydent mający tylko maturę? Dosyć już miernot mieliśmy. Pamiętasz z jakiego powodu poleciał Bartłomiej Misiewicz? Oficjalnie z powodu braków w wykształceniu, a on na tle Bosaka to torpeda był. K. Bosak nie wygra, ale gdyby - to opozycja (nie PiS) zjadła by go bez popitki.
Po 5 latach prezydentury A.Dudy, Polska gospodarka ma się świetnie, wbrew zapowiedziom ekspertow PO, PSL i Konfederacji.
Nie ma zatem, żadnego racjonalnego powodu by nie głosować na A.Dudę.
Nieracjonalnych wyborów dokonują tylko głupcy.
Ja nie jestem głupcem.
AD2020!
@KlarciaTo jest bardzo głupie patrzenie że Bosak nic nie osiągnął. Że poświęcił się polityce i działalności pro bono nagle się nie podoba. I staje się za mało. Co osiągnął w takim razie prezes Kaczyński? Skończył studia? Co osiągnął Kwaśniewski? Komorowski? Nie mam też naboznego stosunku do wyższego wyksztalcenia. Wyksztalcenie jest tylko sposobem na zdobycie zawodu i w ogole nie swiadczy o człowieku. Większość z polityków kilkanascie lub kilkadziesiąt lat działa tylko politycznie i nic innego nie robi. Więc twierdzenie że niczego nie osiągnął jest dość chybione i wyciagane bez refleksji.
Poza tym co ma prezydent do gospodarki? Moim zdaniem świetnie się nie ma i piszę to z perspektywy osoby mieszkającej w Polsce prowadzącej działalność. Jest lepiej niż za PO ale nie mogę powiedzieć że jest świetnie. A Dudzie nie wierzę. Nie znam jego poglądów. Mam wrażenie że wiele poglądów jego jest wynikiem tego że PiS go wspiera w prezydenturze.
Ale czy wolisz zamiast niego Kidawe, jesli dojdzie do drugiej tury, a wirus ludzi przycisnie, to wcale nie jest pewne, że Duda wygra. Jeśli wtedy Konfederacja nie poprze Dudy , to stracę do niej resztki sympatii.
Komentarz
Kandydatura Hołowni jest kolejnym elementem operacji demontażu polskiego katolicyzmu
https://www.youtube.com/watch?v=JU-JFfERjZA
Nie umiem wstawić, trzeba kliknąć w link
Boki zrywać jaaaaaaaa
Pomyłka językowa, przejęzyczenie
Rany, dawno się tak nie ubawiłam
PiS na tace da z radości, że się toto świństwo pojawiło
Jednak ma duże szanse prezydentem zostać - niestety. W Warszawie też wybrali Trzaskowskiego, bo - byle tylko nie PiS.
Jeśli będę miała do wyboru Dude i jakiegoś innego systemowego kandydata oddam nieważny głos.
Chodzi mi o ty że Konfederacja jako partia nie poprze żadnego wyboru między Dudą a jakimkolwiek systemowcem. Zostawi ludziom wolną rękę. Dla mnie Duda jest równie złym wyborem jak Kidawa Błońska et consortes.
Bosak jest ok, aczkolwiek ma pare minusów, które spowodują że będzie miał pod górkę. W sumie szkoda że prawyborow nie wygrał Dziambor. Jakem narodowiec tak żałuję że to akurat Bosak. I że Winnicki był za młody żeby startować.
No nie poprę Dudy w tych wyborach. Zupełnie nie jest moją bajką. I żaden kandydat w sumie nie jest warty mojego głosu. Bosaka poprę bo to moja opcja. To uczciwy człowiek i polityk na tyle na ile go znam. I ma dobre pomysły. Natomiast w sumie szkoda go na prezydenta.
A to że Braun i Korwin poparli Dude w zeszlych wyborach przeciw Komorowskiemu to się nie ma co dziwić. Nie sądzę żeby zrobili to znowu. Jest calkiem inna rzeczywistość polityczna. Obecny prezydent wielu konserwatystów po prostu zawiódł.
Bosaka znam. Obiecał jedynie że nie pidpisze podwyżki podatków. Więc nie sądzę żeby zawiódł. Prezydent ma zbyt słabą pozycję w naszym kraju żeby obiecywać jak Duda podwyżkę kwoty wolnej od podatku choćby. To jest właściwie osoba reprezentacyjna bardziej niż decyzyjna.
Dlatego szkoda mi Bosaka na takie stanowisko.
Może to się zmienić bo jeśli wygra to PiS już do niczego nie będzie mu potrzebny w sensie wsparcia i dopiero okaże się jak naprawdę myśli. A sądząc z rzucanych tu i ówdzie wypowiedzi może być różnie.
Bosak ma wiele do powiedzenia plus nie popiera wszelkich pomysłów obecnego rządu.
Jest mało reprezentacyjny z wyglądu, bo wygląda bardzo młodo. No ale trudno kogoś z bylych lub obecnych prezydentów nazwać reprezentacyjnym.
Dla mnie o tyle lepiej że Bosak ma konkretne poglądy. I znane.
PiS chyli się ku upadkowi. I myślę że różne frakcje chcą już teraz dzielić schedę po obecnym prezesie. Słabość i siła tej partii tkwi w Kaczyńskim. A po nim nie ma nikogo kto mógłby go godnie zastąpić i utrzymac koalicję w całości.
Dziewczyno - opamiętaj się. Twierdzeniem, że PAD podpisał by dostęp aborcji na życzenie i w razie upośledzenia płodu, co momentu porodu - uwłaczasz jego godności.
Twój kandydat ma kilka wad, nie tylko młody wygląd. Praktycznie poza występem w programie "Taniec z gwiazdami" niczego w życiu nie osiągnął. Przy tym - prezydent mający tylko maturę? Dosyć już miernot mieliśmy.
Pamiętasz z jakiego powodu poleciał Bartłomiej Misiewicz? Oficjalnie z powodu braków w wykształceniu, a on na tle Bosaka to torpeda był.
K. Bosak nie wygra, ale gdyby - to opozycja (nie PiS) zjadła by go bez popitki.
https://twitter.com/bagracz/status/1235265386129625089