Ja już finiszuję od 2 tygodni - mam "regularne" skurcze przepowiadające co 8-10 min. Proszę o modlitwę, żebym zdążyła dojechać do szpitala, bo przypuszczam, że jak się zacznie poród to zaraz się skończy.
To ja jeszcze w sprawie ropiejących oczu - jak jedno, to raczej kanalik, jak dwa - raczej nie kanalik, tylko zapalenie spojówek...
I na przeczekanie też chcieliśmy wziąć, ale... po 6 mcu zabieg przetykania robi się w narkozie. nie wiem, czy warto ryzykować, skoro można to zrobić w znieczuleniu miejscowym, szybko i ambulatoryjnie. Poza tym, czy przeszło... Wydawało nam się, że przeszło, a jednak nie - tylko przestało ropieć. Zabieg i tak był konieczny.
z ciekawością przeczytałam wątek...
Niestety moja Marysia 4-tygodniowa tez mocno ulewa- i płynnie i serkowo(rzadziej)
Ja też raczej przeczekuję, bo mój najmłodszy synek "chlustał" ładnych parę miesiecy.
Potem po prostu minęło:)
PS
Katarzyno-od dawna jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy...i cierpliwosci:bigsmile:
Wątek ciążowy czytałam z otwartą buzią(pisac jeszcze nie mogłąm)
Dziekuje za wiele cennych rad:)
Wyczytałam gdzieś,że pochodzisz równiez z Olsztyna.
Ja od wielu lat w Łodzi...ale mama(była połozna w wojewódzkim) dalej tam:)
Pozdrawiam ciepło:bigsmile:
Byłam dziś z Michałkiem u pediatry na rutynowej wizycie- usg stawów biodrowych, nerek, mierzenie, ważenie, ocena rozwoju, itp..
Kiedy zwróciłam uwagę na ropiejącew oczko i poprosiłam o jakiś lek, wiecie co mi zalecił?..............................................Przemywanie kilka razy dziennie własnym mlekiem:bigsmile:
Wiem, wiem-temat szczepionek był z tysiąc razy pewnie;)
Ale pytam mamy maluszków-szczepicie tymi refundowanymi, skojarzonymi szczepionkami?
Chłopaki byli tak szczepieni i było wszystko ok.
Jednak teraz jako starszy i nieco bardziej przewrażliwiony rodzic, zastanawiam sie...
ja bylam na wykladzie o szczepionkach, z ktorego w skrocie wynikalo, zeby nie szczepic dzieci (jesli w ogole) przed pierwszym rokiem zycia. Ponoc wtedy ich system nerwowy i immunologiczny najgorzej to znosi.
Do tego wiekszosc chorob, na ktore sie szczepi w tym wieku dziecko albo przechodzi bardzo lagodnie, albo ryzyko zakazenia choroba jest bliskie zeru (jesli nie jezdzi sie np. na wakacje do Indii)
Małgorzato32- no to super,ze oczko zdrowe:)niech już takie pozostanie:)
Moja miała lekkie zapalenie po porodzie-ale teraz spokój.
Małgorzato-w ogóle MMR-em starszaków nie szczepiłaś?
Gdzie robisz usg stawów biodrowych Maluszkowi?
My ze starszymi jeździliśmy do CZMP na fundusz...a teraz CWANIOKI skierowali nas na Olimpijską na płatne.Hmm-was tez?
[cite] duke6:[/cite]Małgorzato32- no to super,ze oczko zdrowe:)niech już takie pozostanie:)
My ze starszymi jeździliśmy do CZMP na fundusz...a teraz CWANIOKI skierowali nas na Olimpijską na płatne.Hmm-was tez?
Moje starszaki były szczepione wg polskiego kalendarza szczepień. Dopiero przy piątym dziecku moja świadomość co do szczepień się zmieniła...Tak więć jedynie dwójka najmłodszych jest niezaszczepiona...
A co do badania stawów...Tu Ci nic nie poradzę, bo chwilowo mieszkam za granicą.
Emolium ma też sporo innych świństw, ale nie są wymieniona na widoku obok tych naturalnych wspaniałości. Myśmy kiedyś rozważali jego kupno, jak poczytałam skład, to od razu zrezygnowałam z tego.
poszukaj takiego tylko z filtrami mineralnymi.
Nie wiem co mozna dostac w Polsce, ale mysle, ze tez powinno byc tego sporo.
