A ja mam pytanie o minikiwi. Mamy jeden krzaczek (pnącze) juz od kilka lat, w koncu całkiem ładnie sie rozrósł, no ale nigdy nie mial owoców. W koncu sie doczytałam, ze kiwi jest rozdzielnopłciowa, i jak chce miec te owoce, to musze miec min. dwie rosliny. Oczywiscie nie mam pojęcia, jaka mam odmianę. Czy ktos moze uprawiał minikiwi z sukcesem? Czy musze dokupic odmianę taka sama, czy moze byc troche inna? jak odróznic rosline meska od żeńskiej? Mam jeszcze kiwi normalne, tez nie ma owoców, ale cóż - jest słabo wytrzymałe na mrozy i praktycznie co roku mi przemarza i odrasta od korzenia, wiec już sie z tym pogodziłam I jeszcze jedno - niepokoi mnie moja winorśl - czy u Was juz pojawiaja sie paki? u mnie nic sie nie dzieje, a mam wrażenie, ze juz powinno. I jeszcze z innej beczki - sasiad kupił kurzak w granulacie i nam użyczył -, zebysmy u siebie podsypali. Czy po takim nawozie mozna od razu sadzic? Czy trzeba jakoś odczekac?
Możecie napisać jakie rośli się Wam sprawdziły od północy?Mam taras od północy i chciałabym zrobić jakiś klomb, do tego pnącze, bo taras wysoko,zasłonić dziadostwo pod nim składowane
Zestaw pytan do doświadczonych; ) 1. Swidosliwa i borowka amerykanska wypuściły jesienią takie długie proste pędy, obciąć je czy dać im rosnąć?
2. Czy przyciąć hortensje ogrodowe? Czy zostawic jakie są?
3. Jakie kwiaty filoetowe niskie wieloletnie na sloneczne miejsce kwitnace caly rok (ewentualnie na wiosnę) do posadzenia obok hortensji ?
4. Z czego kompozycja na balkon do skrzynek raczej niskie kwiaty, mogą być wiszące. W tonachi bialo fioletowej kwiatnace cale lato, nie pelargonie i nje surfinie.
Mega jesteście! Dziękuję stokrotnie! W podziekowaniu dla Hani przygotowuje kolaz zdjęć mojego ogrodu jak się zmienił przez rok; ) tylko mąż mi musi znaleźć ostatnie zdjęcia:)
nie miałam pojęcia że jest surfinia drobno kwiatowa, ta jest naprawdę ładna nie widziałam jej u nas w sprzedaży pewnie trzeba będzie internetowo kupić jak się na nią uprę
a myślisz że ta kompozycja ze zdjęcia będzie dobra na parapet zewnętrzy/balkon? że te kwiaty się nie pogryzą;) i będą dobrze wyglądać całe lato? czy to tylko tak do zdjęcia jest ładnie zrobione
Takiego efektu na całe lato nie gwarantuje niestety, ale żadna z roślin nie jest jakoś ekspansywna, więc nie powinna zdominować reszty. Na balkon się nadaje jak najbardziej. Nie miałam do czynienia z gaura i nie wiem, czy sobie nie robi przerw w kwitnieniu. I lawenda też może mieć przerwę, choć jeśli będziesz szybko usuwać przekwitajace kwiaty, to jest szansa na długie kwitnienie.
Nie wiem, bo temat trawowy to dla mnie/nas zupełnie obca bajka. to się nazywa mieszanka trawnikowa?
być może u nas trzeba by różne trawy posiac w zależności od przeznaczenia terenu? część ma być dość intensywnie użytkowania , część między drzewami w sadzie. No i nie wszystko na raz bo siły robocze małe a terenu dużo
Komentarz
Mam jeszcze kiwi normalne, tez nie ma owoców, ale cóż - jest słabo wytrzymałe na mrozy i praktycznie co roku mi przemarza i odrasta od korzenia, wiec już sie z tym pogodziłam
I jeszcze jedno - niepokoi mnie moja winorśl - czy u Was juz pojawiaja sie paki? u mnie nic sie nie dzieje, a mam wrażenie, ze juz powinno.
I jeszcze z innej beczki - sasiad kupił kurzak w granulacie i nam użyczył -, zebysmy u siebie podsypali. Czy po takim nawozie mozna od razu sadzic? Czy trzeba jakoś odczekac?
Owoce smaczne, kwaskowo-słodkie.
Ano, zobaczymy.
I z kalarepa zrobiłam porządek.
i zaraportuje Ci że posadzilam kalarepe wprost do gruntu a nie do doniczek. zobaczymy czy dadzą radę :-?
2. Czy przyciąć hortensje ogrodowe? Czy zostawic jakie są?
3. Jakie kwiaty filoetowe niskie wieloletnie na sloneczne miejsce kwitnace caly rok (ewentualnie na wiosnę) do posadzenia obok hortensji ?
4. Z czego kompozycja na balkon do skrzynek raczej niskie kwiaty, mogą być wiszące. W tonachi bialo fioletowej kwiatnace cale lato, nie pelargonie i nje surfinie.
i ta:
i ta ale tu akurat podpisane rosliny
@jadwiga @hania =D>
A wracając do kompozycji ze zdjęcia to możliwe, że to "kolczaste" z prawej to cząber gorski
że te kwiaty się nie pogryzą;) i będą dobrze wyglądać całe lato?
czy to tylko tak do zdjęcia jest ładnie zrobione
Tylko jeszcze czerwoną hybrydę nałóż/ lakier, żeby ten palec wskazujący był lepiej widoczny. Ale już chyba nie musi
być może u nas trzeba by różne trawy posiac w zależności od przeznaczenia terenu?
część ma być dość intensywnie użytkowania , część między drzewami w sadzie.
No i nie wszystko na raz bo siły robocze małe a terenu dużo