Dzięki jednak róże, stwierdziłam że jak będzie starsza będzie wymyślać co chce i wtedy będę robić np. calineczki na listkach a teraz róże
jeśli będziecie go robić to: 1. tytka którą wyciskacie musi mieć 4 rowki, lepsza by była z 5ma 2. lepiej z tą dekoracją będzie wyglądał wyższy tort 3. masa musi być idealnie gładka ( te największe róże są z kokosową, i wiórki mi zepsuły efekt) 4. do wyciskani świetnie nadaje się folijka taka do dokumentów ( woreczki do mrożenia, do kanapek, itp. się nie nadają bo się psują, no chyba że ktoś ma profesjonalny rękaw cukierniczy 5. sok nie barwi dobrze masy, do ostatnich 2 kolorów musiałam sypnąć barwnika, bo masa zaczęła płynąć a kolor dalej był blady
aha 6. dobrze sobie zaznaczcie środek, ja zrobiłam to na oko i niestety widać, myślę że dobrze by było zaznaczyć sobie kółka. np kieliszkiem pokółkować cały tort lekko posmarowany masą, a potem na to wyciskać róże, będzie równiej i ładniej
Dziekuje bardzo! To moj pierwszy taki wytwor, nastepnym razem bede madrzejsza i nie dam np.maki pelnoziarnistej do budyniu.... Ale ogolnie jest to proste do zrobienia, mysle ze latwiejsze i szybsze niz z masa cukrowa.
A ma ktos pomysl na PROSTY tort dla pieciolatka? Podniebne urodziny dla pilotow i kosmonatow, jeszcze tort "Star Wars" by mu sie podobal, ale tego nie zdzierze. I czytam ten watek jak chinska mitologie , bo w ogole nie robie i nigdy nie robilam tego typu ciast. Ale bez sztucznosci sie nie obejdzie, kochani milusinscy... Tort ma byc truskawkowy, wiec obstawiam biszkopt i masa smietanowo-truskawkowa, nie bede sie bardziej wysilac, bo goscie beda w wieku 4-6 lat, czyli taki prosty smak powinien ich satysfakcjonowac . Czy sie myle?
Pieczesz swoje ulubione ciasto (jakies brownie, biszkopt, czy cokolwiek, co sie dobrze kroi), wycinasz, skladasz, wszystko pokrywasz kremem bodyniowym i juz. Pozniej tylko w strojenie pobawic sie troche trzeba.
jak jest latwiej z masa cukrowa/marhmallows, to tak zrobie. I kilogram cukru dodam, jesli trzeba. Wiekszosc dzieci je na codzien tak fatalnie, ze to, co zjedza u nas, nie robi roznicy. A szczerze, wole chyba nawet dac cos o znanym, przeslodzonym smaku, zeby zjadly (mnie takie imprezy koszmarnie mecza same z siebie, wiec niech z tortu beda przynajmniej zadowolone, a nie ze mi zaczna rzucac niedojedzonymi kawalkami po domu). Na razie usiluje ogarnac, co ew. trzeba kupic przez net, zeby zdazylo dojsc. Nie uzywam sztucznych barwnikow (a chyba nie da sie takiej dekoracji inaczej zrobic), dodatkow z masy cukrowej, tych wszystkich kolorowych kuleczek, gwiazdeczek itd. Takze nawet nie wiem, co lepiej zamowic, a co mozna kupic w Realu na przyklad.
Moim skromnym zdaniem masa cukrowa jednak trudniejsza jest, bo nawet jesli uda ci sie ja dobrze zrobic, to pozniej przy nakledaniu jej na ciasto moze byc niezly cyrk. A tak, to robisz budyn, miksujesz z maslem,dodajesz barwnik i juz gotowe. Z netu potrzebujesz tylko barwniki (pozyczylam od kolezanki takie w proszku i byly duzo lepsze od takich kupowanych w normalnym sklepie spozywczym), do dekoracji nie potrzeba niewiadomo czego - mozna wykorzystac jakies zelki, m&m-sy, kulki czekoladowe itp.
