Też mam 5 latkę szczepić tetraximem. Czy fakt, że aktualnie jest w trakcie brania branhovaxonu może wpływać na szczepienie?? Czy jest jakaś lepsza (bezpieczniejsza) szczepionka (boostrix)?
Coś przegapiłam.. Nie zajmowałam sie szczepieniami od 2/3 lat... Moj najstarszy jako 6 latek miał mieć jakąś kolejną dawkę ale ile razy go zapisywałam w zeszłym roku to musiałam odwoływać bo jakieś przeziebienia były.
Troche spóźnieni jesteśmy. A on miał Infanrix szczepionki.. To co warto brać pod uwagę teraz?
@Aga85 odradzam szczepienia w czasie brania Bronhowaxonu. To preparat bardzo silnie stymulujący uklad immunologiczny. Moja pięcioletnia córka miała powikłania po tej szczepionce.
@Aga85 Mi też pediatra mówiła, że piorunująca alergia pokarmowa i wziewna na wszystko która pojawiła się miesiąc po ostatnim cyklu Bronhowaxonu nie ma związku.....
Mnie sanepid wzywal do zaleglych szczepien.Odpisalam im z pomocą StopNop i juz wiecej nie nie otrzymalam pism od sanepidu. .ale to bylo kilka lat temu.
Nam też pomogli w lżejszych okolicznościach - snpd prosił o wskazanie przychodni do przekazania karty sz. Czuję potrzebę wsparcia ich pracy materialnie.
To sie doczekalam ponownie Dzis dostalam wezwanie z przychodni na szczepienie Dziecko ma 3 lata Ostatnio bylismy tam 3 lata temu W grupie na fb "NIE szczepimy" jest bardzo ladna rozpiska jak postepowac i mam zignorowac to pismo ale ja chcialabym sie wypisac z przychodni Ktos sie ostatnio wypisywal z przychodni ?
Nie da się wypisać. Można się przepisać do innej i wtedy Cię automatycznie wypisze system z dotychczasowej. Jedyny sposób, to od urodzenia dziecka nigdzie nie zgłosić. Jak już zapisane, to przepadło
@asiao no wypisać sie nie da. Ale jak korzystacie z lux medu to ja bym w przychodni NFZ poprosiła o wysłanie tam karty szczepień. Powiesz ze korzystacie tylko z tych przychodni.
Ja tak zrobiłam. A potem z medicoveru poprosiłam o karty szczepień. Nie do końca chcieli dać do ręki ale powiedziałam ze mam tego dnia wizytę szczepienną w przychodni bliżej domu i zapomniałam wcześniej o karcie- czy mogłabym sama dostarczyć do przychodni przy okazji wizyty...
Zmieniły się przepisy? Bo ja wypisałam kiedyś syna i nie zapisałam go do innej. Można było. Powiedziałam, że tak zdecydowałam i dopiero potem zapiszę go do kolejnej.
Przepisy się nie zmieniły, tylko nadzór i czujność się zwiększyły. Karta szczepień jest własnością NFZ i pacjent (tudzież jego rodzic) nie powinien jej do ręki dostawać. A jak wypiszą dziecko z jednej przychodni, a nie zapiszą jednocześnie do innej, to gdzie przekażą kartę szczepień?
@asiao ja bym poprosiła o przesłanie kart szczepień na konkretny adres lux medu, powiedz ze od 3 lat tam korzystasz z pediatry. Z powodów zdrowotnych szczepienie było wstrzymane ale dalej chcesz kontynuować wlasnie w lux medzie sCzepienie. Chyba nie powinni dalej wnikać, nie?
A to są szpitale co do ręki tę kartę szczepień dają nadal czy juz zaden szpital nie oddaje? @Katarzyna, a jak to jest w przypadku porodów domowych? Do kogo trafia karta szczepień?
Na Żelaznej chyba też nie robią większych kłopotów z wydaniem karty do ręki. Przy porodzie domowym sprawa jest prosta, bo położna zostawia kartę rodzicom. Na szczęście, porody domowe to taki margines jest, że nikt się nimi za bardzo nie interesuje. Może gdyby NFZ je refundował, to bardziej by się interesował procedurami, ale że wszystko się odbywa poza systemem, to jakoś nikogo to za bardzo nie obchodzi. I niechby tak zostało.
Komentarz
Moj najstarszy jako 6 latek miał mieć jakąś kolejną dawkę ale ile razy go zapisywałam w zeszłym roku to musiałam odwoływać bo jakieś przeziebienia były.
Troche spóźnieni jesteśmy.
A on miał Infanrix szczepionki.. To co warto brać pod uwagę teraz?
Dziś na rozprawę Socha że stop nop, obu jej się udało.
Warto wesprzec p Socha
https://www.facebook.com/justsocha/posts/10210867691508644?pnref=story
Mi też pediatra mówiła, że piorunująca alergia pokarmowa i wziewna na wszystko która pojawiła się miesiąc po ostatnim cyklu Bronhowaxonu nie ma związku.....
Czuję potrzebę wsparcia ich pracy materialnie.
Dzis dostalam wezwanie z przychodni na szczepienie
Dziecko ma 3 lata
Ostatnio bylismy tam 3 lata temu
W grupie na fb "NIE szczepimy" jest bardzo ladna rozpiska jak postepowac
i mam zignorowac to pismo
ale ja chcialabym sie wypisac z przychodni
Ktos sie ostatnio wypisywal z przychodni ?
rozumiem ze prywatne placowki sie nie licza wogole ?
Ja tak zrobiłam. A potem z medicoveru poprosiłam o karty szczepień. Nie do końca chcieli dać do ręki ale powiedziałam ze mam tego dnia wizytę szczepienną w przychodni bliżej domu i zapomniałam wcześniej o karcie- czy mogłabym sama dostarczyć do przychodni przy okazji wizyty...
Chyba nie powinni dalej wnikać, nie?
@Katarzyna, a jak to jest w przypadku porodów domowych? Do kogo trafia karta szczepień?
Przy porodzie domowym sprawa jest prosta, bo położna zostawia kartę rodzicom. Na szczęście, porody domowe to taki margines jest, że nikt się nimi za bardzo nie interesuje. Może gdyby NFZ je refundował, to bardziej by się interesował procedurami, ale że wszystko się odbywa poza systemem, to jakoś nikogo to za bardzo nie obchodzi. I niechby tak zostało.