Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1345346348350351452

Komentarz

• Gratuluję @tymka ; :)
    Podziękowali 1tymka
  • Gratulacje @tymka :smiley: 
    Podziękowali 1tymka
  • @tymka gratulacje :)
    Podziękowali 1tymka
  • Dzięki. Sam początek, z om to tak z 7tc. 
    Podziękowali 1gabriela
  • Gratulacje :)
    Podziękowali 1tymka
  • Czy na znaczenie z czego dziecko uczy się pić? Czy pije z niekapka, z butelki ze smoczkien czy z plastikowego zwykłego kubka?
  • @Hope, ma znaczenie, najlepiej gdy pije ze zwykłego kubka, jeśli jest już w stanie już opanować oczywiście
    Podziękowali 1Hope
  • edytowano maja 2017
    @Aga85 a na wyjścia coś zamykanego byś poleciła? do tej pory nie miałam i dawałem na wyjściach dać dzieciom pić z dostępnych naczyń, ale jak zostawiam dziecko u kogoś to widzę, że to problem. Gdzieś czytałam, że te kubki 360 też podobno są niezdrowe i nie wiem czy w ogóle zgłębiać temat na ile to istotne i co wybrać.
  • u nas sie jakos nie sprawdzil ten 360.. o tak mokre wszystko bylo.. najczesciej dawalismy ze slomka otwoerana taki tylko zmieniac trzeba bylo co jakis czas
    Podziękowali 1Hope
  • Proszę o poradę.
    Moją 3 letnia wnuczka tydzień temu przechodziła jelitówkę.Bardo zraziła się oddawaniem luźnych kupekI teraz ma jakąś traumę chyba, bo wstrzymuje od niedzieli kupę
    Męczy i płacze całymi dniami boi się puścić kupę,a brzuszek i pupa bolą
    Czopki nie pogły. Dzisiaj lekarka zleciła xennę podałyśmy o15 ,ale dalej nic
    Co można jeszcze zrobić.
  • Hope powiedział(a):
    Czy na znaczenie z czego dziecko uczy się pić? Czy pije z niekapka, z butelki ze smoczkien czy z plastikowego zwykłego kubka?
    Z logopedycznego punktu widzenia i smoczek i niekapek są do kitu.Najlepszy bidon z rurką.W tej chwili do dostania chyba wszędzie.
  • edytowano maja 2017
    Najlepsze do nauki picia są takie kubki, gdzie nie trzeba zaciągać.  Nasza logopeda poleca reflo 
    Podziękowali 1Hope
  • Ja mam od kilku lat doidy cup. Moje dzieci sie z tego uczyly. Jak byly takie 8-1,5 to pily z niekapkow wodę a potem doidy.

http://doidycup.pl
    Podziękowali 1gabriela
  • Jeden syn jakos po ukonczeniu roku sie nauczyl.
  • Ja też używałam przed rokiem jeszcze doidy cup. Super sprawa! A na wyjścia bidon a po roku butelka tupperware z małym otworem
  • annabe powiedział(a):
    Ja mam od kilku lat doidy cup. Moje dzieci sie z tego uczyly. Jak byly takie 8-1,5 to pily z niekapkow wodę a potem doidy.

http://doidycup.pl
    J. właśnie pobiera pierwsze lekcje!
  • Łatwiej małym rączkom przechylić kubek i uniknąć wylania na siebie wody podczas picia.
    Podziękowali 1gabriela
  • u nas królują bidony "sportowe". Teraz tylko bym chciała powoli uczyć z czegoś pić Stacha, no i do jedzenia innego go "przymusić"... Z doidy kiedyś dostawał zupkę czy przecier nasz jakiś. Ale dziad niezainteresowany pochłanianiem niczego, poza mlekiem. Ewentualnie papier, ooo!
    Podziękowali 1Hope
  • To może oplatki będzie jadl;) prawie jak papier. 

Nie kupowalam nigdy żadnego cud kubka.  Zwykla szklanka lub plastikowy kubek i juz;)
  • Ulga powiedział(a):
    @Aga85, A od jakiego wieku sprawdziłby się reflo? Miał ktoś może taki
    Koleżanka wprowadzała jako pierwszy kubek, po karmieniu piersią oko 7 m.że . Ale pewnie zależy od dziecka
  • mam rozbieżne dane odnośnie USG bioderek- w rejestracji kobieta stwierdziła że dziecko ma mieć skończone 4tyg i w sumie dała termin tak że mała będzie miała 5 tyg i 2dni, a w innym źródle było że robi się między 6 a 12tyg - i teraz nie wiem czy przesunąć termin czy tak może być (wolałabym zostawić jeśli termin jest ok) wie ktoś coś pewnego?
  • 4-6 tydz najlepiej 
    Podziękowali 3Aga85 andora Wela
  • pelnia ksiezyca. corki nie spia. kiedy najlepiej to pyrantelum podac?
  • wczoraj
    Podziękowali 3MAFJa E.milia madzikg
  • to co teraz ? czekacmiesiac? my tylko z objawow robala nikt nie zlapal
  • dziś, jutro, kiedy chcecie, są dni lepsze i wygodniejsze, a każdy lepszy niż zaniechanie,
    Podziękowali 2MAFJa tymka
  • Jutro z powtorzeniem dawki za 14 dni.
    Podziękowali 2MAFJa Skatarzyna
  • @minka ja bylam jak maly mial 7 tyg i mial USG, nastepna wizyta dwa mies po pierwszej. Tez stawy ma ok. Nie pamietam jak dalej bylo u starszych, ale chyba ok pol roku i potem jak juz same dobrze chodza. Jak corka miala dysplazje, to srednio co 2 mies chodzilam dopoki sie nie wyleczyla.
  • a nie ma ktos tabletek na zbyciu?bo to tylko na recepte?. ja i chlopaki raczej nie poczebujemy..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.