Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wybory

1262729313291

Komentarz

• edytowano marca 2020
    Przecież nie o to chodzi co osiągnął Kaczyński politycznie, tylko zawodowo i majątkowo bo to są zarzuty w stronę Bosaka. I jeszcze jeden był do niedawna zale nie ma żony. To w takim razie co osiągnął i z czego był znany Duda przed prezydenturą? Tym razem politycznie. Bo moim zdaniem był szeregiwym poslem PiS.
    Co do Bosaka założył z Winnickim RN. Dzięki umiejętnym dzialaniom i mimo wszystkich mediów przeciwko nim a nawet gorzej, bo przemilczajacych ich istnienie, wprowadzili 11 posłów do sejmu. 
    Pomijam już że Bosak był najmlodszym posłem sejmu za poprzedniej ekipy z PiSem, w szeregach LPR. Wczesniej działał w UPR. Więc nie zmienił poglądów choć przecież mógł gdyby miał parcie do stanowisk.
    Więc twierdzenie że nic nie osiągnął jest naciągane.
  • @Zuzapola nie ma znaczenia dla mnie kto będzie prezydentem w tej chwili. Nie ufam ani Kidawie ani Dudzie. Dla mnie to wybór między dżumą a cholerą. Nie wiem jak zagłosuję Konfederacja. Pewnie zostawi wolność swoim członkom. Moim zdaniem nie poprze żadnego kandydata oficjalnie. I nie ma się czemu dziwić.
    Podziękowali 1Monika73
  • Jeśli chodzi o wizerunek z pewnością. 
  • Kaczynski z zawodu jest prawnikiem. Polityk to nie zawód tylko funkcja spoleczna.
    Po drugie nie stawiam Pis w jednym szeregu z PO. Uważam że różnią się tym komu służą i poglądami na naszą niepodległość i historię.
    Gospodarczo PiS mi się w ogóle nie podoba. 
    Światopoglądowo też mi nie po drodze ze wszystkim.
    Nie wiem czy wolę okupację zydowsko amerykańską czy niemiecką.
    Czy wolę nierowna konkurencję i wyprzedaż polskich przedsiębiorstw firmom zagranicznym od centralnie sterowanej gospodarki i zabójczych podatków od wszystkiego.
    Ja wiem że jeśli chodzi o PiS to tam jest sporo patriotów. Nie uważam ich za zdrajców. Po prostu nie moja bajka. 
  • Moja też nie, ale wybór jest jaki jest.
  • edytowano marca 2020
    A Duda no nie świeci przykładem jako osiągnięcia polityka przed prezydenturą. Bosak przynajmniej jest wiceprezesem Ruchu Narodowego, partii która współtworzył. Też mozna powiedzieć że był urzędnikiem w kancelarii Winnickiegoi w fundacji republikanskiej. Na kandydata nie zdobył nominacji od prezesa, ale wygrał prawybory w swojej partii.
    Nie jest on idealnym jak już pisałam kandydatem na prezydenta. Natomiast nie ma co mu umniejszac zasług, ambicji, uporu i skuteczności. Oraz merytorycznosci. Jemu nikt przemow nie pisze. 
    Podziękowali 1MartusKa203
  • Jest taka różnica, że nie wiadomo jakie by nie były jego zasługi, nie ma szans nawet na drugą turę.  Pewnie sam o tym wie.
    Podziękowali 1Klarcia
  • Co nie znaczy że na niego nie zagłosuję i że bedzie to głos zmarnowany. Uważam że dzieki temu że startuje może pokazać Konfederację szerszemu gronu przyszłych wyborców. A kto przejdzie do drugiej turyto się okaże. W zeszłe wybory glosowalam w pierwszej turze na Brauna. Nie uważam że to był głos zmarnowany.
  • Ja też często głosowałam na tych co bez szans, ale co to ma do drugiej tury? Nie mz juz mojego pierwszego wyboru,  to już  wszystko jedno? Czy to takie bardziej partyjne rozgrywki, im gorzej z pisem , tym  lepiej dla nas.
  • Nie musisz mi tłumaczyć o ci chodzi z okupacją niemiecka czy amerykanską. Serio. To że upraszczam nie znaczy że nie wiem o czym piszę. 
    Poza tym że wolę jednak budować niepodległość Polski a nie zaleznosc.
    Kim byłby Duda gdyby nie został prezydentem dzisiaj? Dalej pewnie urzędnikiem.
  • edytowano marca 2020
    Ktoś mówi o nieutrzymywaniu stosunków z żadną z wiodących sił? Od środka trzeba odbudowywać. Od wspierania polskiej przedsiebiorczosci, armii, handlu. 
    No i że jakiejś świetlnej kariery politycznej nie robił. Po prostu był czlonkiem PiS.

