Jesienią też możesz posadzić. U mojej siostry wszyscy codziennie zbierali stronkę, nie wiem czy w tym roku coś robili innego.
Ja nie mam czasu do toalety pójść a gdzie całymi dniami zbierać te larwy... Raczej zainwestuje w zielsko choć rozważam też zakup bażanta bo te spod rzeki nie chcą w ogród wchodzić
Co można posadzić sensownego z pożytkiem za jakieś dwa tyg jeszcze? Mam ok 4 ary cebuli. Zaraz muszę kopać. Żal ziemię odłogiem zostawić. Inie fasolę bo tej dostatek
Zaczęłam plewić ziemniaki i przestałam. Miałam połowę oplewiona druga nie. Tam gdzie nie było widać ziemniaków z perzu nie ma praktycznie stonki i piękne ziemniaki a tu gdzie było oplewione tylko badylki
Super, faktycznie dopatrzyłam sie, one są w skrzynkach! My tylko przekopalismy w maju ziemię z torfem i w ogóle jest to nasz debiut jeśli chodzi o warzywa. W przyszłym sezonie zaopatrzymy się w lepszy nawóz.
@Bambidu, dyni nie trzeba przycinać, same się krzewią. @Katanna, warto jeszcze w tym roku dać nawóz, jeszcze będzie plon. Można nawet taki granulowany obornik kupić i rozsypać wokół dyni i podlać. Dynie są bardzo żarłoczne i bez nawozu nie będzie plonu. Jak nie ma obornika, to nawet płynny nawóz np. do pomidorów dać.
@Ania D. ano moje hokkaido i piżmowe właśnie się nie krzewią, tylko ciągną metrami, ewentualnie w dwóch kierunkach. Stąd pytanie, myślałam, że powinnam im jakoś pomóc. Cukinie i owszem się krzewią i nie uciekają z grządki, tylko dynie ciekawskie takie, wszedzie wlezą
@Bambidu, piżmowe potrafią rosnąć i na 10 metrów, Hokkaido jest bardziej powściągliwa. Ale ogólnie dyni nie ma potrzeby przycinać, przycina się tylko z dyniowatych melony (dwukrotnie). Można po 15 sierpnia obciąć pędy dyni dwa liście powyżej ostatniego owocu. Wtedy już dynie nie zawiązują nowych owoców, tylko siły kierują na te istniejące. Ale gdy dynia późno zaczęła z różnych powodów owocować i nie ma jeszcze owoców, to oczywiście pędów nie tniemy.
@Bea można siać o tej porze kapustę pekińską, pak choi, szpinak, sałatę "królową lata", koperek, roszponkę, buraczki na botwinkę, rzodkiew i rzodkiewki, koper włoski,
A rzodkiewki jak jest tak ciepło to nie idą w kwiaty zamiast w "bulwę" na łodydze? Moim już z miesiąc temu przestały sie wykształcać rzodkiewki, ponoć to skutek długiego dnia i wysokich temperatur.
@Bambidu u mnie też się ciągną. Dziś przyszła paczka i posadziłam bez czarny i czerwona porzeczka mam nadzieję że się przyjmą
Gdzie zamawiasz ?
To zależy co, teraz te sadzonki zamawiałam na drzewkaowocowe24.pl roślinki z tzw paszportem, doszły całe ładne. Tu pierwszy raz zamawiałam, mam kilka szkółek w których zamawiam regularnie ale w tym roku ciężko w ogóle było dostać to co chciałam
Komentarz
Tylko nie ma nigdzie w pobliżu wrotycza, szukaliśmy z mężem, na wiosnę kupię sadzonki i sobie posadzę bo i kleszcze go nie lubią
Raczej zainwestuje w zielsko choć rozważam też zakup bażanta bo te spod rzeki nie chcą w ogród wchodzić
A na 1 listopada sprzedać
Pomogłam?
Melduje donieść że wstążeczki działają
Moje zdecydowanie mniej bujnie rosną!
Chociaż i tak się cieszę, że ocalilismy je przed ślimakami!
@Katanna, warto jeszcze w tym roku dać nawóz, jeszcze będzie plon. Można nawet taki granulowany obornik kupić i rozsypać wokół dyni i podlać. Dynie są bardzo żarłoczne i bez nawozu nie będzie plonu. Jak nie ma obornika, to nawet płynny nawóz np. do pomidorów dać.
Dziś przyszła paczka i posadziłam bez czarny i czerwona porzeczka mam nadzieję że się przyjmą