Czy można czymś zastąpić cukier w powidłach śliwkowych? Czy musi być cukier? Może ksylitol? Drogo? Miód?
Jakoś tak ostatnio zostałam zindoktrynowana w temacie szkodliwości cukru rafinowanego, a czasem człek by zjadł pieczywo z powidłami, kupne dżemy mi szkodzą na przewód pokarmowy
eeeeeeeee przecież akurat powidła się robi całkiem bez cukru, smażysz i smażysz i smażysz aż z 20 kg zostaje Ci 1 kg i wtedy do 4 marnych słoiczków je pakujesz, wkurzając się że 3 dni smażyłaś
podobno nie smakuje i nie pachnie jak czarny bez, więc dzieciaki chętniej by piły... Z drugiej strony wydaje mi się, że za dużo wody i cukru. Podpowiedzcie co z tym bzem zrobić
Robię z bardzo podobnego przepisu i potwierdzam jest rewelka, mam 25 słojów zrobionych na zimę
A z czym jeść tą sałatkę? Na stronie jest napisane, że do kebaba;) Może inne pomysły, bo przetwornictwo bardzo mi się spodobało:)
Robię taka sałatkę do obiadu i już nie czekając na zimę jemy. Oto mój przepis- pisałam ze robię z podobnego Słoneczna sałatka 4 kg ogórków, 1/2 kg papryki, 1/2 kg cebuli- obrać i pokroić w grubszą kostkę - taka 2 na 2 cm 1/2 kg marchwi obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki 6 ząbków czosnku posiekać Całość wymieszać i dodać 1 szkl octu, 3/4 szkl cukru, 3/4 szkl oleju i przyprawy w ilości wg uznania pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele ang, gorczyca, sól i koper. Całość do słoików i pasteryzować 15 min - pasteryzuje w piekarniku 130 st 20 min. Z tej porcji wychodzi około 7-8 słoików po 0,9 litra. Mozna dodac do sałatki kilka łyżek koncentratu pomidorowego podobno będzie miała lepszy kolor i smak.
Droga... więc nie kupuję. Wiem że za miastem jest pełno krzaków bezpańskich i jutro wybieram się tam na zbiory. Pochwalę się że mam posadzone 3 krzaczki aronii ale dopiero w tym roku zaczęły owocować. Niestety, nie czekając aż dojdą, zerwałam w lipcu i dodałam do kompotów z jabłek na tzw kolor. Połowę aronii obtłukły mi wróble... żeby chociaż to jadły ale one tak dla sportu tłukły....
@AnkaAso Nie robiłam z podanego przez Ciebie linku, ale moja rodzinka też uwielbia sok z bzu czarnego. Ja mój robię tak: 1. Z dojrzałych gronek obrywam kuleczki( najlepiej widelcem), zielone łodyżki wyrzucam. 2. Kulki miksuję w blenderze i przecieram przez gęste sito, które zatrzyma pestki. 3. Do soku wsypuję cukier 1litr soku/1 kg cukru. Lekko to podgrzewam, tylko dla rozpuszczenia cukru. 4. Wlewam do słoików i gotuję 15 minut.
Zawsze robię tak, w tym roku spróbuję bez gotowania słoików. Zobaczymy czy to się sprawdzi i zawartość nie popsuje się.
Właśnie zrobiłam sok z czarnego bzu inspirując się linkowanym wyżej przepisem. Dałam mniej wody i połowę cukru, za to dałam sok z 4 cytryn. Z podwójnej porcji wyszło mi 25 słoiczków po musztardzie przepysznego soku. Rzeczywiście bez tego intensywnego charakterystycznego zapachu bzu. Dzieci mówią, że świetny.
Moim skromnym zdaniem będziesz musiała pasteryzować tylko na jednym poziomie na raz, na ruszcie. Jeśli ustawisz dwa poziomy to mogą się nie zapasteryzować wszystkie, albo będziesz musiała dłużej całość pasteryzować, co wyjdzie na to samo, jak pasteryzacja jednego poziomu. Jak piekarnik gorący to pasteryzacja większej ilości idzie szybko
tylko w jakiej temperaturze czy na blaszkę lać trochę wody ile czasu itp. nigdy w piekarniku nie robiłam, moja mama mówi, że mi nie doradzi, bo kiedyś jej popękały.
Ja robiłam na 100st, bez wody, pięknie się powekowały i nie popękały. Dawałam na taki czas jaki miałam w przepisie (mimo że w przepisie było o pasteryzacji w garnku) czyli chyba 15min. Tylko nie dawałam do bardzo nagrzanego piekarnika bo wtedy właśnie mogą popękać.