• Ad1 często powtarzna bzdura. Zazwyczaj wszyscy mówią o tym że liczenie tylko na USA przy ewentualnym konflikcie to porażka. Nie wykorzystujemy też politycznie tego sojuszu. Ani w żadnej innej mierze. Przeciwnikiem wojsk USA wPolsxe jest w sumie tylko Braun. Nie jest to w żadnym razie oficjalne stanowisko Knfederacji.
    Ad 2 armia nie jest wspierana tak jak tego potrzebuje. Kupuje sie bezsensowny sprzęt zamiast słuchać sztabowcow.
    Ad3 Nie ma znaczenia czy jest wzrost. Owszem gospodarka jest wzrostowa ale zarabiają głównie zagraniczne firmy nie płacąc w Polsce podatków. Nie chcę porównań do UE. UE w obecnej formie nie sprzyja rozwojowi Polski.
  • A co kupiliśmy? Jak za czasów Macierewicza odbywał się dynamiczny rozwój armii? 
  • Ad 1 nigdzie nie napisałam że należy z sojuszu zrezygnować. Należy rozwijać własną armię. 

Ad2 np w USA przeszla ustawa 447. A także następna mająca uczyć o zbrodni na Żydach w określony sposób naginający prawdę.  A co z tego wyniknie dowiemy się niebawem.

Ad3 wojsko potrzebuje sprzętu i ludzi. Nie F35 które są chybionym zakupem tylko F16 które są bezawaryjne. Nie potrzebujemy kupować sprzetu ale go produkować. Nic się tu nie dzieje. Nie ma obowiazkowej służby wojskowej. Dla mnie normalnym jest że w kraju w ktorym jest marna resztka armii każdy mężczyzna powinien przejść przeszkolenie wojskowe. Nie w sposób jaki to praktykowano za komuny ale np na wzór szwajcarski. Z dostepem do broni w cywilu.

Co do posłów Konfederacji to nie ma tam dyscypliny partyjnej. Oczywiście jest program wspolny co do którego wszyscy sie zgodzili, ale jest sporo różnic i w sumie ma to swoje zalety bo glosuje się bardziej na frakcje w Konfederacji lub na okreslonych ludzi.
  • hm, cyniczne/trzeźwe? spojrzenie na wybory

• Odrobinka powiedział(a):
    @KlarciaTo jest bardzo głupie patrzenie że Bosak nic nie osiągnął. Że poświęcił się polityce i działalności pro bono nagle się nie podoba. I staje się za mało.  Co osiągnął w takim razie prezes Kaczyński?  Skończył studia? Co osiągnął Kwaśniewski? Komorowski? Nie mam też naboznego stosunku do wyższego wyksztalcenia. Wyksztalcenie jest tylko sposobem na zdobycie zawodu i w ogole nie swiadczy o człowieku.  Większość  z polityków kilkanascie lub kilkadziesiąt lat działa tylko politycznie i nic innego nie robi. Więc twierdzenie że niczego nie osiągnął jest dość chybione i wyciagane bez refleksji.
    Na temat A. Kwaśniewskiego i B. Komorowskiego mam jak najgorsze zdanie. Kwaśniewski zresztą studiów nie ukończył.
    A co do JarKacza - był działaczem opozycyjnym; jest twórcą i prezesem dwóch partii. Był prezesem Rady Ministrów, czyli premierem Polski. Obronił pracę doktorską na WPiA UW.
    W latach 1989–1990 był redaktorem naczelnym „Tygodnika Solidarność”, zastępując na tym stanowisku Tadeusza Mazowieckiego.
    Był szefem Kancelarii prezydenta Wałęsy.

K.Boskak spokojnie mógł studia skończyć, bo intelektu mu nie brakuje. Jestem przekonana, że na przeszkodzie stanęło mu lenistwo, a nie działalność polityczna. Ludzie mają kilkoro dzieci i jednak zdobywają wyższe wykształcenie.
    Poza tym - tak się niby polityce poświęcał, że na nic innego czasu nie miał, a jednak miał go wystarczająco dużo, aby wejść do programu "Taniec z gwiazdami". Chociaż dyskusje prowadzi merytoryczne, to jednak braki w wykształceniu wyraźnie u niego widać.
    Możesz go sobie wyobrazić biorącego udział w Światowym Forum Ekonomicznym, gdzie skutecznie działa na rzecz polskiego interesu narodowego? - bo ja nie.

