I jeszcze pytanie gdzie kupić takie kuleczki (ceramiczne), które stosuje się do obciążenia tarty przy pieczeniu? Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, wiec trudno mi znaleźć w necie. Dużo ostatnio u nas tart. I trafia mnie kombinowanie z grochem, ryżem itp.
Do obciążania używam kamieni otoczaków z wlasnego ogrodka, (mam kawalek obysypanego terenu miedzy scianą a polbrukiem) Umyłam i mam odłożone Na tartę kladę papier do pieczenia i otoczaki
W sklepach ogrodniczo-budwlanych mozna na wage kupić, niekoniecznie workami Np. Obi, Leroymerlin, Castorama i lokalne ogrodnicze
@wiesia u nas pizza to byl zawsze hit na wszystkich urodzinach dziecięcych. Wykładałam na stół wszystko co nadaje się do położenia na pizze. Kazde z dzieci dostawało blaszkę z rozwałkowanym plackiem i mogło stworzyć wlasną pizze. A potem piekliśmy hurtowo...
@dana to jest moje sprawdzone ciasto ucierane, z którego piekę w formie z kominkiem babki na Wielkanoc a poza Wielkanocą - piekę je w keksowce i kroje w kromeczki. Nazywa się to : ciasto cytrynowe, bo dodaje do niego wyciśnięty sok z cytryny i robię lukier cytrynowy na wierzch. Proszę: Ciasto cytrynowe:
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 całych jajek
1 masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masło stopić i przestudzic. Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, potem do tego mąki, proszek do pieczenia i stopione masło. Zawsze też duża szczypta soli. Foremkę wysmarować masłem i przesypać suchym grysikiem( nadmiar otrzepac) lub bułka tarta. I do pieca na 180'C, jakieś 35-40 albo krócej, trzeba patrzeć przez szybkę, każdy piekarnik inaczej piecze, to już musisz wyczuc. To jest ciasto podstawowe.
My lubimy wersję cytrynowa więc dociskamy do tego sok z połówki cytryny, dodaje kilka kropelek olejku cytrynowego Dr Oetker a jak ciasto się upiecze i przestygnie - biorę patyczek od pędzelka i robię głębokie dziurki w cieście. Wpuszczam tamtędy lukier cytrynowy ( cukier puder + wyciśnięty sok z cytryn).
@M32, Małgosiu, a wchodzą Ci 2 komplety do piekarnika na raz czy jeden?
I rzeczywiście trzeba przekładać / rotować te okrągłe blaszki?
Jeden. Ale jak potrzebuje wiecej pizzy na raz to w gotowości drugi czeka. Z tym przekładaniem to różnie. Nieraz przekładam, innym razem nie. Zslezy jaka grubosc ciasta, z czym pizza, itp. Piekę na termoobiegu. Dużo też pewnie zależy od piekarnika
Ostatnio robię taka sobie prosta zupe która uwielbia moje dziecko. Szatkuje 2 małe cebulki, podsmazam, dorzucam 3 utarte marchewki, jeden utarty mały korzeń pietruszki, z 4 ziemniaczki pokrojone w kosteczke. Chwilę podsmazam i Zalewem mlekiem kokosowym rozcieńczonych wodą. Daje sól i pieprz, trochę kminu rzymskiego, można trochę chili. Jak warzywa się podgotuja to dodaje czerwoną soczewice i puszkę krojonyvh pomidorów. Gotuje kolejne 10 minut i już!
1. Czy ja dobrze kojarzę, że @In Spe ma pomysły na przyrządzanie alg? Mam zalecenie od lekarza, że muszę wprowadzić, a kojarzy mi się (wybaczcie) z paskudztwem...
2. Czy zna jakiś większy młynek do pieprzu? Tak by jego przepustowość była znacznie większa od takiego stołowego?
@groszek ta jest bardzo smaczna (Biedronka, ale bywa tylko czasami)
Komentarz
Ja często dodatkowo wrzucam jeszcze na gorę na blasze z piekarnika
fajnie jak sie kilka na raz upiecze - szybciej
nie dopiekały się - ech nie może być w życiu łatwo
Umyłam i mam odłożone
Na tartę kladę papier do pieczenia i otoczaki
W sklepach ogrodniczo-budwlanych mozna na wage kupić, niekoniecznie workami
Np. Obi, Leroymerlin, Castorama i lokalne ogrodnicze
Intryguje mnie, bo dzieciom można np. dać do zdobienia wg fantazji.
Ale w sumie na razie jemy jedna blachę, trochę niepotrzebny gadżet na teraz.
Jednak kusi wygląd tych urozmaiconych pizz u M32. Mniam
Jakiś Tadar mi wyskakuje jak szukam
Proszę:
Ciasto cytrynowe:
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masło stopić i przestudzic. Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, potem do tego mąki, proszek do pieczenia i stopione masło. Zawsze też duża szczypta soli. Foremkę wysmarować masłem i przesypać suchym grysikiem( nadmiar otrzepac) lub bułka tarta. I do pieca na 180'C, jakieś 35-40 albo krócej, trzeba patrzeć przez szybkę, każdy piekarnik inaczej piecze, to już musisz wyczuc. To jest ciasto podstawowe.
My lubimy wersję cytrynowa więc dociskamy do tego sok z połówki cytryny, dodaje kilka kropelek olejku cytrynowego Dr Oetker a jak ciasto się upiecze i przestygnie - biorę patyczek od pędzelka i robię głębokie dziurki w cieście. Wpuszczam tamtędy lukier cytrynowy ( cukier puder + wyciśnięty sok z cytryn).
Ale jak potrzebuje wiecej pizzy na raz to w gotowości drugi czeka.
Z tym przekładaniem to różnie. Nieraz przekładam, innym razem nie. Zslezy jaka grubosc ciasta, z czym pizza, itp. Piekę na termoobiegu.
Dużo też pewnie zależy od piekarnika
No i co z niej zrobić?
Bardzo lubię taką pastę, albo zagęścić zupę
Na kwesti smaku jest też meksykańska z soczewica i batata mi. Też bardzo dobra.