Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1347348350352353452

Komentarz

• Te slimaki tak mają
    Podziękowali 1gabriela
  • Wrrr.. I weź dwulatce wytłumacz że ma nie ruszać. To jest jej pasja  :D
  • edytowano maja 2017
    @Lulu po tych domkowcach małych. One głównie w skorupkach, ale i tak brudzą śluzem. Tych bezdomnych nie pozwoliłabym jej tknąć  :#
  • edytowano maja 2017
    @Gabriela wapno jej daj.I fenistilem posmaruj jak masz.Powinno złagodzić.A może nie o same ślimaki chodzi tylko o jakieś rośliny na których siedzą?
  • prawdopodobnie jontkowi utlwil na xoladku kawalek buraka pewnie niezmielony.. lezy zadowolony i co chwile ulewa tymi burakami. wiekszego nic nie wyszlo.. co robic droga redakcjo...bedzie jedni pranie z tego tylko jutro..
  • czkwaki dostal i wyrywa mi telefon
  • @kasha chyba nie rośliny, bo ślimaki zbiera z trawy, jakiś chwastów, ogrodzenia. Nic podejrzanego.
    Podziękowali 1kasha
  • @gabriela te nagie ślimory roznoszą bakterie  i wirusy także bardzo uważajcie,

te z domkami są ok, wygląda to na uczulenie, no chyba, że one jakąś toksynę wydzielają

Podziękowali 1gabriela
  • Czy takiej pannie 3 tygodniowej na potówki na twarzy (tylko) coś robić czy zostawić aż same znikną, nie piszcie tylko że nie przegrzewać... staram się jak najmniej ubierać i nakrywać ale wystarczy tylko lekko za lekko w jej odczuciu i już dostaje czkawki 
  • Niestety mało co na to pomaga, ale za jakiś czas samo przejdzie.
    Podziękowali 1Wela
  • Moj syn mial okropne, a lekko ubierany. Minelo samo, nic nie robilam.
    Podziękowali 1Wela
  • Może trądzik, chociaż miałam wrażenie że wyszło jej to po nocy kiedy faktycznie trochę bardziej nagrzana się obudziła, chłopcy też mieli ale dużo mniej i nic nie robiłam, jakoś nie wnikałam co to konkretnie
  • Wela powiedział(a):
    Czy takiej pannie 3 tygodniowej na potówki na twarzy (tylko) coś robić czy zostawić aż same znikną, nie piszcie tylko że nie przegrzewać... staram się jak najmniej ubierać i nakrywać ale wystarczy tylko lekko za lekko w jej odczuciu i już dostaje czkawki 
    Potówki raczej nie na twarzy. Z opisu, to raczej teądzik niemowlęcy. Samo się goi.
    Podziękowali 1Wela
  • Bol brzucha i śluz w kupkach?
  • edytowano maja 2017

Mi zrobili KT głowy jakieś pół godziny przed cc a po 12h karmiłam (bo wcześniej nie przynieśli małej) i nikt nic o karmieniu nie mówił że nie można... mówili tylko że osłonią brzuch tym ołowianym czymś :) 
  • edytowano maja 2017
    Ale to badanie było z kontrastem? 

Edit: pytanie do @PaniWiosna oczywiście. :)
  • skrajna nieodpowiedzialnosc
  • Mam pytanr o kleszcza- kolezanka znalazla u swojej 1,5 letniej mocno opitego krwia, wyglada jakby byl juz od kilku dni- wyciagnrla go ale jest mocno zestresowana czy nie zarazil borelioza... co w takiej sytuacji ? Czy mozna to od razu sprawdzic czy raczej obserwowac dziecko tylko ?
  • Problem rzeczywiście... uspilam 5mcz z kupą... przeżyje on 2-3h? Za pozno wyczulam.
  • Ja bym przebrała, nawet kosztem snu.
    Podziękowali 2wiesia madzikg
  • Też bym przebrała, po tych 3 godzinach może być nieciekawie ze skórą :/
    Podziękowali 1wiesia
  • Kurcze, myślałam że można... ale problem się troszkę rozwiązał, bo jak nigdy zbudził się z tej drzemki (może dlatego że nie przykrywałam a może kupa?), przewinęłam go, przy włączonym świetle karmiłam... on narżnął kolejną... i o dziwo zasnął. Także 1h z kupą musi znów pospać.

Inny problem... to nie trzymał głowy przy dźwiganiu za rączki (jak u pediatry)... 5,5mca to już raczej powinien?! Zrobiłam mu dosłownie 2dni ćwiczeń po 5min na dużej piłce... i dźwiga tę głowę! Skoro dał radę (i jeszcze poćwiczymy) to nie widzę sensu go nikomu pokazywać - reszta wydaje się OK. Czy jednak powinnam po jakichś fizjo pojeździć?
  • e tam. nasi spali z kupami po 3 h spoko.. podstawa to nie kapac.. najlepsze skory w okolicy..
    Podziękowali 2wiesia tymka
  • Fakt. Nam się sprawdziło niekąpanie od urodzenia do kilku dób (7. doba) w domu po szpitalu. Przynajmniej w porównaniu z siostrami, skóra super.
  • @wiesia a w leżeniu przodem jak sobie radzi? Lubi tą pozycję?

Podziękowali 1wiesia
  • @Aga85, no od wczoraj lubi znacznie bardziej. A tak to wytrzymywał 5-10-15min (jednokrotny rekord), czas jego aktywności to 1,5-3h. Odkładam go na brzuch kilka x w ciągu takiej aktywności. Podobny jest do Sióstr, trochę wytrzyma i płacze.
    Jednak wydawał się od urodzenia silniejszy, nogi mocne, kopiące. Gdy do zdjęć pozuje na brzuchu, to trzyma ten łeb dobrze. Jak go przenoszę i karmię to raczej muszę asekurować.
  • A sam się obraca z grzbietu na brzuch?
    Słaba próba trakcji plus słaba kontrola głowy w lezeniu przodem zwykle są wskazaniem do wizyty. Natomiast trudno mi określić, nie widząc dziecka jak jest w tym przypadku 
    Podziękowali 1wiesia
  • Z., lat 5. Od rana zgłasza "nieprzyjemność" w brzuchu - okolice pępka. Mówi, że jakby ją ktoś dotykał w środku. W sumie do tej pory bez zmian, ani mniej ani bardziej. Wypiła 2 rumianki.
    Nie mam żadnych podejrzeń, nie wykluczam że to z nerw.
  • Po zwykłym znieczuleniu (takim do borowania) 2 godziny nie powinno się karmić. Tak zalecał moj dentysta 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.