Jadwiga, ja tak groszek posiałam. Wiosna późno przyszła, więc trzeba było podgonić... Namoczyłam na dobę, posiałam, podlałam i po dwóch dniach w ziemi były kiełki.
Jak pierwszej wiosennej soboty popracowałam to w nocy budziłam się jak stara babcia, tak wszystko mnie bolało. A ręce? No koszmar przez kilka dni. Taki zastój był po zimie. Teraz już ok.
Mam maszynke taka jak ta druga, tylko na prad i bez kolka z przodu;)
Coz, ziemie czysta, taka jak na pierwszym filmie bardzo fajnie miele, ale jesli chodzi o przekopanie trawnika, to co chwile trzeba ja wylaczac i usuwac wkrecone chwasty i trawe. Nawet, jesli pole bylo juz uprawiane, tylko zdarzylo troche zarosnąc.
No wreszcie z czystym sumieniem mogę zawitać w tym wątku rąk i nóg nie czuję ( za to plecy nawalają równo) ale mam mam pierwszą swoją własną grządkę nie jest może imponujących rozmiarów (jakbym wam napisała jakich to pewnie padniecie ze śmiechu ) ale jest ! i mąż mi pomógł bo powstała na ubitej, kamienistej ziemi
i tylko teraz mam problem co tam posiać bo jest za duża na to co sobie wymymśliłam wcześniej, a jednocześnie za mała na to o czym teraz marzę
moja mini grządka podzielona jest na 3 części, na jednej chciałam zioła, czy mogę je teraz wysiać/posadzić? i czy będą tam razem rosły czy się pogryzą?? chodzi mi o: pietruszkę, koperek, szczypiorek, miętę, bazylię, majeranek i może jeszcze coś nie wiem co
na drugim kwadraciku zamarzyłam o sałacie jaką kupić? i rukolę bym chciała i może cebulę dymkę i troszeńkę rzodkiewki
i zostaje 3 kwadracik i tam nie wiem co dać, podpowiedzcie coś łatwego, praktycznego itp
(dynie, cukinie i inne wielkie gabaryty sadzę u mamy, tu ma być taki podręczny ogródeczek)
Myślę wsadzić dynię jeszcze, wprawdzie ja nie przepadam, ale muszę przyznać, że jadłam tylko zaserwowaną przez teściową zupkę dyniowa z kluseczkami - hit pozostałych członkow rodziny.
I chciałabym jesienią zaserwować taką zupę mojemu mężowi.
Poradźcie proszę jakie nasionka mam kupić.
Przy ogromie dyń AniD, czuję się jeszcze bardziej zagubiona niż przed półką z nasionami cukinii.
Nie mam sporo terenu do obsadzenia ( bośmy się nie dogadali z tym który od nas pole dzierżawi, a widzę, że na polu już coś wyrasta, więc kopać mu tam nie będę )
Słońce tak od południa tam świeci.
Pomyślałam, ze skoro te rośliny rosną podobnie to mogłabym posadzić je w kupie razem ) cukinia, bakłażan, i jedną góra dwie dynie )
Dobrze myślę, czy nie
edit
bo w dyniowym doczytałam ale wolę dopytać
Nasionka namaczam i sadzę w kubeczkach a w maju ( mniej więcej w okolicy którego maja ) do gruntu?
Czy potem lepiej takie namoczone do gruntu odraz wsadzać?
@Hipolit, ja bym jednak dyniowate rozdzieliła na: dynie - są ogromnie żarłoczne, potrzebują dużo nawozu i ewentualnie zasilania w trakcie ogórki - pośrednie cukinie - mało wymagające pod wzgledem zasilania Poza tym, jak Ci dynia wejdzie w ogórki to może je zagłuszyć. jak posadzisz dynię blisko to przynajmniej kontroluj by pedy szły w inną stronę. Dynie mozna puścić na drzewo, czasem podwiązując
Nasiona cukinii - obojętnie jakie. Kup sobie i jasne i ciemne - zobaczysz, które Wam bardziej smakują.
Bakłażany - za późno na sianie. Moze uda Ci się kupic sadzonki, choć ja sama nie spotkałam. To ta sama rodzina co papryki i pomidory i mniej więcej tak samo rośnie - krzaczek przy paliku.
Nasionka namaczam i sadzę w kubeczkach a w maju ( mniej więcej w okolicy którego maja ) do gruntu?
Czy potem lepiej takie namoczone do gruntu odraz wsadzać?
