Na biezaco, to sie orientuje w niedziele w okolicy obiadu, ze burakow bym zjadla .
My bardzo buraki lubimy, stale tesciowa objadamy, co przyjade, to 2-3 sloiki zjem + Jas ze 2 mniejsze .
Juz rok temu mialam robic.
A co warto @Skatarzyna warzywnego zrobic? Leczo odpada nie lubimy. Pomidory? dobrze sie trzymaja? Ogorki jeszcze ok, korniszony tylko dla mnie, kiszone dla calosci. Tak samo i kapucha kiszona, tylko ja jem, ilosc symboliczna jak dla nas.
Nie wiem, Moniko, ja do przetworów mam lewe ręce, dlatego jak pieczemy chleb, to pieczemy i buraki, potem mrożę porcjami, a jak mamy ochotę, to wyciągam i robie "na świeżo" albo gotuje barszcz pięciominutowy IrenyB i z tego barszczu buraczki świetne są zasmażane potem. I pomyśleć, że jestem córką ojca, co takie przetwory robił, że jeszcze 10 lat po jego śmierci jadalne były (a zanim umarł kilka lat leżał). No, ale on był mikrobiologiem, a ja pedagogiem specjalnym, więc dla mnie Jajo.
w ubiegłym roku narobiliśmy strasznie dużo przetworów, do dzisiaj zostało ok 50 sloików, morele w ogole nie zjedzone, brzoskwiniowe też nie i o dziwo śliwkowe tez zostałty. w tym roku mniej pracy, tylko pomidory i ogorki jeszcze, chyba ze maniek znow coś wymyśli
@Ewasz Jeżynówki nie rób, wychodzi raczej marna. Kolor ma piękny ale do smaku coś jej trzeba dodać bo sama z siebie jest do niczego. Chyba, że lubisz słodkie to ją można cukrem doprawić ale u nas tylko wytrawnie. Więc zamiast jeżynówki lepsza mieszanka owoców leśnych.
Ja tak samo - przeszłam na system ręczny w tym roku i bardzo sobie chwale. Drylownice i tak musialam sprawdzac. Ale cóz nie ja robie po 6 kg na raz a nie 40 :P
Tylko ze świeżych, a nie mrożonych wiśni i nie filtrowałam, tylko pomalutku zlewałam do kieliszków . Tylko ilość trzeba zwiększyć, bo co to jest pół kg wiśni...
Dodawałam jeszcze 5 pestek na 100 wiśni, bo taki gdzieś inny przepis znalazłam.
Przepis z ww. strony: Składniki: 1/2 kg wisni mrożonych 1/4 l spirytusu 1/4 l wódki 1/4 kg cukru 5 dużych łyżek miodu 5 goździków
Owoce (można bez rozmrażania) zalac alkoholem. Po ok. tygodniu nalew zlac, przefiltrowac. Owoce zasypac cukrem, dodac miód i goździki. Po rozpuszczeniu się cukru i miodu (2-3 tyg.) połączyc z wyciągiem. Przefiltrowac.
1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki przyprawy curry najlepiej z Kamisa To wszystko razem zagotować. Ta zalewa wystarcza na ok 4 litrowe słoiki.
Do słoika włożyć
1 łyżeczkę gorczycy liść selera plasterki cebuli
Ogórki umyć, przekroić na 4 części w takie długie słupki lub w całości włożyć do słoika. Zalać gorącą zalewą. Zamknąć słoiki i pasteryzować jeszcze ok 10 minut.
No więc pochwalę się, bo się generalnie rozpływam. Przy wspomnianych wiśniach nie kiwnęłam palcem. W czasie kiedy ja niańczyłam niemowlę, brałam prysznic itpl mój mąż z teściową wydrylowali całość :x
Nalewkę z jezyn robiłam dawno temu. Pamiętam jedynie ze dodawalo się sporo liści wiśni aby był taki posmak sheery. Pyszna była. Tylko galaretka się zrobiła.
