A jak z czasem zmienia się stosunek społeczeństwa do zdrowego oodżywiania, jaglanki i wege. Raptem parę lat temu zupełnie inne klimaty i nastawienie. A teraz wszyscy są fanami jahlanki z mięsem
Obecnie Reakcjonista to dobry kumpel Macka, a watek wisi, zeby pokazac, ze czasem nie warto sie w dyskusji zapedzac za daleko. I ze forum przetrwalo niejedna awanture, ktora po latach wyglada bardzo blado.
Robiłam jaglankowo-pieczarkowe, z natką pietruszki.
Uwielbiamy pieczarkową wersję Dodawałam też pieczonej i podgrillowanej papryki - ze słonecznikiem jest pyszna, do tego sos pomidorowo-paprykowy.
Jak wypłynął ten wątek to zgodzę się z Elunią - Ania D. miała duży wpływ na moją kuchnię, bo choć już wcześniej, przed forum, odżywiałam się raczej zdrowiej, niż mniej zdrowo, to wiele przepisów Ani tu znalazłam, wykorzystuję i uważam, że Ania robi świetną robotę swoimi wpisami o jedzeniu
Przeczytałam przepis tytułowy bo wątek wypłynął i się pojawił. Ja do dzieła dzisiaj i zrobiłam te kotlety, Dobre. .....ale moje dzieci już mniej zachwycone. Jak im powiem,że bezmięsne kotlety, to reakcja zawsze negatywna, oprócz jednego rodzynka, który chyba będzie wegetarianinem.
A próbowałyście do kotletów wege dodawać wędzonej papryki? Ostrej lub słodkiej, każda daje taki mięsny posmak. Tylko trzeba uważać z ilością, bo można przesadzić i wtedy zostaje już tylko ten mięsny posmak Można też dodać przyprawy do mięsa mielonego, ja już tą przyprawą kilka razy uzyskałam taki efekt, że ktoś był zdziwiony, że danie jest bezmięsne Choć wiem, że akurat dzieci czasem ciężko oszukać.
w idealnym świecie miałabym chlewik, a w chlewiku prosięta, prosięta żarłyby proso, a ja kotlet, jakby już duży urósł a serio, to zrobiłam raz i nie powaliły, wolimy kaszę jako kaszę, przy czym część rodziny lubi jaglaną, a część niekoniecznie...
@Joanna36 z badapaku chyba, ale wydaje mi się, że widziałam stacjonarnie kiedyś w jakimś supermarkecie (auchan?) i moja znajoma kupowała w jakimś sklepie ekologicznym gdzieś stacjonarnie - znaczy, że produkt do dostania Teraz widzę, że jest też na all - może popatrz czy w Twoim mieście można z odbiorem osobistym kupić? Wtedy nie płaci się za przesyłkę 3 razy tyle co za samą paprykę
Fajnie, ze wyplynal przepis, bo zupenie zapomnialam o istnieniu tych kotletow. Kilka razy robilam i u nas schodza bardzo dobrze, mocno doprawione ziolami.
Dziś robiłam naleśniki z kaszy jaglanej(1/3), płatków owsianych(1/3) i mąki(1/3) + mleko + jajko+sól. Wszystkim b smakowały, dopóki się nie dowiedzieli, że to z jaglanki. Powiedziałam dopiero, jak już zjedli ze smakiem ;-)
@jukaa, ile oleju? słonecznik trzeba wcześniej namoczyć, czy od razu zmiksować? Brzmi zachęcająco, kotlety z samej jaglanki+słonecznik+ jajo bardzo nam smakowały.
Komentarz
A teraz wszyscy są fanami jahlanki z mięsem
Uwielbiamy pieczarkową wersję Dodawałam też pieczonej i podgrillowanej papryki - ze słonecznikiem jest pyszna, do tego sos pomidorowo-paprykowy.
Jak wypłynął ten wątek to zgodzę się z Elunią - Ania D. miała duży wpływ na moją kuchnię, bo choć już wcześniej, przed forum, odżywiałam się raczej zdrowiej, niż mniej zdrowo, to wiele przepisów Ani tu znalazłam, wykorzystuję i uważam, że Ania robi świetną robotę swoimi wpisami o jedzeniu
mój mąż też
i to byłoby na tyle :-(
Można też dodać przyprawy do mięsa mielonego, ja już tą przyprawą kilka razy uzyskałam taki efekt, że ktoś był zdziwiony, że danie jest bezmięsne
Choć wiem, że akurat dzieci czasem ciężko oszukać.
a serio, to zrobiłam raz i nie powaliły, wolimy kaszę jako kaszę, przy czym część rodziny lubi jaglaną, a część niekoniecznie...
Teraz widzę, że jest też na all - może popatrz czy w Twoim mieście można z odbiorem osobistym kupić? Wtedy nie płaci się za przesyłkę 3 razy tyle co za samą paprykę
Kilka razy robilam i u nas schodza bardzo dobrze, mocno doprawione ziolami.
Dziś robiłam naleśniki z kaszy jaglanej(1/3), płatków owsianych(1/3) i mąki(1/3) + mleko + jajko+sól. Wszystkim b smakowały, dopóki się nie dowiedzieli, że to z jaglanki. Powiedziałam dopiero, jak już zjedli ze smakiem ;-)
Kotlety też mam chęć zrobić:-).
Jakkolwiek, dziś miałem kotlety jaglano-słonecznikowe. Wyborne, mógłbym to jeść przez tydzień.
http://wielodzietni.org/discussion/7898/jaki-majonez/p6