Dzieki. To juz cos do przemyslenia. Masz racje z tymi elementami dekoracji, tu ciagle slysze, jak matki robia dzieciom "ciasto czekoladowe z m&msami" itp. Ale ja zupelnie niekumata w temacie ">
Komentarz
wiem wiem szału ni ma, ale dobry był
marchewkowy z masą kokosową i ananasową - bezmleczny
na drugi zdjęciu lepiej widać kolory
Też pożyczę pomysł.
jednak róże, stwierdziłam że jak będzie starsza będzie wymyślać co chce i wtedy będę robić np. calineczki na listkach
a teraz róże
jeśli będziecie go robić to:
1. tytka którą wyciskacie musi mieć 4 rowki, lepsza by była z 5ma
2. lepiej z tą dekoracją będzie wyglądał wyższy tort
3. masa musi być idealnie gładka ( te największe róże są z kokosową, i wiórki mi zepsuły efekt)
4. do wyciskani świetnie nadaje się folijka taka do dokumentów ( woreczki do mrożenia, do kanapek, itp. się nie nadają bo się psują, no chyba że ktoś ma profesjonalny rękaw cukierniczy
5. sok nie barwi dobrze masy, do ostatnich 2 kolorów musiałam sypnąć barwnika, bo masa zaczęła płynąć a kolor dalej był blady
a ciasto marchewkowe było pyszne
6. dobrze sobie zaznaczcie środek, ja zrobiłam to na oko i niestety widać, myślę że dobrze by było zaznaczyć sobie kółka. np kieliszkiem pokółkować cały tort lekko posmarowany masą, a potem na to wyciskać róże, będzie równiej i ładniej
I czytam ten watek jak chinska mitologie , bo w ogole nie robie i nigdy nie robilam tego typu ciast. Ale bez sztucznosci sie nie obejdzie, kochani milusinscy...
Tort ma byc truskawkowy, wiec obstawiam biszkopt i masa smietanowo-truskawkowa, nie bede sie bardziej wysilac, bo goscie beda w wieku 4-6 lat, czyli taki prosty smak powinien ich satysfakcjonowac . Czy sie myle?
A moze trzeba im zrobic takie red velvet cake???
W ogole nie wiem, jak sie zabrac do tego.
http://www.bettycrocker.com/recipes/event-or-occasion/birthday-recipes/birthday-cake-recipes
Smok jest wlasnie z tej strony. Kobieta ma tez swoj kanal na yt. Tylko, ze ona wszedzie wlasnie mase cukrowa (lukier) wciska, ale jak widac mozna ozdobic ciasto tez kremem budyniowym (slodzonym stevia zreszta ) ).
http://www.bettycrocker.com/recipes/spaceship-cake/26d8e632-f10c-4d16-96c7-db725c69cd78?sc=Birthday Cake Recipes&term=Birthday-Cakes&itemId=aad376c0-d7d5-44a6-b393-8669b73a3c37
Pieczesz swoje ulubione ciasto (jakies brownie, biszkopt, czy cokolwiek, co sie dobrze kroi), wycinasz, skladasz, wszystko pokrywasz kremem bodyniowym i juz. Pozniej tylko w strojenie pobawic sie troche trzeba.
Na razie usiluje ogarnac, co ew. trzeba kupic przez net, zeby zdazylo dojsc. Nie uzywam sztucznych barwnikow (a chyba nie da sie takiej dekoracji inaczej zrobic), dodatkow z masy cukrowej, tych wszystkich kolorowych kuleczek, gwiazdeczek itd. Takze nawet nie wiem, co lepiej zamowic, a co mozna kupic w Realu na przyklad.
Lego w dwóch odsłonach:
Myszka Miki
Oraz hmmm...
prezent dla brata z okazji 54 urodzin (bardzo trafiony sądząc po reakcji ):
jak zwykle profesjonalna robota !
super podmalowana trawka na torcie Borysa