Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

1394042444562

Komentarz

  • moje formy są z grubej stali, bez teflonu czy tym podobnych, tylko natłuszczamy inie ma prblemu z przywieraniem
  • Moja ś.p. babcia też tylko natłuszczała i to wyłącznie domowym smalcem. I zawsze wychodziły te chlebki bez problemu. A blaszki różne były.
  • Jak miałam zwykłe blachy do chleba to smarowałam oliwą, na dno płatki owsiane drobne i po bokach mąka, ale blachy mi pordzewiały niestety i mama mi kupiła z powłoką ceramiczną i daję tylko oliwę i nic nie przywiera. Pięknie odchodzą. A z zakwasem to robię tak jak Katarzyna.
  • Mam szklaną foremkę, więć może to dlatego, podczas ostatniej walki o wydobycie przyszedł mi do głowy pomysł, żeby kupić taką gumową, co myślicie?

    A ze smalcem też spróbuję :D
  • Nie mam zaufania do silikonu w wysokich temperaturach. Szczególnie w połączeniu z kwasem. Ja bym w tym chleba nie piekła.
    Ale może to nadmiar ostrożności?...
  • mnie te gumowe nie przekonują, silikonową to mogę mieć szpatułkę, czy ewentualnie pędzelek do smarowania, do wysokich temperatur (piec) wolę stal, do trochę niższych (piekarnik) też glinę i szkło :)
  • JA mam dwa rodzaje zwykłą i ceramiczną, bardzo lubię ceramiczną, ale w obu blaszkach smaruję olejem i obsypuję mąką, jeszcze się nie męczyłam z wyjmowaniem. Czekam aż te zwykłe się zniszczą, tylko są ze stali kwasoodpornej i od kilku lat niezmienne to się chyba nie doczekam. Ale z tej ceramicznej to mi nawet lepiej smakuje chleb.
  • silikonowe foremki to rzeczywiście marny pomysł, no ale myślałam, że może nuż komuś wyszło :)

    a ciekawa jestem czy w garnku rzymskim też chleb przywiera?
  • bywa, że też!
  • papieru więcej nie użyję....
    Wymościłam dno papierem do pieczenia i zadowolona upiekłam....
    Potem męczyłam się z usunięciem papieru z chleba.
    Bo papier dosłownie wrósł w chleb.
  • Ja natłuszczam formę i wykładam całą formę wraz z bokami papierem i nie mam problemu z usunięciem papieru.
  • Zobaczcie! Składniki te same, proporcje mniej więcej też, produkt końcowy, (mimo wariacji na temat) niemal identyczny, a tyle różnych doświadczeń!
  • Po co natluszczac formę jeśli daje się papier?
    Ja tylko smaruje olejem, często robi to 2 i 4 latka wiec nie jest dokładnie ;) ale zawsze dobrze wychodzi

    P s. Kto się podzieli zakwasem? Mój niestety nie przeżył świat
  • Jestem zszokowana!!!!
    Chleb po wysmarowaniu masłem i obsypaniu otrębami wyskoczył z blachy :)
    Piekę już kilka lat (z przerwami), ale nigdy nie miałam tak perfekcyjnego patentu.
    Dzięki wielkie!!!
    Nie dość , że chleb sam wychodzi z formy, to jeszcze smak przypieczonej skorupki w otrębach.... mmmmm :)
    PYCHA :-D
  • co jest nie tak?! chleb mi opadł i jest jednym wielkim zakalcem:(
    przeczuwałam, że ciosto jest za rzadkie, ale machnęłam na to ręką bo niby ilości wg przepisu :(

    a zakwas po 2 dniach obrósł pleśnią - skąd pleśń na zakwasie?! nie raz trzymam zakwas po miesiąc, przekładając z jednego słoiczka do czystego i dokarmiając i jest tylko lepszy i lepszy, a tu pleśń! no nie mam pojęcia skąd to się bierze...
    jak mi szynka z szynkowaru nie wyjdzie to powinnam tu więcej nei wchodzić :P
    i takim momencie wszysko klapło... myślałam, że zrobię wieczorem chleb i będzie z domową szynką na jutro rano, a tu kiszka!
  • @Hope, nie da się robić chleba dokładnie wg przepisu. Możesz mieć inną mąkę, bardziej wilgotną lub bardziej suchą, możesz mieć zakwas, który ma więcej wody. Tu potrzeba wyczucia i doświadczenia, ale to na pewno przyjdzie. Różne są mąki kupowane, niektórzy producenci podają, że mąka jest pełnoziarnista, a oni jednak odsiewają trochę otrąb. Taka mąka wymaga mniej wody w cieście.
  • Mi najbardziej smakuje chleb z mąki mieszanej pół na pół: drobno mielona mąka żytnia mąka typ 2000 z Lidla i śruta żytnia z ziarna mielonego w domu.
  • Racja, pomyliłam się w sklepie i wzięłam tańszą mąkę żytnią, a okazało się, że nie jest pełnoziarnista :( Zakwas był przez to jakiś rzadki i nietaki...