Ja stawiam na ruszcie, słoiki blisko siebie, jednak, żeby się nie dotykały. Poziom drugi od dołu piekarnika. Temperatura 130 stopni z termoobiegiem, nie daję żadnej wody. Pasteryzuję ok. 30 min. jak daję gorące słoiki, dłużej - do godziny - kiedy zimne.
@Karolinka - tę sałatkę buraczkową z papryką robię w ilości hurtowej od kilku lat - wszyscy uwielbiają.
Od włożenia do piekarnika, duże słoiki lub zimne dłużej, mniejsze lub gorące - krócej. Pasteryzuj już i nie bój się. Pasteryzować w piekarniku też można "na oko" - serio :-*
Ja liczę od momentu osiągnięcia temperatury 100st, bo wkładam do nie nagrzanego. Ale jak czytałam w necie na ten temat, to widzę, że każdy inaczej i każdemu i tak wychodzi;)
Pasteryzuję w piekarniku, jak osiągnie 130 stopni od tego momentu liczę czas-20 do 30 minut, wyłączam piekarnik i pozostawiam w piekarniku do wystygnięcia. Najczęściej pasteryzuje wieczorem a ramo wyciągam zimne słoiki
Komentarz
Czy można czymś zastąpić cukier w powidłach śliwkowych? Czy musi być cukier? Może ksylitol? Drogo? Miód?
Jakoś tak ostatnio zostałam zindoktrynowana w temacie szkodliwości cukru rafinowanego, a czasem człek by zjadł pieczywo z powidłami, kupne dżemy mi szkodzą na przewód pokarmowy
wg mnie to co podałaś to baza na leczo, robię podobnie tylko bez kabaczka/cukinii
Słoneczna sałatka
4 kg ogórków, 1/2 kg papryki, 1/2 kg cebuli- obrać i pokroić w grubszą kostkę - taka 2 na 2 cm
1/2 kg marchwi obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
6 ząbków czosnku posiekać
Całość wymieszać i dodać 1 szkl octu, 3/4 szkl cukru, 3/4 szkl oleju i przyprawy w ilości wg uznania pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele ang, gorczyca, sól i koper. Całość do słoików i pasteryzować 15 min - pasteryzuje w piekarniku 130 st 20 min. Z tej porcji wychodzi około 7-8 słoików po 0,9 litra. Mozna dodac do sałatki kilka łyżek koncentratu pomidorowego podobno będzie miała lepszy kolor i smak.
no cóż nalewkę nastawię jutro
na dżem z jabłkami mam ochotę, ale nie mam własnych jabłek a po 3 zł za kg trochę drogo :?
u nas po 3 zł kg
ale rodzice mają sporo krzaków, chętnie pozbieram i wymienię się np. na jabłka
Jedzą koszmarne ilości i na jesieni drzewko już puste.
Nie robiłam z podanego przez Ciebie linku, ale moja rodzinka też uwielbia sok z bzu czarnego.
Ja mój robię tak:
1. Z dojrzałych gronek obrywam kuleczki( najlepiej widelcem), zielone łodyżki wyrzucam.
2. Kulki miksuję w blenderze i przecieram przez gęste sito, które zatrzyma pestki.
3. Do soku wsypuję cukier 1litr soku/1 kg cukru. Lekko to podgrzewam, tylko dla rozpuszczenia cukru.
4. Wlewam do słoików i gotuję 15 minut.
Zawsze robię tak, w tym roku spróbuję bez gotowania słoików. Zobaczymy czy to się sprawdzi i zawartość nie popsuje się.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe49793.html
Mam kilkadziesiąt słoików i słoiczków brzoskwiń (zasypane cukrem, zalane wodą).
Jak to hurtem zapasteryzować w piekarniku?
tylko w jakiej temperaturze
czy na blaszkę lać trochę wody
ile czasu
itp.
nigdy w piekarniku nie robiłam, moja mama mówi, że mi nie doradzi, bo kiedyś jej popękały.
kiedyś robiłam taka sałatkę buraczki, cebula, papryka, ale ostatnio nie wyrabiam się i w tym roku odpuszczam, jednak przepis wklepię jakby co.
Dawałam na taki czas jaki miałam w przepisie (mimo że w przepisie było o pasteryzacji w garnku) czyli chyba 15min.
Tylko nie dawałam do bardzo nagrzanego piekarnika bo wtedy właśnie mogą popękać.
Siedzę w kuchni z orgiem w ręku. I drżę..
Ale jak czytałam w necie na ten temat, to widzę, że każdy inaczej i każdemu i tak wychodzi;)