A Dudzie nie wierzę. Nie znam jego poglądów. Mam wrażenie że wiele poglądów jego jest wynikiem tego że PiS go wspiera w prezydenturze. 

To może zanim zaczniesz się wypowiadać na temat Andrzeja Dudy zapoznałabyś się z jego biografią?
    Jego poglądy możesz poznać sięgając po stenogramy obrad Sejmu - był wtedy posłem. Nieco trudniej jest śledzić działalność europosłów, ale i tam działał skutecznie, dbając o polskie interesy.
  • Jakie braki w wykształceniu u niego widać?
    Ja nie widzę wartości w studiach poza zdobyciem zawodu. 
    Studiów nie ma np minister finansów w obecnym rządzie. 
    Znam bardzo wiele osób bez studiów na wyższym poziomie intelektualnym niz ludzie po studiach.
    I takich którym nawet studia nie pomogły. Też całkiem sporo.
    Bosak nie skończył studiów nie dlatego że nie studiował, tylko że stwierdził że w jego przypadku to marnowanie czasu.
    Ja nie zrobiłam magistra i pozostałam przy licencjacie bo to też moim zdaniem marnowanie czasu, zwłaszcza przy obecnym poziomie studiów z dziedziny humanistycznej.
    Podziękowali 3Pioszo54 Avq Katia
  • Jednak jeśli się ms ambicje być prezydentem,  to brakuje wyższego wykształcenia, bo taka osoba to nie powinna mieć lipnego  magistra, bo to rzeczywiście bez sensu,  ale solidna wyższa edukację.  Nie każde wyższe wykształcenie jest lipne. Prezydent powinien być ponadprzeciętne wykształcony jako przedstawiciel państwa. 
    Podziękowali 1Klarcia
  • edytowano marca 2020
    I w którym państwie każdy prezydent ma takie wspaniałe wykształcenie? TO Duda powinien być przynajmniej profesorem. Albo doktorat robić bo doktorantów jak na sraczkę teraz. Wałęsa ma większe wykształcenie od niego bo ma doktorat Honoris Causa ;). Nie mówie że studia są bezwartościowe. Są drogą do zdobycia zawodu, Dają wiedzę specjalistyczną w pewnych dziedzinach. Natomiast nie stanowią o wartości człowieka ani o jego wiedzy w danej dziedzinie. Znam takich ludzi którzy wiedzę mają większą niż niejeden profesor a nie mają studiów.
    Prezydent to nie jest zawód.
    Na tej zasadzi to nawet radnym albo wójtem bez studiów nie powinno się zostawać.
    Bronek studia miał i pisał z bykami ortograficznymi, nie miał żadnej kultury osobistej. 
    Jak patrzę na sposób wypowiadania się w debatach rozmaitych to wychodzi na to że to ci wykształceni są nietaktowni i niekulturalni.
    I Klarcia braki w wykształceniu w porównaniu z kim wychodzą temu Bosakowi?
    Jeśli chodzi o poziom wiedzy, kultury itp to o kilka głowę bije wykształconą Kidawę - Błońską, Kosiniaka Kamysza, Zandberga i Biedronia.
  • Znowu podajesz przykłady lipnych dyplomów jako argument. Ktoś kto skończył porządne studia, to wie, że to nie tylko określona wiedza i dyplom. No może techniczne studia są inne, porządne studia humanistyczne dają bardzo dużo. Wszystko jedno jaki kierunek, byle nie lipna  uczelnia.
    Podziękowali 1Klarcia
  • edytowano marca 2020
    Odrobinka powiedział(a):
    Jakie braki w wykształceniu u niego widać?
    Ja nie widzę wartości w studiach poza zdobyciem zawodu. 
    Studiów nie ma np minister finansów w obecnym rządzie. 

