@Haku do suszenia wyjać pestkę, rozłożyć na sitach i już takie soczyste to jednak dużo dłużej trzeba "odwadniac"
albo na papierze rozłożyc na słonću w przewiewnym miejscu np balkon większe owoce na plastry pokroić bo boję się ze zapleśnieją i uwaga na muszki i inne owady
Takie sliwki wychodza pyszne, ale moreli nie polecam po suszeniu sa niejadalne. Koniecznie trzeba je przygotowac odpowiednio albo w ogole nie suszyc. Ja suszylam bez dodatkowycb zabiegow i takich nie polecam, czylam ze trzeba morele blanszowac moze wtedy wyjda?
ok to jeszcze jedno... ... wydrylowalam wisnie, zasypałam cukrem i zlałam sok. teraz zostały mi wisnie z pewna iloscia soku i zastanawiam sie co z nimi zrobic. Dzemow mam juz chyba sporo, moze da sie z tej reszty soku i wydrylowanych wisni zrobic kompot do sloikow? albo jakies takie wisnie w syropie do babeczek? jakies pomysły albo przepisy?
Kiszona cukinia jest pyszna, uwielbiam. Kisi się tak, jak ogórki, dla mnie najsmaczniejsze są młode. Nie wiem na ile to prawda, że trzeba szybciej ją zjadać niż ogórki, bo zaczyna potem mięknąć, ale zawsze można ją jeść w pierwszej kolejności.
4 kg ogórków, 0.5 kg cebuli,4 papryki, 1 duży seler Obrać ogórki, wszystkie warzywa pokroić, seler na tarce, wszystko zalać solanką na 4 godz. (9 szkl. wody i 1 szkl. soli), zlać solankę, zalać zalewą (6 szkl. wody, 3,5 szkl. cukru, 3 szkl. octu), wymieszać, do słoików, pasteryzować. Do każdego słoika daję kilka ziarenek gorczycy.
Komentarz
Zastanawiam się czy w domowej suszarce da się uzyskac suszone brzoskwinie, morele, śliwki itp - i jak je przygotować do suszenia?
dawaj swieży albo w słoikach
wynagrodzę sowicie
moze coś na wymiankę oddam
poważnie mówię
edit: literówka
do suszenia wyjać pestkę, rozłożyć na sitach i już
takie soczyste to jednak dużo dłużej trzeba "odwadniac"
albo na papierze rozłożyc na słonću w przewiewnym miejscu np balkon
większe owoce na plastry pokroić bo boję się ze zapleśnieją
i uwaga na muszki i inne owady
Dziś zrobiłam konserwową - ciekawe czy będzie lepsza
...
wydrylowalam wisnie, zasypałam cukrem i zlałam sok.
teraz zostały mi wisnie z pewna iloscia soku i zastanawiam sie co z nimi zrobic.
Dzemow mam juz chyba sporo, moze da sie z tej reszty soku i wydrylowanych wisni zrobic kompot do sloikow? albo jakies takie wisnie w syropie do babeczek?
jakies pomysły albo przepisy?
Bez grama nawozu tylko króliczy
Moje pierwsze ogórki-3kg.
Mam ze 3 kg dobra od sąsiadów
I tak samo przepis na powidła śliwkowe - takie jak do pleśniaka
ale mi sie nie chce
ale zima bym pozniej jadla
warzyw nic a nic nie mam
jedynie owocowe przetwory
a warzywna jestem bardzo .
@Skatarzyna proszę.
Obrać ogórki, wszystkie warzywa pokroić, seler na tarce, wszystko zalać solanką na 4 godz. (9 szkl. wody i 1 szkl. soli), zlać solankę, zalać zalewą (6 szkl. wody, 3,5 szkl. cukru, 3 szkl. octu), wymieszać, do słoików, pasteryzować. Do każdego słoika daję kilka ziarenek gorczycy.
jeszcze sie nie zdecydowalam co porobic, na 100% pewna jestem burakow, do burakow troche papryki potrzebne.
Jutro chcialam ogorki zrobic moze, ale nie dam rady na targ, juz mam inne plany, zmienily sie dzis.