Miał ktoś może problem ze zjadającymi liście ślimakami? Czy sypanie popularnych na działkach "niebieskich kulek na ślimaki" w grządkach z warzywami nie szkodzi uprawom? Mamy mokrą działkę i problem wraca co roku
Jak mnie jednego roku wkurzyły,to za radą Katarzyny kupiłam jakieś coś,właśnie niebieskie kulki i sypię bez mrugnięcia. Nie będą mi cukinii i dyń wyżerać! [-X
Ja tez sypie niebieskie kulki na okolo grzadki. Zanim dotra gina. Poza tym yo je wabi wiec ida chetniej niz do moich ogorkow. ... A mi sie lozysko laskawie podnioslo!!! (HURA!!!) wiec dzis ruszylam do ogrodka po raz pierwszy. Maz w domu z goraczka, kaszlem i dziecmi zostal wiec nie mialam komu palcem pokazywac. Przenioslam worki z auta na wozek c bylo najciezsze i najtrudniejsze, wykopalam marchewke ktora zalegala, posialam groch i bob. Zagrabilam caly ogodek. Ogolnie 1,5/godziny ale jakos ciezko mi sie oddycha jakbym godzinami biegala, ale brzuch nie boli poki co.
Najlepsze na ślimaki są kaczki Są rewelacyjne. Miałam któregoś roku, wyjadły wszystkie ślimaki, a z warzyw, to musiałam przed nimi chronić tylko kapustne, innych nie ruszały. Pierwsze co rano robiły to biegały po wszystkich kątach ogrodu i szukały ślimaków.
O mamo... Straszne... No ja podejrzewam ze moga to zrobic u mnie nornice. No nic dzis wysialam. 1/3 zaplanowanego grochu i bob kupny. Mam jeszcze zeszloroczne zebrane nasiona, najwyzej bede ponownie siac Jak szybko w takiej pogodzie mozna sie wschodow spodziewac jesli w ogole beda?
dłuuuugo,ja też w marcu siałam w tamtym roku i pamiętam,ze już spisałam na straty wszystkochodziłam i grzbałam w grządce,czy coś kiełkuje....Ale się doczekałam
Ja sieje eksperymentalnie. Zawsze sialam za pozno to raz moze byc za wczesnie. Jak wzejdzie to wzejdzie jak nie (a przy obecnej pogodzie to raczej nie) to wysieje jeszcze raz. ... @Jadwiga dzieki - swietne te rozpiski od Ciebie.
A ja chcialabym tunel foliowy niski. Ma sens? Chcialabym jak najnizszym kosztem. Ktos robil sam? Ile to kosztuje? Czy nie ma sensu sie bawic i lepij kupic. Nie moge znalezc informacji jakie to rurki maja byc. Kupi sie takie rurki w bricomarche albo innym obi? Ile to kosztuje?
@joachm o taki niski własnie. Na sałate, rzodkiewke itd. Chociaz myslalam tez o tym zeby na papryke starczylo z wysokoscia. Tylko nie znalazlam w takiej cenie:) Dzieki.
Komentarz
A czasem sądzę na początku kwietnia prosto do gruntu.
@Bea kiedy i czym oraz jak nawozić truskawki i maliny?
I pierwsza partie pomidorów wysialam, znaczy chciałam się pochwalić
...
A mi sie lozysko laskawie podnioslo!!! (HURA!!!) wiec dzis ruszylam do ogrodka po raz pierwszy. Maz w domu z goraczka, kaszlem i dziecmi zostal wiec nie mialam komu palcem pokazywac. Przenioslam worki z auta na wozek c bylo najciezsze i najtrudniejsze, wykopalam marchewke ktora zalegala, posialam groch i bob. Zagrabilam caly ogodek. Ogolnie 1,5/godziny ale jakos ciezko mi sie oddycha jakbym godzinami biegala, ale brzuch nie boli poki co.
No nic dzis wysialam. 1/3 zaplanowanego grochu i bob kupny. Mam jeszcze zeszloroczne zebrane nasiona, najwyzej bede ponownie siac
Jak szybko w takiej pogodzie mozna sie wschodow spodziewac jesli w ogole beda?
...
@Jadwiga dzieki - swietne te rozpiski od Ciebie.
Nie będę tam specjalnie latać,żeby sałatę podlewać. Takam leniwa, o
Chcialabym jak najnizszym kosztem. Ktos robil sam? Ile to kosztuje? Czy nie ma sensu sie bawic i lepij kupic.
Nie moge znalezc informacji jakie to rurki maja byc. Kupi sie takie rurki w bricomarche albo innym obi? Ile to kosztuje?
Tylko nie znalazlam w takiej cenie:) Dzieki.