Ja robilam wszystkim. To raczej wazne badanie? Trzeba sprawdzic czy ze stawami jest wszystko ok, zeby nie bylo potem konsekwencji niewykrytych nieprawidlowosci.
U nas przy Fr i Jo mówili ze drugi raz juz nie trzeba. Jak na pierwszym badaniu wszystko ładnie wykształcone, to cytując pana dr 'nic juz sie nie zepsuje', skontrolować trzeba jak na pierwszym były jakies niedorozwoje jeszcze.
Usg bioder to jest bardzo ważne badanie i absolutnie nie można go pominąć. Konsekwencje mogą być bardzo poważne. Zwłaszcza przy ciąży mnogiej, która predyspozycje do dysplazji. Przy pierwszym badaniu lekarz ocenia biodra jeśli jest wszystko ok, wystarczy raz (ważne jak jest opisane ), czasem do dalszej kontroli przy niedojrzałości . Jeśli nie jest ok, to bardzo dobrze leczy się dysplazji u niemowlaków specjalna rozworka
no u nas lelarz powiedzial ze drugi raz..ale tam to chyba po prostu standart taki ea osrodek. bo dr mowil ze ok wszystko..polozna nam go zalatwila w zamian chcieli zdjecia z trojaczkami..t
no benio i jonatan tez dostali i spoko.. tylko im tony glutow wyciagnelam odkurzaczem. a stefkowi nic.. wiec rzeczywiscie po prostu ma mniejsza ta obturacje czu cototam jest i ma miec zwykla. jontek noe za bardzo spal dzis w nocy brzuch bolal.. tez mam schiz czy nie po tym.. z drugiej strony mniectez boli. bardzo. po kazdej kawie. jeszcze noe jadlam. ale nebulizacji z tym sie boje im robic troche. ale zrobie :-/
Moja 14 miesięczna córka, jakieś dwa tygodni temu miała jelitowkę (jak cała rodzina ) przeszła ja najlżej. Przez trzy dni dawałam enterol, tasecton i probiotyk. Ale cały czas robi brzydkie kupy ze śluzem. Czasem dwie dziennie, czasem jest dzień bez kupy ale już następnego potrafią być i trzy. Humor ma świetny, apetyt też. Czy to normalne, czy martwić się, ewentualnie oddać kał do badania?
Syn ma ciemieniuche (ma dwa miesiace), nie jakas tragiczna, ale drapie sie okropnie po niej, rozdrapuje, drapie sie tez w jedna powieke. Czy to moze byc alergia? Nie za wczesnie? Jem wszystko, pozostale dzieci alergiczne. Co moge zrobic, zeby mu pomoc?
U mnie 3,5 miesięczna córka miała nagłą duszność. Problem nie chciał przejść po działaniach rozkurczających oskrzela - męczyliśmy się 5 dni. Zaufana lekarka zasugerowała, że to może być glista. Przeleczyłam "w ciemno" Pyrantelem i w ciągu 12 godzin problem minął, jak zły sen. Powtórzyło się za jakieś 2 miesiące i wtedy nie czekając podałam Pyrantel i znów w ciągu 12 godzin przeszło. To tak, przy okazji tego, że takie maluchy mogą się robalami poczęstować za pośrednictwem starszego rodzeństwa.
Komentarz
Jak sięgam pamięcią 1 synowi robilam i badanie i usg.
2 synowi wcale...
Zastanawiam się nad 3 synem, czy to konieczne.
Dysplazje mamy w genach, ale część żeńska się łapie, chlopcy nie miewali.
Jak na pierwszym badaniu wszystko ładnie wykształcone, to cytując pana dr 'nic juz sie nie zepsuje', skontrolować trzeba jak na pierwszym były jakies niedorozwoje jeszcze.
Przy pierwszym badaniu lekarz ocenia biodra jeśli jest wszystko ok, wystarczy raz (ważne jak jest opisane ), czasem do dalszej kontroli przy niedojrzałości . Jeśli nie jest ok, to bardzo dobrze leczy się dysplazji u niemowlaków specjalna rozworka
@MonikaN jesli cokolwiek z biodrami byloby nie tak, to im wczesniej zacznie sie leczenie, tym szybciej sie naprawi.
Humor ma świetny, apetyt też. Czy to normalne, czy martwić się, ewentualnie oddać kał do badania?
Co moge zrobic, zeby mu pomoc?
To tak, przy okazji tego, że takie maluchy mogą się robalami poczęstować za pośrednictwem starszego rodzeństwa.