Kiełbasa pieczona w Dijon... Dorotak jak to robisz?
@Ojejuju kupuje dobra biała surowa. Naczynie żaroodporne smaruje musztarda, układam białą, między kiełbaski wkładam talarki cebuli (moi wola czerwoną i czosnkowa na zmianę), gore też smaruje lekko musztarda (ilość zależy od tego, jaka macie tolerancję ostrości), przykrywam zamknięciem lub folia aluminiowa i piekę ok 30-35 min w 180*. Polecam. Moi z wody już nie zjedzą, bo dla nich 'smak zostaje w wodzie'. Taka pieczona pod przykryciem wychodzi soczysta, a cały smak w kiełbasie zostaje
Ja kupiłam sobie już w marcu w Leclerc. Generalnie powinna też być w innych dużych marketach. Ona jest na dziale z egzotycznym jedzeniem w sensie kuchnie świata. Tam gdzie ryż do sushi. Ale w każdym markecie widziałam.
Ooo mój chłop mówi że może pojedzie do Leclerca dziś. A w jakich jest puszkach? Pamiętasz ile potrzeba na taką porcje jak z przepisu? Bo ja to chyba zrobię od razu podwójna xD
Puszki są po 800 ml a potrzeba 500. Ale nie martw się. Reszta znika w 30 sekund. Mozna tak wyjeść, albo dodać jogurt i zrobić mongo lassi. Smak tej pulpy jest genialny. Jak będzie w leclercu to niech Ci kupi serek z Wielunia mój ulubiony. Jest genialny do.sernika a jak nie będziesz jednak piekła to jest też pakowany po 400 albo 450 gr czyli tyle ile potrzeba do tego sernika.
W Lidlu nie ma na 99%, w Kauflandzie nigdy nie byłam. Widziałam jeszcze w Auchan i Carrefour. Ja b próbowała dostać a jak nie to myślę że można zrobić też pulpę z brzoskwiń w puszce i też będzie żółty o bardzo smaczny.
Sernik na zimno. Tylko jak pisałam, ja na spód daje podłużne piszkopty a na górę galaretkę o smaku egzotycznym, ale może być pewnie i pomarańczowa i cytrynowa i ta krystaliczna.
Sernik na zimno. Tylko jak pisałam, ja na spód daje podłużne piszkopty a na górę galaretkę o smaku egzotycznym, ale może być pewnie i pomarańczowa i cytrynowa i ta krystaliczna.
@andora, pomyślał o tym i wziął trzy po 850g. właśnie dowiózł. Oj będzie sernik. Mam jeszcze z biedronki mrożone mango, może na górę zrobię mus taki jak robię do tortów... Na pewno będzie szałowo
@andora ten ser z Wielunia, który polecałaś to ten sernikowo-kanapkowy czy kremowy? Mąż byl dziś na zakupach i kupił ten drugi, a mam przeczucie ze ten pierwszy byłby lepszy do takiego prawdziwego sernika. Którego Ty używasz?
Ja jestem za zupa. Tapioka mi kompletnie nie podchodzi.
O kurcze. A wydawało mi się, że to własnie Ty zachwalałas deser z tapioki i truskawek. Który lubię, ale na zwykłym albo roślinnym mleku. Kokosowego nie lubię
Co do sernika mango Zamierzam zrobić. Ale. Nie kojarzę, żeby te tradycyjne na zimno miały kremówkę. Polecany tu sernik jajo sadzone nie podszedł mi. Mam wrażenie, że ta śmietana jakoś rąk zamula. No nie czułam tego zapamiętanego smaku. Więc zastanawiam się, czy: - nie pominąć jej zupełnie - nie zrobić na zwykłym homo czystym lub waniliowym ( nie ma u nas wielunia, kupiłam piątnicę w płaskim pudełeczku-nada się?Czy lepiej ten homo) - mam marakuja, 4 szt świeże. Lepiej na wierzch czy dodać do pulpy i zrobić mango-marakuja? - galaretka na wierzchu się zetnie? Na tym mango? - pulpa mango unas w Piotrze i Pawle 800 gr za 14.50 i 18.00 ale na dziale z kislamu, galaretkami, fruzelinami, owocami w syropie itp a nie na azjatyckim. Tak tylko pisze, bo może u kogoś też, a szuka na Azji
Ja zawsze używałam tego sernikowi kanapkowego. Ten drugi nie mam pojęcia jaki jest....... A ilea tłuszczu, jest wodnisty? Kociara, mogłam polecać, a lepiej teraz jestem w ciąży i kompletnie mi takie rzeczy nie podchodzą. Zdecydowanie wolę pikantna zupę.