To chyba masz bardzo słabe rozeznanie. Zawód zdobywa się w szkole zawodowej, studia to coś znacznie więcej. Jest faktem, że obecnie dyplom wyższej uczelni można sobie kupić, jednak na ogół studia rozwijają.
    I tak się plecie, że przywódca państwa legitymujący się tylko maturą, to jednak słabo wygląda. 
    Zapoznaj się z biografią obecnego ministra finansów i przestań się kompromitować.
    Tadeusz Kościński ma polskie pochodzenie, urodził się w Anglii,  jest absolwentem Goldsmith’s University of London. 
    Karierę zaczynał w brytyjskim oddziale japońskiego banku - Tokai Bank, a następnie w londyńskiej filii Banku Handlowego. Pracował dla Polskiego Banku Rozwoju, BPH, Banku Śląskiego i w Banku Zachodnim WBK. To stamtąd trafił do ministerstwa rozwoju, przedsiębiorczości, a następnie do ministerstwa finansów.
    I w którym państwie każdy prezydent ma takie wspaniałe wykształcenie? TO Duda powinien być przynajmniej profesorem. Albo doktorat robić 

Dziewczyno, nie załamuj mnie. Andrzej Duda 24 stycznia 2005 uzyskał stopień naukowy doktora nauk prawnych. Twoje uwielbienie dla K. Bosaka jest wręcz rozczulające. Powiem też tak - jesteś klasycznym przykładem tego, iż powinno zostać wprowadzone "prawo jazdy" dla chcących wziąć udział w wyborach, bo niestety - nie tylko w Polsce - mamy coraz niższą jakość klasy politycznej.
  • edytowano marca 2020
    I minister finansów ma według standardów angielskich wykształcenie odpowiadające naszej szkole pomaturalnej. Doczytaj. Czemu lipne dyplomy? Komorowski nie kupił wykształcenia tylko ukończył studia. Pozostałe osoby kandydujące w wyborach tez ukończyły studia. I tak, studia służą do zdobycia zawodu, bardziej skomplikowanego niż po szkole zawodowej. Np informatyka, lekarza, nauczyciela, psychologa
    @Zuzapola nie zgadzam się. Studia humanistycznie nie są tym samym co w czasach naszego studiowania.
    Uczelnie wyższe straciły elitarność a przez to mocno spadła ich wartość. Wartość maja jeszcze kierunki techniczne, medyczne  i może, choć coraz mniej prawnicze.
    I cóż takiego rozwijają w człowieku te studia? Moim zdaniem wszystko zależy od wartości jakie przekazywane są w rodzinie. Jeśli w domu się czyta, uczy się nowych rzeczy to żadne studia tego nie wykształcą. 
    Macie jakieś strasznie idealistyczne podejście do studiów.
    Mam w pracy ok 300 osób. Jedni sa po studiach, inni po maturze. Nie widać różnicy ani w rozmowie, ani w poziomie wiedzy, ani po zainteresowaniach, ani w kulturze osobistej.
    Podziękowali 2Pioszo54 Katia
  • edytowano marca 2020
    Klarcia nie mam uwielbienia dla Bosaka. Juz pisałam że według mnie szkoda że prawyborów nie wygrał Dziambor, albo że Winnicki jest za młody żeby startować. Bronię go bo niczym nie odstaje od reszty jeśli chodzi o poziom wiedzy a nawet przewyższa większość kandydatów poziomem. A że nie ma papierka nie jest dla niego niczym dyskwalifikującym, choć często wyciaganym
    Podziękowali 1Pioszo54
  • Co do obecnego prezydenta to przyznam że nie interesowałam się jego wykształceniem. Jakoś mam to tam gdzie plecy zmieniaja nazwę jakie ma wykształcenie prezydent. Każdy jeden. Nigdy to nie było dla mnie kluczem w wyborach czy to prezydenckich czy parlamentarnych. Ważne żeby miał dobrze poukładane w głowie i starał się o dobro Polski.
  • Poza tym - tak się niby polityce poświęcał, że na nic innego czasu nie miał, a jednak miał go wystarczająco dużo, aby wejść do programu "Taniec z gwiazdami". 
    Z tego co wiem to wtedy studiował :)
  • Dawaj listę. Poczytam.
  • Napisałam o F35. Na resztę w tej chwili nie mam czasu.
  • PAD podpisał ustawę medialną, na pożarcie rzucił motłochowi Kurę:

Duda podpisał ustawę. Media publiczne dostaną 2 mld zł, koniec Kurskiego w TVP

https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/6452642,andrzej-duda-2-mld-tvp-ustawa-podpis-rekompensata-abonament-media-publiczne-jacek-kurski.html

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.