Ja sernik daje do każdych bajaderek serio. Nie psuje. Bajaderka wilgotniejsza i gładsza. Ale udekorować też możesz. Jeszcze taki sernik królewski na ciemnym spodzie to jest szał. Chociaż..m raz tylko go dałam do bajaderek, bo tylko raz został. Jak zrobiłam dwie blaszki tego samego xD
Potrzebuję naprawdę sprawdzony przepis na muffinki, nie muszą być wymyślne, raczej proste. Chodzi o to by były morke, zawsze mam wrażenie wychodzi coś suchego.
A jak lubisz takie naprawdę mokre, to zrób je w papilotksch, po upieczeniu nakluj wykałaczką i namocz sokiem z cytryny z cukrem pudrem (takim bardzo rzadkim lukrem). Wczoraj zrobiłam 48 o średnicy 9,5cm (porcja X4). Dziś zostało 6...
Z. upiekła piękny biszkopt na jutrzejsze urodziny Maćka. Kajtek chciał sprawdzić czy dobry. Dobry. Bardzo dobry. Na jutro spróbuje upiec równie dobry. A resztę tego przełożyła naprędce i mam ciasto imieninowe. Haha. Nasze problemy w kuchni nazywają się Kajtek, Józek i Małgosia.
Mi pięknie zakwas wychodzi jak dodam na początku łyżkę octu jabłkowego niepasteryzowanego.
Ja pytania mam takie: 1. Jaka inna zdrowsza mąką niż pszenna można zagęścić zupę? 2. Co jaki czas trzeba dokarmiać zakwas i co jaki czas trzeba już coś z niego upiec? 3. Czy wyjdzie chleb z samej mąki żytniej? Co tam jeszcze mogę do niego dać? Jestem zielono- zielona to będzie pierwszy chleb i dobrze by było jakby wyszedł, żeby mnie nie zniechęcić. Może jakiś prosty, wypróbowany przepis. Mam 3 kg mąki żytniej i tyle.
Komentarz
Jeszcze taki sernik królewski na ciemnym spodzie to jest szał. Chociaż..m raz tylko go dałam do bajaderek, bo tylko raz został. Jak zrobiłam dwie blaszki tego samego xD
Czy można zaszczepić zakwas buraczany odrobiną zakwasu żytniego?
https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-jogurtowe-z-nutka-cytrynowa
Do ciasta dodaje jeszcze sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wychodzą naprawdę pyszne
@jukaa
Na jutro spróbuje upiec równie dobry.
A resztę tego przełożyła naprędce i mam ciasto imieninowe. Haha.
Nasze problemy w kuchni nazywają się Kajtek, Józek i Małgosia.
I nic w najbliższym czasie nie upiekę. O.
A problemy do pozazdroszczenia
Ja pytania mam takie:
1. Jaka inna zdrowsza mąką niż pszenna można zagęścić zupę?
2. Co jaki czas trzeba dokarmiać zakwas i co jaki czas trzeba już coś z niego upiec?
3. Czy wyjdzie chleb z samej mąki żytniej? Co tam jeszcze mogę do niego dać? Jestem zielono- zielona to będzie pierwszy chleb i dobrze by było jakby wyszedł, żeby mnie nie zniechęcić.
Może jakiś prosty, wypróbowany przepis. Mam 3 kg mąki żytniej i tyle.