To ja tak nieśmiało proponuję ....dla tych co z Warszawy i okolic...
na BRONISZACH bezpośrednio w hali pierwszej wychodzi taniej niż w badapaku..........
sprawdziłam wielokrotnie!!
jaglanka = 20 zl za 5 kg
gryczana - 17,50 za 5 kg.
Droższe są mąki z tego co się zorientowałam.
A do tego jak ktoś ma gdzie trzymać, można zrobić większe zakupy. Tam jest wszystko. Ziemniaki, cebula, buraki, owoce... podobno też jest jakiś ogólnospożywczy w jednej z hal.
Wjazd 7 zł
Ale powiem Wam, że jak tak obliczałam wszystko.. to mi wychodziło benzyna+wjazd+zakupy = TANIEJ niz na bazarze.
Kupuje się na skrzynki lub na worki.
Ostatnio kupiłam pyszne ziemniaki za 13 zl za 15 kg. i marchewkę za 5 zl za 10 kg.
Można kupować z dwiema rodzinami, dzielić się i też wychodzi taniej....
Kupiłam w BADAPAKU mąkę ryżową. Rzuciłam się na 5 kg. Niestety mąka jest dość słabo przemielona. Ma duże cząstki - porównywalne do kaszy orkiszowej z tegoż sklepu. Kupując w markecie miałam mąkę drobniutką jak pszenna poznańska. Z obawą dodałam ustrojstwo do ciasta jako jedną z kilku mąk. Nie było jej dużo (1/3 mąki, były też 4 banany). I teraz ciasto - bananowy brownie - chrupie po upieczeniu.
Mam więc pytanie - czy trafiła mi się kiepska partia mąki, czy w BADAPAKU mają zawsze taką? I drugie - czy da się coś zrobić, by piec na tej mące i nie chrupać (namaczanie??? podgotowanie???).
Zamówiłam wczoraj pierwszy raz w Badapaku i mam pytanie - napisane było "dostawa w ciągu 24 godzin".Ale dziś jest niedziela więc czy oni pracują i otrzymam przesyłkę już dziś czy jutro. I jeszcze jedno pytanie : czy olej kokosowy jest dobry i do czego w kuchni się nadaje - i poza nią- bo sobie teściowa zażyczyła i tak myślę co będzie z nim robiła...
Kupuję u nich olej kokosowy tłoczony na zimno. Jest rewelacyjny, jednak z racji ceny dodaję go tylko dzieciom do kremu czekoladowego bez czekolady z przepisu ze smakoterapii. Świetny jest też zamiast kremu do smarowania twarzy, suchej skóry. Doczytaj sobie w internecie, bo warto go używać.
@annamaria - i tak każdy może wjechać na te Bronisze? Ja wiem, że tam kupują, ale myślałam, że dla sklepikarzy tylko. W sumie to rzut beretem tam mam, jak wsiądę w samochód a jaglanka się skończyła...
A tam jakieś konkretne stanowisko gdzie kupujesz, czy jak się wejdzie do hali będzie wiadomo gdzie?
@annamaria napisała mi pw, bo nie może dodawać komentarzy.
Informacje dotyczą BRONISZY: Każdy może wjechać. Wjazd kosztuje 7 zł.
Jak wejdziesz do pierwszej hali, to będziesz miała mnóstwo otwartych miejsc z kaszami pestkami i tak dalej. Musisz sobie po prostu pochodzić i popatrzeć i popytać o ceny. Nawet badapak tam ma swoją siedzibę z tym, że wszystko w 5 kg można kupować.
@Megan - "niech sobie poczyta kilka postów wyżej a propos Broniszy"
My się tam wybieramy w piątek jak Bóg pozwoli.
A i jeszcze jedno. Godziny otwarcia to 24 h ale hale są czynne do 22 od rana.
@uJa zalej wrzątkiem te pomidory na kilka minut a potem już dowolnie - do jaglanki lub gryczanej z ordobiną oliwy... pycha, do pasty jakiejś, do makaronu
Komentarz
zobaczymy, czy stanieją, jak "kryzys" się skończy ;-)
ale... jest to dobra wieść, bo więcej pól obsieją i będzie tańsza. :-)
-----------
kupiłam i teraz dumam po co?
:-?
:-&
edit: to było do rady numer 1 i 2
ja takie suszone w oliwie dodaję do szpinaku i łososia
Niestety mąka jest dość słabo przemielona. Ma duże cząstki - porównywalne do kaszy orkiszowej z tegoż sklepu. Kupując w markecie miałam mąkę drobniutką jak pszenna poznańska.
Z obawą dodałam ustrojstwo do ciasta jako jedną z kilku mąk. Nie było jej dużo (1/3 mąki, były też 4 banany). I teraz ciasto - bananowy brownie - chrupie po upieczeniu.
Mam więc pytanie - czy trafiła mi się kiepska partia mąki, czy w BADAPAKU mają zawsze taką? I drugie - czy da się coś zrobić, by piec na tej mące i nie chrupać (namaczanie??? podgotowanie???).
Na fejsie jest kod promocyjny na 10 użyć na 12zł zniżki. Ja nie skorzystam, ale może ktoś się załapie?
Informacje dotyczą BRONISZY:
Każdy może wjechać. Wjazd kosztuje 7 zł.
Jak
wejdziesz do pierwszej hali, to będziesz miała mnóstwo otwartych miejsc
z kaszami pestkami i tak dalej. Musisz sobie po prostu pochodzić i
popatrzeć i popytać o ceny. Nawet badapak tam ma swoją siedzibę z tym,
że wszystko w 5 kg można kupować.
@Megan - "niech sobie poczyta kilka postów wyżej a propos Broniszy"
My się tam wybieramy w piątek jak Bóg pozwoli.
A i jeszcze jedno. Godziny otwarcia to 24 h ale hale są czynne do 22 od rana.
kupiłam je i nie wiem po co słone jakieś i gumowe
mniej więcej wg tego przepisu:
http://zielenina.blogspot.com/2012/01/zupa-z-soczewicy-i-suszonych-pomidorow.html
tylko przyprawiałam mniej - tylko sól i zwykły pieprz, ale to na samym końcu. I bez tych dodatków robiłam - płatków chili, śmietany etc.