[cite] Nika8:[/cite]I nie martw sie porazkami, moje pierwsze wlasnorecznie, pieknie pozszywane i wystebnowane, szałowe, zielone portki weszły mi tylko do połowy uda....
:fm:
dlatego ja sie ciesze, ze moja wczorajsza spodnica da sie w ogole nosic :cool:
(zrobilam ja z dzianiny, a wiec sie troche rozciaga, plus w pasie ma gumke, ale ciiiii...)
Mam mnóstwo linków do blogów i innych tego typu stronek, ale nie wszystkie są naprawdę warte zobaczenia. Postaram się je przejrzeć i wrzucić co ciekawsze.
p.s. mam jeszcze mnóstwo z kategorii 'zrób to sam', na wszelkie szydełka, druty, koraliki, frywolitki itd. Nie chce mi się już dzisiaj tego przeglądać, ale jakby ktoś na jakiś konkretny temat potrzebował, to wrzucę.
Milagro, u mnie to masz skrzynke dobrego wina. Ale odbior osobisty :cool:
A ja chyba 3 dni robilam wykroj wzorujac sie na moich spodniach, co ja sie nameczylam. dopiero ostatniego dnia wpadlam na to, zeby gumke z pierwowzoru wyciagnac :ez:
Dzisiaj odrysowalam juz na materiale i wycielam. Mam dwie przednie nogawki i dwie tylne, i mam ambicje stworzyc z tego spodnie, w ktore dam rade sie wcisnac :pirate:
Kochane - postanowiłam uszyć sobie trochę ciążowych ubrań znaczy nie sama ale z pomocą mamy, do tego potrzebne są wykroje - czy któraś z was ma może burdę lub inne czasopismo z wykrojami dla kobiet w ciąży? może jakiś tutorial?
może mogłybyście pożyczyć?
narazie ze zwykłej burdy zrobiłam wykrój i ma z tego powstać płaszczyk - ale długa droga przed nami, bo jakoś go muszę przerobić żeby brzucho się zmieścił.
Popatruję do tego wątku zazdrośnie, bo jednym z moich noworocznych postanowień było nauczyć się szyć na maszynie. Jak dotąd służyła mi tylko do zabezpieczenia drzwi balkonowych - przed wymianą otwierały się przy lada wietrzyku.
:eh: - robić szaliki na drutach też chciałabym umieć
Wiecie co, dawno juz nie szylam, jesien sie zbliza, a ja sobie wymyslilam, zeby sobie uszyc taki niekonczacy sie szalik/ petle (infinity scraf). Jakiego materialu najlepiej uzyc? Myslalam na samym poczatku o jersej-u, ale boje sie, je jest zbyt ciezki i zbije sie w jedna nitke. Ale chyba cos troche rozciagliwego musi byc? Tylko co?
BTW, szyl juz kiedys ktos z Was takie ustrojstwo?
Widziałam dziś na allegro dzianiny sweterkowe - w całkiem przyzwoitych cenach - więc na taki szal, czy też komin nadają się idealnie - a kolorki jakie piękne.
Edit: Maciejka nie wiem jaki chcesz szyć, ale ja mam plan poprostu wyciąć prostokąt obrobić brzegi i je zszyć ( coś takiego jak szarfa - ze szkoły z wfu tylko szersze i większe) - przynajmniej taki kupiła moja szwagierka ( za jakieś kosmiczne pieniądze) wyoglądałam, przymierzyłam i fajnie to wygląda i się nosi - można też ubrać jako bolerko.
super dzieki, bo nawet wymiary sa :bigsmile:
I w sklepie internetowym znalazlam dokladnie taki material i zastaniawialam sie, czy sie nada.
No to zamawiam (ale taki turkus bardziej) i szyje :bigsmile:
UJa, mam pytanie nt komina, bo chodzi coś takiego za mną. Na stronie tchibo wymiary 110 x 85 cm. to są chyba dla komina złożonego? Czyli materiał musi być dł. 220? Jaki długi był komin Twojej szwagierki?
a nie wiem - dziś już późno, ale jutro pójdę do niej i go zmierzę - to podam wymiary, obstawiam że 110 x 85 cm to złożony komin, ale jutro pójdę zmierzę i zobaczymy może być?
Komentarz
:fm:
dlatego ja sie ciesze, ze moja wczorajsza spodnica da sie w ogole nosic :cool:
(zrobilam ja z dzianiny, a wiec sie troche rozciaga, plus w pasie ma gumke, ale ciiiii...)
spódniczka
Znalazłam go tutaj.
