Czyli na taką, w której łacina jest świętsza niż aramejski, którym posługiwał się Jezus. Na taką, w której stojący tyłem do ludu kapłan jest â?žzawsze wiernyâ? w przeciwieństwie do stojącego przodem do pierwszych chrześcijan św. Piotra. Na taką, w której słowo Boże czytane było w zrozumiałym tylko dla czytającego języku, w przeciwieństwie do zasłuchanych w Apostołach, bo przemawiających w ich językach, tłumach z Antiochii, Jerozolimy i Cypru. Ci nie mogli przez to skupić się na klepaniu Różańca (spokojnie, wiem, że pojawił się później), bo przecież wszystko rozumieli.
PiS = PO , GN = GW, Powstanie Warszawskie to katastrofa narodowa, a glosowanie w najblizszych wyborach to grzech.. to sa glowne watki, ktore zaskakuja mnie na katolickim (i to dosc radykalnie) forum..duzo jeszcze takich rewelacji?
klepanie różańca, to jak rozumiem o ludziach którzy idą na mszę i zamiast w niej uczestniczyć odmawiają swoje prywatne modlitwy, pamiętam to jeszcze z wczesnych lat 70 tych i o to chodziło autorowi
Jeśli różaniec święty będzie rano odmawiany, winna się wśród niego odprawiać msza święta; jeśli po południu, winien być Najświętsza Sakrament ku czci wiernych wystawiony; obecnych należy następnie pokropić święconą wodą. (papież Leon XIII, z encykliki)
[cite] Gregorius:[/cite]<i>Jeśli różaniec święty będzie rano odmawiany, winna się wśród niego odprawiać msza święta; jeśli po południu, winien być Najświętsza Sakrament ku czci wiernych wystawiony; obecnych należy następnie pokropić święconą wodą.</i>
(papież Leon XIII, z encykliki)
Dla pana Dziedziny, mam następnego zaprzeczacza SWII, jest nim sam Ojciec Święty:
Aby lepiej wyrazić jedność oraz uniwersalność Kościoła, chciałbym polecić to, co zostało zasugerowane przez Synod Biskupów, zgodnie ze wskazaniami Soboru Watykańskiego II: z wyjątkiem czytań, homilii oraz modlitwy wiernych, dobrze będzie, jeśli takie celebracje będą odprawiane w języku łacińskim. (adhortacja "Sacramentum caritatis")
Komentarz
dobrze gada
Nie mówiąc już o braku logiki w tym fragmencie (nie tylko w tym), bo czy autor miał przyjemność uczestniczyć w Mszach odprawianych po aramejsku?
A co do łaciny. Konstytucję o liturgii rzeczonego Soboru Watykańskiego II wystarczy w rękę wziąć.
Ty twierdzisz, że Ducha świętego to do soboru Wat II nie było czy spał?
(papież Leon XIII, z encykliki)
Klemens VIII
http://www.antonianum.pl/uploads/duch%20liturgii1.jpg
W którym dokumencie?
Aby lepiej wyrazić jedność oraz uniwersalność Kościoła, chciałbym polecić to, co zostało zasugerowane przez Synod Biskupów, zgodnie ze wskazaniami Soboru Watykańskiego II: z wyjątkiem czytań, homilii oraz modlitwy wiernych, dobrze będzie, jeśli takie celebracje będą odprawiane w języku łacińskim. (adhortacja "Sacramentum caritatis")
dobrze będzie
a nie:
musicie
nie ma się co bulwersować
MSPANC