na surowo mielę (sito o dużych oczkach, takich kiełbasianych) 5kg papryki 2kg bakłażana 2-3główki czosnku - zdejmuję łuskę tylko z grubsza z główki, ewentualnie patyczek wewnętrzny wyciągam
proporcje czasem nie są 100%
Duszę dodając ok. litr oleju suszone ostre papryczki (do smaku) 1/2 słoiczka musztardy sól do smaku
Gdy smaczne - gorące do słoików i pasteryzuję
czy paprykę i bakłażana mogę zetrzeć na tarce? z dużymi oczkami? mam je obierać ze skórki? a bakłażana też z pestek?
Koperek i pietruszkę podobnie jak @Savia w plastykowe pojemniczki. Bez wody na sucho. No opłukane rzecz jasna Najcześciej - zeby roboty było mniej - wszystkie letnie nadwyżki powyższych ( kupuje zamiast pęczka dwa lub trzy do obiadu) zamrażam stopniowo. Robi sie potem z tego zapas na cała zimę
Zielona cześć selera, pora i łodygi z pietruszki dziele ma porcje, obwiazuje ciasno nitka i takie pakieciki zamrażam Potem pakiecik zieleniny do zupy i już
@uJa nie ucierałam nigdy, więc nie wiem czy warto i czy to nie jest strasznie ciężka praca. Moze lepiej rozgotować nieco i blenderem zmiksować? Nie obieram ze skórki. Z bakłażana nic nie wyciągam.
Czy sprawdzacie szczelnosc sloikow z nakretkami przed zapakowaniem w nie sokow, dzemow itp? Ostatnio kupilam nowe nakretki, nic nie sprawdzalam tylko od razu wlalam w nie soki. Zapasteryzowalam w piekarniku, Pô wyjeciu jeszcze odwrocilam do gory nogami i tak postaly do calkowitego wystygniecia. Zakretki Pô wyjeciu z piekarnika byly wypukle (zawsze tak sie dzieje) a zassaly sie dopiero po wystygnieciu w pozycji do gory nogami. Czy mam uwazac soki sa zapasteryzowane?
zrobiłam Ajwar i jest paskudny ! o nie to nie będzie nasz smak, śmierdzi i o łe no nie wyrzucę, zapasteryzuję w słoikach i będę rozdawać może komuś zasmakuje haha
no według Twojego przepisu może trochę więcej bakłażana było niż w przepisie podejrzewam że to sprawa bakłażana który mi poprostu śmierdzi:D i pewnie smakuje też tak jak śmierdzi hehe
spoko Balumy mają zajrzeć w weekend może zjedzą :P
haha toteż nie obwiniam Savi o zły przepis tylko moje złe kubki smakowe będę testować na ludziach a jak nie to wyślę do Jukaa - a ona mi prześle jakąś rybkę czy coś
A @uJa to kokietuje! Ajwar był pyszny! Dzieci zażądały otwarcia nowego słoika do kolacji Jak ktoś jeszcze ma cos do posmakowania, to się z rodziną polecam
mięta słąbiutka i zbielała jakaś za żyzna gleba czy coś szkoda jedna od ogrodnika druga rożlinka od koleżanki ze 3 razy latem herbatki były a teraz rachityczne roślinki chude takie i małolistne co robić?
Pektynę, ksylitol do przetworów kupował ktoś w necie? Szukam jednego sprzedawcy żeby miał wszystko, najlepiej jeszcze nakrętki żeby raz za przesyłkę zapłacić
Dodaję jeszcze liście czarnej porzeczki, winogron, selera, zależy od nastroju. Sól obojętne jaka, ale zawsze gotuję wodę z solą, moja teściowa zalewa kranówą.
Komentarz
Wody nie leję, to koperek super do ziemniaków zimą.
na surowo mielę (sito o dużych oczkach, takich kiełbasianych)
5kg papryki
2kg bakłażana
2-3główki czosnku - zdejmuję łuskę tylko z grubsza z główki, ewentualnie patyczek wewnętrzny wyciągam
proporcje czasem nie są 100%
Duszę dodając
ok. litr oleju
suszone ostre papryczki (do smaku)
1/2 słoiczka musztardy
sól do smaku
Gdy smaczne - gorące do słoików i pasteryzuję
czy paprykę i bakłażana mogę zetrzeć na tarce? z dużymi oczkami?
mam je obierać ze skórki? a bakłażana też z pestek?
Bez wody na sucho.
No opłukane rzecz jasna
Najcześciej - zeby roboty było mniej - wszystkie letnie nadwyżki powyższych ( kupuje zamiast pęczka dwa lub trzy do obiadu) zamrażam stopniowo. Robi sie potem z tego zapas na cała zimę
Zielona cześć selera, pora i łodygi z pietruszki dziele ma porcje, obwiazuje ciasno nitka i takie pakieciki zamrażam
Potem pakiecik zieleniny do zupy i już
Czy sprawdzacie szczelnosc sloikow z nakretkami przed zapakowaniem w nie sokow, dzemow itp? Ostatnio kupilam nowe nakretki, nic nie sprawdzalam tylko od razu wlalam w nie soki. Zapasteryzowalam w piekarniku, Pô wyjeciu jeszcze odwrocilam do gory nogami i tak postaly do calkowitego wystygniecia. Zakretki Pô wyjeciu z piekarnika byly wypukle (zawsze tak sie dzieje) a zassaly sie dopiero po wystygnieciu w pozycji do gory nogami. Czy mam uwazac soki sa zapasteryzowane?
paskudny ! o nie to nie będzie nasz smak, śmierdzi i o łe
no nie wyrzucę, zapasteryzuję w słoikach i będę rozdawać może komuś zasmakuje
haha
podejrzewam że to sprawa bakłażana który mi poprostu śmierdzi:D i pewnie smakuje też tak jak śmierdzi
hehe
spoko Balumy mają zajrzeć w weekend może zjedzą :P
Uratowalas moj ajwar od kompromitacji ;-)
toteż nie obwiniam Savi o zły przepis
tylko moje złe kubki smakowe
będę testować na ludziach
a jak nie to wyślę do Jukaa - a ona mi prześle jakąś rybkę czy coś
http://wielodzietni.org/discussion/12268/ocet-jablkowy/p1
szkoda
jedna od ogrodnika druga rożlinka od koleżanki
ze 3 razy latem herbatki były
a teraz rachityczne roślinki
chude takie i małolistne
co robić?
Ale się cieszę, że w ogóle zadebiutowałam >-
ja zrobiłam kilka słoiczków dżemu truskawkowego z różą, baardzo dobry