@jukaa Gdzie te wiśnie po 1 zł? Ja kupiłem trochę pomidorów na przecier za 1 zł. I czekam na jabłka, tylko w tym roku jabłka wchodzą nam w sezon około porodowy.
Komentarz
My bardzo buraki lubimy, stale tesciowa objadamy, co przyjade, to 2-3 sloiki zjem + Jas ze 2 mniejsze .
Juz rok temu mialam robic.
A co warto @Skatarzyna warzywnego zrobic?
Leczo odpada nie lubimy.
Pomidory? dobrze sie trzymaja?
Ogorki jeszcze ok, korniszony tylko dla mnie, kiszone dla calosci.
Tak samo i kapucha kiszona, tylko ja jem, ilosc symboliczna jak dla nas.
cos jeszcze warto dobrego zrobic?
I pomyśleć, że jestem córką ojca, co takie przetwory robił, że jeszcze 10 lat po jego śmierci jadalne były (a zanim umarł kilka lat leżał).
No, ale on był mikrobiologiem, a ja pedagogiem specjalnym, więc dla mnie Jajo.
Przyjedzie jutro X_X X_X X_X
http://www.zajadam.pl/alkohole-domowe/nalewka-z-wisni
w tym roku mniej pracy, tylko pomidory i ogorki jeszcze, chyba ze maniek znow coś wymyśli
Jeżynówki nie rób, wychodzi raczej marna. Kolor ma piękny ale do smaku coś jej trzeba dodać bo sama z siebie jest do niczego. Chyba, że lubisz słodkie to ją można cukrem doprawić ale u nas tylko wytrawnie. Więc zamiast jeżynówki lepsza mieszanka owoców leśnych.
O dzięki! Z dereniem nie próbowaliśmy!
Drylownice i tak musialam sprawdzac.
Ale cóz nie ja robie po 6 kg na raz a nie 40 :P
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2563
Tylko ze świeżych, a nie mrożonych wiśni i nie filtrowałam, tylko pomalutku zlewałam do kieliszków .
Tylko ilość trzeba zwiększyć, bo co to jest pół kg wiśni...
Dodawałam jeszcze 5 pestek na 100 wiśni, bo taki gdzieś inny przepis znalazłam.
...................................................
Przepis z ww. strony:
Składniki:
1/2 kg wisni mrożonych
1/4 l spirytusu
1/4 l wódki
1/4 kg cukru
5 dużych łyżek miodu
5 goździków
Owoce (można bez rozmrażania) zalac alkoholem. Po ok. tygodniu nalew zlac, przefiltrowac.
Owoce zasypac cukrem, dodac miód i goździki.
Po rozpuszczeniu się cukru i miodu (2-3 tyg.) połączyc z wyciągiem. Przefiltrowac.
http://smakmojegodomu.blox.pl/2014/10/Nalewka-z-dyni.html
Pikle w curry
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
4 łyżki przyprawy curry najlepiej z Kamisa
To wszystko razem zagotować. Ta zalewa wystarcza na ok 4 litrowe słoiki.
Do słoika włożyć
1 łyżeczkę gorczycy
liść selera
plasterki cebuli
Ogórki umyć, przekroić na 4 części w takie długie słupki lub w całości włożyć do słoika. Zalać gorącą zalewą. Zamknąć słoiki i pasteryzować jeszcze ok 10 minut.
http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/przetwory-zimowa-saatka-z-biaej-kapusty.html
może bym umiała zrobić ...
Ja muszę tylko wysmażyć i do słoików wpakować
@Lila ;;)
http://wielodzietni.org/discussion/7981/lila-i-nutella
Który przepis?
i na bazar z 3 jakoś nie po drodze..
Gdzie te wiśnie po 1 zł?
Ja kupiłem trochę pomidorów na przecier za 1 zł.
I czekam na jabłka, tylko w tym roku jabłka wchodzą nam w sezon około porodowy.