    Oby doświadczenie przyszło bo jak mi chleb nie wychodzi to mam zły dzień, a ostatnio było kilka wpadek...
    Jak się trzymam przepisu, szklanej foremki i wpróbowanych mąk (tych pełnoziarnistych) w składzie 1:3 mąka zytnia i orkiszowa to chleb mi wyjdzie, a jak tylko jeden czynnik się zmieni to wszystko sie sypie :(
    Pleśniejący zakwas nadal est dla mnie tajemnicą.
  • Pszenny czy zytni? W pszennym pamiętam, że trzeba dłużej wyrabiać, wtedy skórka jest cienka.
    Podziękowali 1apolonia
  • Mam "nowy" piecyk ( :D ) elektryczny, chleb lepiej piec na włączonej grzałce dolnej i górnej czy na termoobiegu??
  • musisz wypróbować
    ja czasem bez a czasem z termoobiegiem
  • a która opcja jest pewniejsza?? Jak i znó nie wyjdzie chelb to sie załamię! A do tej pory mogłam jeszcze zrzucić winę na stary piekarnik :P
  • nagrzać do 220 na termoobiegu , wyłączyć i wstawić do nagrzanego bez termoobiegu
  • chleb to jedyna rzecz którą piekę bez termoobiegu tylko grzałki góra dół. Po tym jak mi wyszedł spieczony a surowy w srodku z termo
  • Czy ktoś mógłby się podzielić ze mną zakwasem bezglutenowym? Moje próby się nie udają :( . Próbowałam wziąć wodę znad zakwasu żytniego, dokarmić mąką gryczaną. Pierwszy chleb z tego wyszedł dobry a potem zakwas zgorzkniał.
  • My pieczenie w termoobiegu i zawsze jest ok
  • Nie wiem czy ktoś tu odpisze w Wlk Piątek... ale spróbuję.

    Pieczemy od 2 mcy orkiszowy z suszkami na drożdżach. Robot wyrabia mi ciasto na 3 keksówki. Do tej pory używałam keksówki stalowej, pokrytej teflonem (ikea).
    Smaruję ją olejem a od jakiegoś czasu ciężko mi ten chleb wyjąć mimo to.
    Czy warto się przestawić na formę silikonową? ZA/PRZECIW?

    Chleby powstaną 3 lub 4, więc część zamrożę, część zostawię. Czy są jakieś specjalne, zdrowe sposoby na przechowywanie chleba w zamrażalce oraz chlebaku (mam na myśli worki lniane itd.)?
  • @wiesia trochę wyżej zadałam w wątku podobne pytanie (jeśli nie takie samo) i jeśli dobrze pamiętam odradzono mi te silikonowe formy. Za to czyjś sposób na wysmarowanie blaski smalcem i wysypanie otrębami sprawdza się świetnie! Chleb sam wyjeżdża z formy i skóra pyszna :)
    W jednym przepisie było żeby wyłożyć formę papierem.
  • Stronię od silikonowych, dla mnie to czysta chemia i nie powinna mieć kontaktu w żywnością. Blaszki smarować i dobrze wysypywać czymś, np. otrębami czy mąką. Można też poza tym zostawić chwilę w formie po wyjęciu z piekarnika i dopiero potem wyjąć.
  • Hmmm... dzięki @Hope, wyszło że nie czytałam wątku ;)
    Googlam jeszcze i kombinuję, bo jeśli są dobre formy to mogę zainwestować żeby tych czynności smarowniczno-obsypujących nie powtarzać (jeśli się da). Zależy mi na skróceniu czasu całej technologii. Rozstrzał cenowy to jak na razie: 20-150pln.

    A jak przechowujesz PO?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.