Zauwazylam, ze takie 100% eko bardzo trudno sie rozsmarowuje (im wyzszy filtr, tym gorzej), ale ostatnio kupilam krem z tez tylko z filtrami mineralnymi nie eko i zupelnie nie widze roznicy w stosowaniu z "normalnym" kremem.
a ja wlasnie sie przymierza do zrobienia wlasnego kremu na lato... musze chyba jeszcze ze 2 skladniki dokupic, w aptece albo online... dam znac jaki bedzie efekt
(sekret ponoc tkwi w masle Shea i olejku z marchewki - dwie bardzo ochronne substancje)
aaa, no i mieszkajac w jednym z najbardziej upalnych i slonecznych miejsc na Ziemi i bedac matka bladej blondynki, prawie nie uzywalam kremow, tylko unikalam najgorszych godzin, kapelusik, dluzszy rekaw (ale przewiewny) itp., i dziecko sie nie spieklo ani razu.
uzywam kremu tylko jak naprawde jest wystawiona na mocne promieniowanie przez dluzszy czas.
Komentarz
Zaczela stopniowo gubic faldki jak zaczela chodzic i biegac, teraz jest smukla, normalna, zdrowa.
Jak ogladam zdjecia z okresu niemowlecego to sie nie moge nadziwic, istna kulka sadla ale jakiego slodkiego
Ja już finiszuję od 2 tygodni - mam "regularne" skurcze przepowiadające co 8-10 min. Proszę o modlitwę, żebym zdążyła dojechać do szpitala, bo przypuszczam, że jak się zacznie poród to zaraz się skończy.
Z modlitwą.
I na przeczekanie też chcieliśmy wziąć, ale... po 6 mcu zabieg przetykania robi się w narkozie. nie wiem, czy warto ryzykować, skoro można to zrobić w znieczuleniu miejscowym, szybko i ambulatoryjnie. Poza tym, czy przeszło... Wydawało nam się, że przeszło, a jednak nie - tylko przestało ropieć. Zabieg i tak był konieczny.
Niestety moja Marysia 4-tygodniowa tez mocno ulewa- i płynnie i serkowo(rzadziej)
Ja też raczej przeczekuję, bo mój najmłodszy synek "chlustał" ładnych parę miesiecy.
Potem po prostu minęło:)
PS
Katarzyno-od dawna jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy...i cierpliwosci:bigsmile:
Wątek ciążowy czytałam z otwartą buzią(pisac jeszcze nie mogłąm)
Dziekuje za wiele cennych rad:)
Wyczytałam gdzieś,że pochodzisz równiez z Olsztyna.
Ja od wielu lat w Łodzi...ale mama(była połozna w wojewódzkim) dalej tam:)
Pozdrawiam ciepło:bigsmile:
Kiedy zwróciłam uwagę na ropiejącew oczko i poprosiłam o jakiś lek, wiecie co mi zalecił?..............................................Przemywanie kilka razy dziennie własnym mlekiem:bigsmile:
Ale pytam mamy maluszków-szczepicie tymi refundowanymi, skojarzonymi szczepionkami?
Chłopaki byli tak szczepieni i było wszystko ok.
Jednak teraz jako starszy i nieco bardziej przewrażliwiony rodzic, zastanawiam sie...
Do tego wiekszosc chorob, na ktore sie szczepi w tym wieku dziecko albo przechodzi bardzo lagodnie, albo ryzyko zakazenia choroba jest bliskie zeru (jesli nie jezdzi sie np. na wakacje do Indii)
A oczko już zdrowe!!!!
Wspaniale, teraz obserwuj. Jeśli to zatkany kanalik - za kilka dni znowu zacznie ropieć. A jeśli nie - problem naprawdę rozwiązany!
Moje starszaki były szczepione wg polskiego kalendarza szczepień. Dopiero przy piątym dziecku moja świadomość co do szczepień się zmieniła...Tak więć jedynie dwójka najmłodszych jest niezaszczepiona...
A co do badania stawów...Tu Ci nic nie poradzę, bo chwilowo mieszkam za granicą.
to drugie pytanie to do naszej łódzkiej Małgosi:bigsmile:
Pomogl krem emolium na buzie po myciu, ta bariera pomagala
na reszcie ciała - krochmal :bigsmile:
poszukaj takiego tylko z filtrami mineralnymi.
Nie wiem co mozna dostac w Polsce, ale mysle, ze tez powinno byc tego sporo.
Zauwazylam, ze takie 100% eko bardzo trudno sie rozsmarowuje (im wyzszy filtr, tym gorzej), ale ostatnio kupilam krem z tez tylko z filtrami mineralnymi nie eko i zupelnie nie widze roznicy w stosowaniu z "normalnym" kremem.
Na codzien uzywany kapelusza z duzym rondem, tak, ze twarz i szyje zakrywa.
(sekret ponoc tkwi w masle Shea i olejku z marchewki - dwie bardzo ochronne substancje)
uzywam kremu tylko jak naprawde jest wystawiona na mocne promieniowanie przez dluzszy czas.