No właśnie, buraczki też robiłam. Takie zwykłe do obiadu, bardzo nam smakowało (nam dorosłym, dzieci niespecjalnie przepadają). Nie znam wersji z kapustą, znam tylko z papryką. Ale ja lubię klasyczne, same w sobie mają pełnię smaku
A sezon buraczany mi się kojarzy z jesienią, jak warzywa są zbierane z pola, ogródka czy działki.. Ale pewnie teraz też można.
Kilka dni temu otworzyłam jeden słoiczek z leczo robiony 2 tygodnie temu, oczywiście bez cebuli. Podsmażyłam cebulę na patelni, dodałam domowej kiełbaski i wlałam zawartość słoika z leczo. Nawet nie trzeba było doprawiać. Błyskawiczny obiad
Mój brat twierdzi, że koper do kiszenia ogórków na zimę powinien być wysuszony. W tym roku mam swój koper. Ale on jeszcze na grządce. Czy mam go ściąć i podsuszyć? Bo jeśli tak, to nie mogę dziś robić ogórków.
Czy robicie buraczki kiszone tak jak ogórki? Znalazłam dziś przepis, a hurtowa ilość buraczków właśnie się gotuje i tak się zastanawiam, czy zrobić je normalnie w zalewie octowej czy ukisić. Wolałabym zdecydowanie kiszone, ale trochę się obawiam. Do tej pory robiłam kiszone, ale bez kopru, chrzanu - takie do bieżącego spożycia. Pomóżcie!
Czy podgotowane buraczki można ukisić tak jak ogórki: dodatki jak do ogórków, woda, sól i stoją całą zimę w oczekiwaniu na konsumpcję. Czy jednak pasteryzować?
No tak, nie wpadłam na to, że cebulę można sobie przecież zawsze zeszklić i dopiero na to zawartość słoika. Dzięki, zrobię tak w tym roku!
A teraz nieśmiała prośba - pamiętam że kiedyś bodajże @Celinka podawała przepis na pyszną fasolkę do słoików. A może to była cukinia? W każdym razie jakieś letnie warzywo. Zrobiłabym, skoro już jestem na fali, ale nie umiem znaleźć...
Przeglądam ten wątek od początku i spisuje do mojego kajeciku przepisu. @CELINKA dodała na 3 stronie przepis na Sałatkę z cukini- polecam robiłam bardzo delikatna, również na 3 stronie zamieściła przepis na Sos słodko- kwaśny- robiłam z bardzo podobnego przepisu- RE WE LA CJA mam zrobione na zimę około... 20 słoików litrowych. Na 3 stronie @CELINA dodał przepis na Leczo jest bardzo dobre- tez robiłam na obiad i na zimę. Dla mnie @ Celinka to po prostu KRÓLOWA Cukiniowa.... ma naprawdę bardzo dobre przepisy. Zrobiłam również buraki z papryką z przepisu Cart&Put z 4 strony.
Irena,podsuszone tak ze 2-3dni co najmniej bym dala. Swiezy mwg moich wiadomosci psuje ogorki. Na czym to psucie polega nie wiem. W tym roku zrobilam na podsuszonym i sa ok.
Czy robicie buraczki kiszone tak jak ogórki? Znalazłam dziś przepis, a hurtowa ilość buraczków właśnie się gotuje i tak się zastanawiam, czy zrobić je normalnie w zalewie octowej czy ukisić. Wolałabym zdecydowanie kiszone, ale trochę się obawiam. Do tej pory robiłam kiszone, ale bez kopru, chrzanu - takie do bieżącego spożycia. Pomóżcie!
Na próbę pierwszy raz zrobiłam kilka słoiczków papryki konserwowej, ogórków i selera. Nie wiem czy się dobrze zapasteryzowało i czy w ogóle jest to zjadliwe - kiedy mogę sobie tego spróbować, żeby poczuć smak i sprawdzić czy się nie psuje?
Na próbę pierwszy raz zrobiłam kilka słoiczków papryki konserwowej, ogórków i selera. Nie wiem czy się dobrze zapasteryzowało i czy w ogóle jest to zjadliwe - kiedy mogę sobie tego spróbować, żeby poczuć smak i sprawdzić czy się nie psuje?
Sprawdzić smak możesz już.
Jeśli jest tam ocet i zapasteryzowałaś to małe szanse by się zepsuło.
To znowu ja. Z mirabelek zrobiłam trochę musu,czyli rozgotowanej paćki mirabelkowej z cukrem. Włożyłam w słoiczki po jedzeniu dla dzieci, ale dziadostwo strzela, tzn. przykrywki nie trzymają. Mam dość babraniny. Teraz pytanie z serii blondyńskich: czy jak wystygnie mogę to zamrozić, czy słoiki wytrzymają zamrażarkę????Bo jak pomyślę o przekładaniu tego znowu w coś innego... No i czy takie musy owocowe można mrozić?
@agnieszkamama, może chodzi o owoce? U nas też z tych słoiczków powypływały maliny dwa lata temu, od tej pory robimy owoce - kompoty dla całej rodziny w dużych słoikach bez cukru.
Dostałam trochę spadów moreli. Skórka brzydka, ale w środku zdrowe i pyszne. Czy mogę zrobić z nich coś w rodzaju powideł? Chcę je przesmażyć/poddusić bez cukru i tak władować do słoiczków. Jakieś rady, pomysły? @Katarzyna, @AniaD. - Wy jesteście specjalistki od bezcukrowych przetworów.
Zrobiłabym to samo tylko nie mam doświadczenia. Doradźcie jak długo podsmażać, a potem jak długo pasteryzować, jak pasteryzować?
Komentarz
No właśnie, buraczki też robiłam. Takie zwykłe do obiadu, bardzo nam smakowało (nam dorosłym, dzieci niespecjalnie przepadają). Nie znam wersji z kapustą, znam tylko z papryką. Ale ja lubię klasyczne, same w sobie mają pełnię smaku
A sezon buraczany mi się kojarzy z jesienią, jak warzywa są zbierane z pola, ogródka czy działki.. Ale pewnie teraz też można.
Różnicy w wekach nie zauważyłam .
Ogóry zrobię chyba jeszcze raz albo dwa, kończą się. A dziś pyszna sałatka na zimę, zajadałam na surowo
http://www.wielkiezarcie.com/recipe10772.html
8-}
HELP !
jeśli chcesz takie małe ilości, to tylko po przecierze pomidorowym
a co z tym mrożeniem, wie ktoś.......... ?
dzięki!
http://www.wielkiezarcie.com/recipe10772.html
U mnie dzisiaj do będzie do jaj sadzonych.