Co do.twoich pytań to nie umiem.Ci odpowiedzieć. Na serku homo też może byc ok. Na pewno będzie lżej i trzeba dobrać dobra dawkę żelatyny. Piątnicy ja używam, wprawdzie wiaderkowego ale to ten sernikowi. Też jest świetny tylko u nas zawsze kilogramowy jest więc wygrywa Wieluń bo ma pudełko idealnej wielkości.
Pulpa jest przegotowaną/pasteryzowane więc galaretka.scina się normalnie. Nie wiem czy ścina się na marakuji. Marakuje dałabym do góry, bo urokiem tego sernika jest aksamitnisc a marakują jest pestkowa.
@Małgorzata32 robię wg Twojego przepisu zakwas chlebowy. Druga doba się kończy i zaczął rosnąć. Rozumiem, że mimo to muszę go jeszcze dwa dni karmić, nim go użyję, tak? Wybacz, jeśli pytanie głupie. Jestem zielona w temacie. Gdyby nie covid19 w życiu nikt by mnie nie zmusił do dodatkowych prac kuchennych w postaci pieczenia chleba .
@andora ten kremowy ma 16% tłuszczu. Jeszcze go nie otwierałam i nie wiem jaka ma konsystencję. Domyślam się, że pewnie coś w rodzaju serka philadelphia. No trudno, nie bedzie to mój wymarzony sernik, ale grunt że będzie
Komentarz
Polecam bardzo, jest pyszny.
Ja robię z pulpy. To kompletnie inny smak niż nasze mango w Polsce. Można kupić w marketach. Kosztuje plus minus 14 zł.
Na górę ja nie daje śmietany tylko galaretkę o smaku egzotycznym. A na spód w swoim układam zwykle, podłużne biszkopty.
Generalnie powinna też być w innych dużych marketach. Ona jest na dziale z egzotycznym jedzeniem w sensie kuchnie świata. Tam gdzie ryż do sushi.
Ale w każdym markecie widziałam.
Lidl, Kaufland?
Sernik na zimno.
Tylko jak pisałam, ja na spód daje podłużne piszkopty a na górę galaretkę o smaku egzotycznym, ale może być pewnie i pomarańczowa i cytrynowa i ta krystaliczna.
Dorotak mógł Ci kilka wziasc.
Sernik na zimno.
Tylko jak pisałam, ja na spód daje podłużne piszkopty a na górę galaretkę o smaku egzotycznym, ale może być pewnie i pomarańczowa i cytrynowa i ta krystaliczna.
Dorotak mógł Ci kilka wziasc.
Co do sernika mango
Zamierzam zrobić. Ale. Nie kojarzę, żeby te tradycyjne na zimno miały kremówkę.
Polecany tu sernik jajo sadzone nie podszedł mi. Mam wrażenie, że ta śmietana jakoś rąk zamula. No nie czułam tego zapamiętanego smaku.
Więc zastanawiam się, czy:
- nie pominąć jej zupełnie
- nie zrobić na zwykłym homo czystym lub waniliowym ( nie ma u nas wielunia, kupiłam piątnicę w płaskim pudełeczku-nada się?Czy lepiej ten homo)
- mam marakuja, 4 szt świeże. Lepiej na wierzch czy dodać do pulpy i zrobić mango-marakuja?
- galaretka na wierzchu się zetnie? Na tym mango?
- pulpa mango unas w Piotrze i Pawle 800 gr za 14.50 i 18.00 ale na dziale z kislamu, galaretkami, fruzelinami, owocami w syropie itp a nie na azjatyckim. Tak tylko pisze, bo może u kogoś też, a szuka na Azji
A ilea tłuszczu, jest wodnisty?
Kociara, mogłam polecać, a lepiej teraz jestem w ciąży i kompletnie mi takie rzeczy nie podchodzą. Zdecydowanie wolę pikantna zupę.
Co do.twoich pytań to nie umiem.Ci odpowiedzieć. Na serku homo też może byc ok. Na pewno będzie lżej i trzeba dobrać dobra dawkę żelatyny.
Piątnicy ja używam, wprawdzie wiaderkowego ale to ten sernikowi. Też jest świetny tylko u nas zawsze kilogramowy jest więc wygrywa Wieluń bo ma pudełko idealnej wielkości.
Pulpa jest przegotowaną/pasteryzowane więc galaretka.scina się normalnie. Nie wiem czy ścina się na marakuji. Marakuje dałabym do góry, bo urokiem tego sernika jest aksamitnisc a marakują jest pestkowa.