@E.milia, wpływ mają, ale nie chcę Cię martwić - ogórki do kiszenia powinny być jak najświeższe. Takie leżące są potem często puste w środku. Naczytałam się fachowej literatury, to wiem
Np papryka, cebula, czosnek i wydrazony miasz z cukini na patelnie, poddusic. Wrzucic do lodeczek cukiniowych, posypac ewentualnie serem jakims, zapiec ok 30 minut w 170/180 stopni.
Zmienic farsz, np. miesem mielonym z przyprawami nafaszerowac.
Ah dzieki bardzo. Robilam w zeszlym roku pierwszy raz taka nadzkewana miesem i chyba bylo dobre, ale lompletnie o tym zapomnialam. A ten sposob z podsmazaniem wydrazonego miazszu swietny - dzieki
Cukinie utylizuję robiąc z niej smak do zup. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam posiekany czosnek, duża cebulę, całą cukinię, trochę natki. Chwilę mieszam i zalewam wrzątkiem. Jak się ugotuje to miksuję zyrafą. Wtedy dodaję warzywa jakie chcę i wodę do potrzebnej mi ilości. Zupa nie jest gęsta, ale ma fajny smaczek. Rok temu utylizowałam tak ogromne ilości cukinek.
ja też od roku daję cukinię do każdej zupy oprócz rosołu i żurku:-)
na dno trochę oleju i na to starte warzywa cukinia, marchew, pietruszka itp
a słuchajcie na co teraz jest sezon co mogę do słoików jeszcze zrobić
ogórki na ogórkową - już czy jeszcze później leczo - chyba jeszcze za trochę, co? pomidory to pod koniec sierpnia pewnie śliwki we wrześniu i jakie dżemy - porzeczkowy już zrobiłam? co jeszcze mogę?
Cukinia jest też bardzo smaczna na surowo. Można kroić młodą na plasterki i kłaść na chleb. Bardzo dobra jest surówka z cukinii. Cukinia musi być pokrojona w słupki, żadne tam ścieranie na tarce. Do tego dajemy, co lubimy i sos winegret z czosnkiem. Ja daję jeszcze zieloną soczewicę.
A do sloikow leczo jak robicie? Ze wszystkim procz kielbasy? Bo robilam z dwa lata temu kilka sloikow, ale potem jakos balismy sie zjesc hehe - wydawalo sie nam ze ma inny smak.
@ramatha pewnie, że można! z solą i mlodą bazylią - mniam! Moja szefowa kiedys była na takim odchudzaniu, że wszystkie warzywa jadła na surowo. I wtedy odkryłam (zszokowana), że wszystko praktycznie się da. Tylko tam się zmieniają te wartości glikemiczne wtedy - jak np. marchewka na surowo ma inny indeks niż ugotowana (to jest ważne dla cukrzyków)
@Aneczka08 Lila na jakiejś 10 stronie wątku pisała, że jak robi sok malinowy to zalewa maliny cukrem, potem zlewa sok i ma i dżem i sok na raz. A może to nie Lila tylko Cart?
No w każdym razie - zlać na maksa puszczony sok jako sok
a propos małosolnych - dlaczego czosnek w nich zielenieje? i drugie pytanie z gatunku trudnych: dlaczego małosolne raz mi wyszły super a kolejne dwa razy kiepsko - jakby gorzkie,jakby ostre, no niezbyt dobre? ogorki z bazarku,choc od różnych sprzedawców + zestaw do kiszenia + woda z solą... Może ktoś wie?
Komentarz
Np papryka, cebula, czosnek i wydrazony miasz z cukini na patelnie, poddusic. Wrzucic do lodeczek cukiniowych, posypac ewentualnie serem jakims, zapiec ok 30 minut w 170/180 stopni.
Zmienic farsz, np. miesem mielonym z przyprawami nafaszerowac.
miesem mielonym i warzywami nafaszerowac
A ten sposob z podsmazaniem wydrazonego miazszu swietny - dzieki
Pisząc całą cukinię masz na myśli że jej nie kroisz???
na dno trochę oleju i na to starte warzywa cukinia, marchew, pietruszka itp
a słuchajcie na co teraz jest sezon co mogę do słoików jeszcze zrobić
ogórki na ogórkową - już czy jeszcze później
leczo - chyba jeszcze za trochę, co?
pomidory to pod koniec sierpnia pewnie
śliwki we wrześniu
i jakie dżemy - porzeczkowy już zrobiłam? co jeszcze mogę?
A do sloikow leczo jak robicie? Ze wszystkim procz kielbasy? Bo robilam z dwa lata temu kilka sloikow, ale potem jakos balismy sie zjesc hehe - wydawalo sie nam ze ma inny smak.
z solą i mlodą bazylią - mniam!
Moja szefowa kiedys była na takim odchudzaniu, że wszystkie warzywa jadła na surowo. I wtedy odkryłam (zszokowana), że wszystko praktycznie się da. Tylko tam się zmieniają te wartości glikemiczne wtedy - jak np. marchewka na surowo ma inny indeks niż ugotowana (to jest ważne dla cukrzyków)
:P
jednak lepsze są z kabaczka tylko jeszcze nie widziałam na bazarku
PRZEPIS, ZOLZO!!!
A może to nie Lila tylko Cart?
No w każdym razie - zlać na maksa puszczony sok jako sok
Wyprodukowałam 8 słoików dzisiaj
Może ktoś wie?
...
aczkolwiek ja lubie tak czy inaczej :P