Mam mnóstwo linków do blogów i innych tego typu stronek, ale nie wszystkie są naprawdę warte zobaczenia. Postaram się je przejrzeć i wrzucić co ciekawsze.
Spódniczka z gumką i kieszonkami
Inna spódnica z gumką
Spódnica z małą ozdobną falbanką
Jeszcze jedna prosta spodnica
Spódnica kopertowa
Ładna bluzeczka, może być ciążowa
Torebka/kosmetyczka
Różne
Prosta dekoracja torby
Duża torebka
Torby z podkoszulków
Torba na jedzenie- zrobiłam ją, fajna
Różne torby
Jeszcze jedna torba- z wykrojem do druku
Kilka drobiazgów dla dzieci (z filcu)
Kartka okolicznościowa (nie szycie, ale fajne )
Różne niemieckie 'zrób to sam'
Papierowe pompony do dekoracji
Wielka baza pomysłów
Szycie dla dzieci i nie tylko
Kokardki szydełkowe i kilka ubranek dla dzieci
Jak zrobić manekina Ogólnie ładny blog, dziewczyna szyje głównie z burdy.
Damska narzutka jesienna
Średniowieczne stroje
Kapcie
Bardzo fajna strona o szyciu
Kolejna kopalnia wykrojów
Sukienka- wykrój do druku
Dwie dziwne sukienki- jak z wybiegu
Kapelusik
Fartuszek
Inny fartuszek
Pokrowiec na aparat/telefon
Szycie z materiału i filcu
Dla cierpliwych- poduszka
Etui, woreczki, itd.
Spódniczka- bombka
Wykańczanie rogów
Ok, to teraz możecie postawić mi piwko :cool:
A niech mnie- dorzucę jeszcze ten gratis : samolotowa półka do dziecięcego pokoju
p.s. mam jeszcze mnóstwo z kategorii 'zrób to sam', na wszelkie szydełka, druty, koraliki, frywolitki itd. Nie chce mi się już dzisiaj tego przeglądać, ale jakby ktoś na jakiś konkretny temat potrzebował, to wrzucę.
A ja chyba 3 dni robilam wykroj wzorujac sie na moich spodniach, co ja sie nameczylam. dopiero ostatniego dnia wpadlam na to, zeby gumke z pierwowzoru wyciagnac :ez:
Dzisiaj odrysowalam juz na materiale i wycielam. Mam dwie przednie nogawki i dwie tylne, i mam ambicje stworzyc z tego spodnie, w ktore dam rade sie wcisnac :pirate:
może mogłybyście pożyczyć?
narazie ze zwykłej burdy zrobiłam wykrój i ma z tego powstać płaszczyk - ale długa droga przed nami, bo jakoś go muszę przerobić żeby brzucho się zmieścił.
Pustynny, przepraszam za pytanie intymne, ale ile Ty masz nóg???
:shocked:
spodnie uszyte, sie mieszcze i w ogole dumna jak paw jestem :cool:
uszylam tez juz spodnice z jednego z tutoriali podanych przez Milagro, a druga o podobnym kroju juz na wykonczeniu :bigsmile:
nie wiecie jaka mam radoche z tego szycia, jak zakladalam watek mialam bardzo blade o nim pojecie, a teraz szyje sobie ciuchy, no szok :shocked:
:bigsmile:
:eh: - robić szaliki na drutach też chciałabym umieć
Najbardziej podoba mi się tutorial, jak przerobić pufki z ikei(ja właśnie takie mam!)
:cheer::cheer:
BTW, szyl juz kiedys ktos z Was takie ustrojstwo?
Edit: Maciejka nie wiem jaki chcesz szyć, ale ja mam plan poprostu wyciąć prostokąt obrobić brzegi i je zszyć ( coś takiego jak szarfa - ze szkoły z wfu tylko szersze i większe) - przynajmniej taki kupiła moja szwagierka ( za jakieś kosmiczne pieniądze) wyoglądałam, przymierzyłam i fajnie to wygląda i się nosi - można też ubrać jako bolerko.
takie coś jak zalinkowane.
Oto ona.
super dzieki, bo nawet wymiary sa :bigsmile:
I w sklepie internetowym znalazlam dokladnie taki material i zastaniawialam sie, czy sie nada.
No to zamawiam (ale taki turkus bardziej) i szyje :bigsmile:
ale jutro pójdę zmierzę i zobaczymy może być?