Czy coś się stanie jak przesadzę rośliny doniczkowe teraz? Zaniedbałam je przez przeprowadzkę i nie wiem co gorsze, czekać do wiosny czy zostawić tak jak są?
Mam fikusa sprężystego, tego z dużymi liścmi. Ma na oko 70 cm i jest dość krzywy. Wiem, że mogę odciąć górną część i powinien się rozkrzewić. Wtedy może będzie bardziej prosty Czy ta górna, obcięta część ma szansę się ukorzenić czy nic z tego?
A może jeszcze coś innego mogę zrobić żeby poprawić jego urodę? Do tej pory go nie unicestwiłam, a im bardziej się staram tym lepiej mi to wychodzi niestety
Z ponad 300 odkrytych i wyszczególnionych przez botaników gatunków aloe istnieje tylko dwadzieścia odmian aloesu o potwierdzonych właściwościach zdrowotnych. Jednakże tylko trzy z nich znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii: Aloe Vera (aloes prawdziwy), Aloe Ferox (aloes uzbrojony) i Aloe Arborescens (aloes drzewiasty). W szczególności odmiana aloe vera jest uznawana za prawdziwego króla wśród gatunków aloesu pod względem właściwości kosmetycznych. Jednym z najmniejszych gatunków aloesu jest aloes ościsty, który osiąga wysokość zaledwie kilku centymetrów, natomiast największą odmianą jest Aloe bainesii, zwanym inaczej drzewem aloesu i osiąga do 18 metrów wysokości.
Ja w tym roku chcę spróbować tych grzadek podniesionych. Napalilam się. Ciekawe czy mąż da się namowic na współpracę bo sama chyba nie dam rady. https://treborok.wordpress.com/zadziwiajacy-ogrod-igora-ladowa/ W zeszłym mialam zioła w paletach, rosły ładnie tylko szybko przesychaly bo to cienka warstwa była.
@Małgorzata32 pierwszy to jak nowa pisała, to aloes drzewiasty. Sok z niego ma mnóstwo zastosowań i jest mega leczniczy, ale zdarzają się osoby uczulone. Trzeba sprawdzić smarując sokiem na przedramieniu. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, ma całą gamę witamin i składników mineralnych. Jestem jego fanką. Moja babcia wyleczyła sobie nim hemoroidy, mimo że była osobą stale siedzącą. Można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Z tym, że skórka ma działanie przeczyszczające, żeby tego uniknąć, wewnętrznie stosować sam miąższ. Najlepszy jest minimum 3 letni.
Drugi to aloe vera - aloes zwyczajny, ten pewnie z Chorwacji. Kupiłam go kilka lat temu i dopiero testuję, na razie tylko zewnętrznie, ale już go lubię, bo ma b. dużo miąższu w porównaniu z drzewiastym. U mnie puszcza młode sadzonki boczne, choć trudniej się mnoży niż pierwszy.
@Małgorzata32 może dlatego że tak go zdusiłas, u mnie rośnie rozłożysty, maluchy też puszcza, ale gorzej je oddzielić bez uszkodzenia od rośliny matecznej. Może też za regularnie podlewasz? @Elunia zalewasz przed zbiorami? Czy chodzi Ci o przesadzanie?
Komentarz
Lilak puszcza odrosty stale w sezonie, jedno wytniesz za chwile kolejne się pojawiają
Czy ktoś wie jak się nazywa ta roślina?
sadzonkę przywieź jak byś jechała ,tylko chociaż poczekaj żeby był do nas dojazd bo na razie jest ciężko
Z ponad 300 odkrytych i wyszczególnionych przez botaników gatunków aloe istnieje tylko dwadzieścia odmian aloesu o potwierdzonych właściwościach zdrowotnych. Jednakże tylko trzy z nich znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii: Aloe Vera (aloes prawdziwy), Aloe Ferox (aloes uzbrojony) i Aloe Arborescens (aloes drzewiasty). W szczególności odmiana aloe vera jest uznawana za prawdziwego króla wśród gatunków aloesu pod względem właściwości kosmetycznych. Jednym z najmniejszych gatunków aloesu jest aloes ościsty, który osiąga wysokość zaledwie kilku centymetrów, natomiast największą odmianą jest Aloe bainesii, zwanym inaczej drzewem aloesu i osiąga do 18 metrów wysokości.
https://lanzaloe.com.pl/pl/smartblog/65_Gatunki-aloesu-odmiany-i-właściwości--.html stąd kopiowałam
https://treborok.wordpress.com/zadziwiajacy-ogrod-igora-ladowa/
W zeszłym mialam zioła w paletach, rosły ładnie tylko szybko przesychaly bo to cienka warstwa była.
@Elunia zalewasz przed zbiorami? Czy chodzi Ci o przesadzanie?
Wiosna idzie.