Ja mialam kiedys taki tunel z pałączków i folii na to - niestety - psy porwały mi folie a pałaki sie połamały na łaczeniach (jeden łuk był z dwóch kawalków łączonych kawałkiem plastikowej rurki). Mysle , zeby ponaprawiać te łuki, ale zamiast folii użyć białej agrowłókiny, której mam sporo - myślicie, ze to dobry pomysł, czy słaby? Woda przez włokinine przejdzie.
Moim zdaniem, na wczesną wiosnę pomysł b. dobry. Tak jak piszesz woda przez to przejdzie i dodatkowo podleje, a temperatura będzie wyższa, więc przyspieszy rozwój roślin. W późniejszym czasie włókninę zdejmiesz, żeby więcej słońca dostały roślinki.
@Elunia, brukiew jest bardzo łatwa w uprawie, nie sprawia żadnych problemów. Nie robisz żadnej rozsady, siejesz wprost do gruntu, jak buraki. Najwyżej jak uznasz, ze za gęsto, to przerywasz. I brukiew rośnie sama. Naprawdę warto ją uprawiać, tę o kremowym miąższu, to pyszne warzywo.
Ja akurat nie miałam dużo, ale można gotowac jak marchew (moje dzieci myślały, że to jasna marchewka), można robić zupę, można piec. Nie próbowałam na surowo, ale wszystko przede mną.
sadowniczy zamawiałam i było ok za to bardzo nie polecam www.drzewa.com.pl jedna wielka wtopa na allegro polecam sprzedawcę gladi20 i borysławice ten pierwszy rośliny cud malina
A ja kupilam nasiona na stronie legutki, bo mieli takie pomidory, jakich szukalam i do tej pory nie dostalam, jak napisalam, to zwrotnie dostalam informacje, ze wyslali. I nie wiem, czy dzis - i wtedy do piatku raczej nei dojda, czy kiedy.
Elunia, ja kupowałam taką: http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=42 Ona ma być taka właśnie żółtawa. Przed laty kupiłam nasiona innej, jakaś chyba nadmorska czy coś w tym stylu. I była okropna, ostra w smaku. Na wiele lat się zraziłam do brukwi. Potem kupiłam właśnie tę kremową i bardzo mi posmakowała.
Bea na mech nie działają zwykłe herbicydy. Jedynie mogeton je zwalcza ale to dość drogo wychodzi i nie wiem na jak długo. Widziałam jeszcze patenty z wypalaniem z kostki specjalnym palnikiem. Albo może coś z parą jak mop parowy. A pokochać? Mech jest taki sliczny...
ja jestem fanką pelargonii pnących (nieustająco ) i pnące dają radę wystawione na południowe słonce, czasem łączę z komarzycami , ale one są zaborcze wszelkie drobne obsiewki więdły szybko
Komentarz
dziś czas na kwiaty, bo udało mi się uratować trochę parapetu
ostatnio na pintetescie widziałam fajne ścieżki z gruzu rozbitego fajnie zrobione
I byliśmy/jesteśmy bardzo zadowoleni. Mają fajne stare odmiany.
za to bardzo nie polecam www.drzewa.com.pl jedna wielka wtopa
na allegro polecam sprzedawcę gladi20 i borysławice
ten pierwszy rośliny cud malina
ps. @Jadwiga, jak widzisz podział miniaturowego bzu w tym roku, będziesz miała jakieś wolne pędy dla mnie ">
A pokochać? Mech jest taki sliczny...
i kalarepa już wzeszla po 5 dniach
Ilez tego słońca przez lato; )
A na serio to faktycznie masz rację nie doczytałam o tym słońcu.
wszelkie drobne obsiewki więdły szybko