Syn ma 20 miesięcy i od może pół roku wiecznie pcha ręce do pampersa. Robi to już odruchowo. Nie sądzę, żeby się onanizował, też się nie drapie. Wszyscy zwracają na to uwagę co robi się już uciążliwe, poza tym często potem się osikuje, bo pampers zwinięty... Powiedzcie, że to norma? Mam czekać aż wyrośnie?
Tym razem proszę o namiar na dobrego okulistę, może być prywatnie, muszę u mojej Małej 17-mcy zbadać dno oka. Warszawa. Mam też opiekę medyczną w Pzu, jeśli ktoś w ramach tej opieki to byłoby w ogóle fajnie
Dr Seroczyńska. Byłam ostatnio z dwulatką. Zbadała ją bardzo dokładnie. Chyba jedna z najbardziej polecanych okulistów do malutkich dzieci. W Arka na Woli przyjmuje dzieci tylko do drugiego roku życia. Wizyta ok. 200 zł. Bardzo polecam.
Syn 7 miesięcy. Od ponad miesiąca corsz gorzej śpi w nocy. Najpierw myslalam ze skok rozwojowy,albo że głodny albo że zaraz mu przejdzie. Ale jest coraz gorzej. Jakby mu cos przeszkadzalo spać. Kladzie się na brzuchu, drzemie, poplakuje, pelznie, spi dalej, za chwilę kaszle, znowu pelznie, spi dalej. Nie mam pomysłu o co chodzi. No i czemu kaszle. Niedoleczylismy kataru? Juz 5x mial katar. Slini sie sporo ale zęba brak. Czy od glisty może tak kaszlec i nie spać?
Dr Seroczyńska. Byłam ostatnio z dwulatką. Zbadała ją bardzo dokładnie. Chyba jedna z najbardziej polecanych okulistów do malutkich dzieci. W Arka na Woli przyjmuje dzieci tylko do drugiego roku życia. Wizyta ok. 200 zł. Bardzo polecam.
Albo dr Alicja Krawczyk też od maluchów ale starsze tez przyjmuje. Optyk na Jagiellońskiej. 180 wizyta.
Co na kaszel u 7 miesięcznego dziecka? Po paru godzinach snu,zaczyna mu cos splywac po tylnej scianie gardła i kaszle mokro czasem nawet godzinę. Inhalacje zablockiej i rozgnieciony czosnek na razie ale brak poprawy i dlugo to juz trwa.
Co na kaszel u 7 miesięcznego dziecka? Po paru godzinach snu,zaczyna mu cos splywac po tylnej scianie gardła i kaszle mokro czasem nawet godzinę. Inhalacje zablockiej i rozgnieciony czosnek na razie ale brak poprawy i dlugo to juz trwa.
Na noc możesz podać krople Sinecod, żeby kaszel zahamować. W dzień inhalacje, ale u takiego maluszka lepiej solą fizjologiczną, bo Solanka Zabłocka może powodować duszności. Oklepywać jak najczęściej i dużo poić.
A my dalej się bujamy z infekcja. Na ten kaszel Mieliśmy teleporade by plukac nos fixin, odciągnąć katarkiem, popołudniu inhalowac berodual i oklepac. No i teraz nie śpi całą noc z powodu kataru. Mąż jak zwykle chce koniecznie do lekarza jakby ten mial moc uzdrawiania. A tego płukania trochę sie boję, mały sie wyrywa, boję się że mu poleci do ucha czy gdzieś się zachlysnie. Połowa to do oka poszła więc nie wiem czy dam radę. Iczy to ma sens.
D. (7m) pojawiła mu się wyschnięta skóra na plecach w miejscu gdzie jest jeszcze pielucha ale już nie mokro, po 2dniach niestety wygląda już tak jak grzybica (spróbuję wkleić zdjęcie z komputera) ale nie sprawia wrażenia że mu to przeszkadza lub boli, swędzi... czy koniecznie pokazać to od razu lekarzowi, czy można jakoś samemu próbować coś z tym zrobić? Nie ukrywam że wolałabym wiadomo dlaczego...
U nas funkvjonuje telekonsultacja ze zdjeciem na maila lub telefon. Syn tak antybiotyk.na gronkowca dostal. Moze u Was tez mozna zdhecie lekarzowi wyslac?
@Wela jesli to grzybek to moze pomoc Clotrimazol, bez recepty. To malenstwo siedmiomiesieczne ale mysle, ze cieniutko spokojnie moglabys mu posmarowac skore i obserwowac.
Ja nie dałam smoczka, dawałam różne zabawki, taki okres ssania każde moje dziecko miało, bez smoczka przeszło, ale starałam się dawać do rączek różne rzeczy atrakcyjne.
Ktoś podpowie jak pobrać mocz malutkiej dziewczynce? mamy zlecone badanie, podklejamy woreczek, ale najwyraźniej wszystko leci obok, bo pampers mokry a worek pusty - już kilka się zmarnowało. Może jest jakiś trik pomocniczy?
Kanonicznie to łapanie do pojemnika, wtedy nie powinno być wyniku fałszywie dodatniego, umyć okolicę, poczekać w łazience, puszczona woda, powinno w tzw skończonym czasie siknac, z naszą to dobrze wychodziło jak była mniejsza, teraz trudniej aby siknela na komendę, lecimy do łazienki jak tylko otworzy oczy i jest sporo materiału
Kurczę, zabrzmię może trochę jak Modest, ale co się robi z dzieckiem, które nie chce samo spać? Pewnie nic, śpi się z nim i czeka, aż mu przejdzie, tak robiłam z poprzednimi. Ale fajnie by było jednak mieć dla siebie kawałek wieczora. Dzidziol ma 8 miesięcy. W dzień ma ładne dwie drzemki w wózku na balkonie. Ululany wieczorem i odłożony do łóżeczka budzi się co chwila. Kto tam ma dzidziusie w wieku mojego? @MoniakN, @mamlu, @karolinamika, @Agmar? Jak z tym u Was?
Komentarz
czy koniecznie pokazać to od razu lekarzowi, czy można jakoś samemu próbować coś z tym zrobić? Nie ukrywam że wolałabym wiadomo dlaczego...
Czy to prawda?
Pewnie nic, śpi się z nim i czeka, aż mu przejdzie, tak robiłam z poprzednimi. Ale fajnie by było jednak mieć dla siebie kawałek wieczora.
Dzidziol ma 8 miesięcy. W dzień ma ładne dwie drzemki w wózku na balkonie. Ululany wieczorem i odłożony do łóżeczka budzi się co chwila.
Kto tam ma dzidziusie w wieku mojego? @MoniakN, @mamlu, @karolinamika, @Agmar? Jak z tym u Was?