Robicie z moichwypieków? Bo tam napisane, ze bezę 1,5h w 150 stopniach na termoobiegu piec. To nie za gorąco na bezę? Jak i ile czasu pieczecie?
Mój piekarnik za mocno spieka na 150*. Daje na 120-140 i taka z 5-6 białek suszę nawet 2,5°h. Ale to naprawdę zależy od piekarnika. Jak czujesz, że Twój za mocno daje to bym robiła na niższej i dłużej
Aaa! I ważne żeby nie otwierać piekarnika podczas suszenia!
@Małgorzata32 robię wg Twojego przepisu zakwas chlebowy. Druga doba się kończy i zaczął rosnąć. Rozumiem, że mimo to muszę go jeszcze dwa dni karmić, nim go użyję, tak? Wybacz, jeśli pytanie głupie. Jestem zielona w temacie. Gdyby nie covid19 w życiu nikt by mnie nie zmusił do dodatkowych prac kuchennych w postaci pieczenia chleba .
jeśłi robisz od zera i nie miałaś startera w postaci gotowego zakwasu to bym go jeszcze pohodowała.
@andora, niech się tylko skończą ograniczenia... Popołudniu umówiłam się z sąsiadką na kawę... ja na swoim balkonie, Ona na swoim. Podrzucę Jej kawałek... Mam nadzieję, że przeżyje Ja wylizalam wszystkie naczynia, które użyłam... PYCHA
Czy mogę zamrozić mascarpone i twaróg w wiaderku? Po rozmrożeniu będę chciała zrobić z nich sernik na zimno.
Twaróg mrozilam,.jeśli jest dobrej jakości - bez problemu. Jeśli ma kiepski skład (np skrobia) zmieni konsystencję po rozmrożeniu, puści wodę i zrobią się grudki..taki to już tylko do pieczonych serników używać lepiej... Mascarpone się nie mrozi raczej i nigdy nie próbowałam.
@Bagata mascarpone źle znosi mrożenie, rozwarstwia się, grudkuje, zmienia konsystencję. Podobnie śmietana do ubijania. Można go po rozmrożeniu użyć np. do makaronu albo jakiegoś sosu, ale raczej nie do deseru.
@Rien pomijając zużycie bananów, jak jesteś na diecie i marzysz o kruszonce to polecam: kroisz jabłka/gruszki w grubą kostkę i robisz kruszonkę z oleju, cukru i płatków owsianych. Zapiekasz. To jest pyszne a nie wymaga zbytnio czasu i zaangażowania kulinarnego. To był mój ulubiony deser ekspresowy na diecie bez, bez, bez.
@mamlu, chciałam Ci uprzejmie donieść, że byłaś Autorką moich świątecznych "wypieków"!!! Dodawałam do owoców też banany, a do 'kruszonki' amarantus ekspandowany i duuuuuużo cynamonu. Re-we-lac-ja. Niestety, , mój mąż zakosztował i musiałam się dzielić... .
@mamlu, banany się świetnie z tym komponują (nieco ciemnieją, rzecz jasna, ale to nie gra roli w smaku ). No i ten cynamon. A! I miałam olej sezamowy, z którym (od dawna...) nie miałam pojęcia, co zrobić. Nadał się do tego deseru znakomicie. Jeszcze raz dzięki wieeeeelkie, Maestro bez-bez-bez !
Komentarz
Aaa! I ważne żeby nie otwierać piekarnika podczas suszenia!
jeśłi robisz od zera i nie miałaś startera w postaci gotowego zakwasu to bym go jeszcze pohodowała.
Nic więcej nie potrzeba. Ale jak komuś mało przypraw, można sypnac pieprzu
Ja wylizalam wszystkie naczynia, które użyłam... PYCHA
I w sumie szybka robota.
Sąsiadka już przepis zapisała.
Mascarpone się nie mrozi raczej i nigdy nie próbowałam.
Niestety, , mój mąż zakosztował i musiałam się dzielić... .