Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czas na przetwory

1394042444555

Komentarz

  • Wisniowka z 10 kg wiśni
    Póki co wiśnie zalane spirytusem "leżakują"
    Musza sie obkurczył wokół pestki niczym wysuszona rodzynka.
    Później zlać alkohol, pomarszczone wiśnie zasypać cukrem , odstawić aż wyciągną co najlepsze i zmieszać jedno z drugim
    Dziwne ze z pestkami
    Ale piliśmy taka (roczna) i była najlepsza wiśniówka jaka do tej pory
    No jeszcze moja Mikołajkowa wiśniówka to było niebo w gębie
    Ale nie wiem kim był Mikołajek/Mikołajka
    A przepis chetnie bym przygarnęła :D
    Albo choć flaszeczce gotowca :D

    Ogórki 20 kg wyrzuciłam po powrocie z wczasów, szlag je trafił :(
    Pewno za ciepło było
    Wiec trzeba będzie robić nowe
    Kapusta - standard - 80 kg jak w ub roku, bo u nas maź i syn to bigosowe chłopy ;)
    Myśle nad papryka pieczona i pózniej mrozić
    Na zupę gulaszowa idzie ok 2 kg, a zima ceny wyższe wiec byłoby w sam raz
    Szczaw w sloikach dostanę (mam jeszcze dwa z ub roku)
    Paprykę na kwaśno robi siostra, to ja już nie muszę ;)
    Bakłażany ktoś suszył?
    Bo przywiozłam sobie suszone i są extra,
    Nie mam truskawek w tym roku :(
    My na wyjazdach, rodzina tez i nie miał kto sie tym zająć :( - w ub roku Mama nam pomrozila
  • Nasze własne pomidory przerabiam caly dzień :)
  • @jukaa
    Gdzie takie ceny sa?
  • Szukam przepisu na winogrona. Mam dużo takich białych słodkich.. za dużo... wina w tym roku chyba nie nastawimy.
  • A co można zrobić z przerośniętych ogórków? Teściowie na urlop pojechali i zapomnieli oberwać...
  • pomidory po 1,80 i po 1,50
    przerobiłam 12 kg na przecier

    wiśnie po 2,50 zł
    jabłka 2 zł
    gruszki 3,50 - 4 - 5,50 zł
    ale jeszcze twarde
    klapsy zielone i bordowe

    renklody po 4 zł
    węgierki dąbrowickie po 2 zł
    ceny z tego tyg, na bazarku

    na giełdzie jeszcze taniej

  • A co można zrobić z przerośniętych ogórków? Teściowie na urlop pojechali i zapomnieli oberwać...

    sałatka z musztardą, bierze się właśnie takie przerośnięte, a jeszcze lepiej ciut żółte.
  • A u mnie już cała spiżarka zawalona kompotami i dżemem i kurde puste słoiki się pokończyły
  • @jukaa jak czytam o "takich" cenach to płakać się chce u nas drożyzna straszna. We wtorek zrobiłam warzywko na zimę z sola z przepisu forumowego- za korzeń pietruszki płaciła 8 zł kg..... masakra i to na rynku. U nas jabłka po 3,5 złotego marchew po 3 zł, śliwki po 4 złote i drożej.... nigdy nie było tak drogo....... już taniej jest e Biedronce
  • Sluchajcie , rady potrzebuję
    Wlewam sok pomidorowy do słoików, gotuję- wekuję , stawiam do gory dnem i słyszę syczenie
    Czy to znak, ze nie zawekowane ?
  • Macie sprawdzone przepisy na sos pomidorowy
    taki najprostszy i tani

    bardzo korzystnie kupiłam 10 kg pomidorów paprykowych i póki co obrałam je, pokroiłam i czekają

    pomyślałam o tych sosach
    do pizzzy czy makaronu przydałby się
  • @matka6 zdaje się, ze się powietrze wydostaje

    Mój tegoroczny sukces zakupowy to 50 kg czarnej porzeczki po 1,60 za kilogram kupiony na Broniszach
  • edytowano sierpnia 2015
    Poratujecie, na której stronie był przepis na ajwar?
  • @E.milia - na 47 stronie
  • uszczesliwilam sie dzis zakupami na leczo... duzo nie.. po 2 kilo papryki pomidorow cebuli i cukini... no i niech mi ktos powie czy z zesmazona cebula sie nie zepsuje do zimy? czy pominac ten skladnik... troche nie ufam tez cukini... moze zamknac same pomidory z papryka? :> poradzcie... ja ide walczyc z papryka..
  • Jak zakonserwować patisony?
  • @MaFJa, ja nie wkładam cebuli do lecza na zimę. Małgorzata 32 kupiła cukinię i jej leczo "wykipiało. Ja mam z ogródka i dobrze się trzyma, ale mam bez cebuli.
  • czyli co masz w tym leczo pomidory i papryke? podgotowac to tylko?
  • mam pare pieczarek..moze podsmazyc i dorzucic?
  • @mamababcia malutkie patisony (ok3-5 cm) w calosci, wieksze pociete robisz identyczne jak ogorki konserwowe

    Bardzo Smaczne
    W tym roku mamy już ponad 40 sloi
  • edytowano sierpnia 2015
    @Sylwunia, Nie wyrzucać środka? A można bez octu?
    Czy mogę prosić o przepis?
  • Mój mąż zrobił do słoików sos z cebulą, pomidorami, marchewką do spaghetti. A ja ostatnio walczę z jabłkami (śnią mi sie po nocach X_X ) 5 wiader przerobiłam na dżemy.
  • @mamababcia jak malutkie to nic nie wyrzucam
    Ze srednich zresztą też ;)

    Przepis mego meza , który zgodzil się na publikację pod warunkiem westchnienia w intencji Bogu wiadomej :)

    Zrywam, myję, odcinam końce
    Do słoików
    Dodac gorczyca, pieprz w kulkach, ziele , liść laurowy, czosnek, koper
    Zalewa :
    Na litr wody szkl octu, łyżka soli i dwie łyżki cukru
    Pasteryzowac
  • Bez octu można zamrozic i dodawać do zup i sosów

    Kiedyś zakisilismy ale nam nie smakowało
  • Dzięki serdeczne. Modlitwa będzie przez tydzień codziennie.
    Dzięki za informację o kiszeniu.
  • Ja w tym roku mam wolne. Taka susza, że i plonów brak.
    Poza kukurydzą i pomidorami.
  • Jak długo gotowac owoce czarnego bzu, zeby te cyjanki sie ulotniły ?
  • Nie trzeba długo. Cyjanki sa w zielonych i czerwonych owocach, których pod żadnym pozorem nie należy spożywać, nawet gotowane! Do przetworów używać tylko dojrzałych czyli czarnych owoców.
  • kupiłam tanio śliwki i smażę już drugi dzień
    1kg zrobiłam z żelfixem - 10 minut pracy - moje dzieci zachwalały ,że u cioci jadły pyszny , z tym właśnie

    tradycyjnie czy z chemią ? jak robicie ?
  • Wczoraj zrobiłam 15l przecieru/soku pomidorowego.
    To jedyne przetwory w tym roku, które mi się nie psują...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.