Z grubsza są takie warianty:
1. rozsada - moczysz lub nie nasionka (moczone szybciej kiełkują) i wsadzasz do ziemi w pudełkach po dużych jogurtach lub do doniczek o podobnej lub większej obiętości. Hokkaido nie wymaga rozsady, zdąży dojrzeć siana do gruntu. Gotowe rośliny wysadzasz do gruntu po 15 maja (a dokładniej gdy minie ryzyko przymrozków). Jesli znów mają pojawić się przymrozki - okrywasz na noc wiadrem, słojem, dużą, obciętą butelką pet.
2. bezpośrednio do gruntu (moczone lub nie). Jeden rzut posiałam już teraz. Jak się zmarnują to dosieje na poczatku maja.
Powiedzcie mi jak duża musi być sałata by ją do szklarni przesadzać z parapetu i czy muszę ją też hartować jak do gruntu?? Obecnie sałata na parapecie ma 5 cm.
Mam w ogródku warzywnym miejsce przy budynku praktycznie zaciemnione ,poza zielichem nic nie chce rosnąć .Nie chce mi się w tym miejscu pleć i chętnie bym co tam wsadziła. Co dobrze czuje się w cieniu ? Co siejecie /sadzicie /na takim podłożu ? Czekam na inspiracje .
Silny facet do przekształcania terenu pobudowlanego w ogród, najlepiej 2-3 takich ludzi, bardzo potrzebni od zaraz. Dziś koparka w miarę wyrównała i co dalej???
Dopisuje się do wątku. W moim ogródku ziemia średnia bardzo, ciężko było kopać, ale coś tam wysiałam/posadziłam (truskawki!) i w sumie nawet nie chodzi aby wyrosło, ale aby grzebać w ziemi Ale milo, że tu tylu znawców!
W zeszłym roku miałam piękne cukinie w mojej pseudoszklarni, teraz narobilyscie mi apetytu na ogórki. Właśnie będę je kiełkować. Czym najlepiej zasilić wpierw grunt? Mam sfermentowane kupy gołębie, ale może coś kupnego
Komentarz
http://www.fotosik.pl/video/dc65d94588b7c53b.html
Jak pierwszej wiosennej soboty popracowałam to w nocy budziłam się jak stara babcia, tak wszystko mnie bolało. A ręce? No koszmar przez kilka dni. Taki zastój był po zimie. Teraz już ok.
rąk i nóg nie czuję ( za to plecy nawalają równo)
ale mam
mam pierwszą swoją własną grządkę
nie jest może imponujących rozmiarów (jakbym wam napisała jakich to pewnie padniecie ze śmiechu )
ale jest ! i mąż mi pomógł bo powstała na ubitej, kamienistej ziemi
i tylko teraz mam problem co tam posiać
bo jest za duża na to co sobie wymymśliłam wcześniej, a jednocześnie za mała na to o czym teraz marzę
moja mini grządka podzielona jest na 3 części, na jednej chciałam zioła, czy mogę je teraz wysiać/posadzić? i czy będą tam razem rosły czy się pogryzą??
chodzi mi o:
pietruszkę, koperek, szczypiorek, miętę, bazylię, majeranek i może jeszcze coś nie wiem co
na drugim kwadraciku zamarzyłam o sałacie jaką kupić? i rukolę bym chciała i może cebulę dymkę i troszeńkę rzodkiewki
i zostaje 3 kwadracik i tam nie wiem co dać, podpowiedzcie coś łatwego, praktycznego itp
(dynie, cukinie i inne wielkie gabaryty sadzę u mamy, tu ma być taki podręczny ogródeczek)
dynie - są ogromnie żarłoczne, potrzebują dużo nawozu i ewentualnie zasilania w trakcie
ogórki - pośrednie
cukinie - mało wymagające pod wzgledem zasilania
Poza tym, jak Ci dynia wejdzie w ogórki to może je zagłuszyć. jak posadzisz dynię blisko to przynajmniej kontroluj by pedy szły w inną stronę. Dynie mozna puścić na drzewo, czasem podwiązując
Nasiona cukinii - obojętnie jakie. Kup sobie i jasne i ciemne - zobaczysz, które Wam bardziej smakują.
Bakłażany - za późno na sianie. Moze uda Ci się kupic sadzonki, choć ja sama nie spotkałam. To ta sama rodzina co papryki i pomidory i mniej więcej tak samo rośnie - krzaczek przy paliku.
1. rozsada - moczysz lub nie nasionka (moczone szybciej kiełkują) i wsadzasz do ziemi w pudełkach po dużych jogurtach lub do doniczek o podobnej lub większej obiętości. Hokkaido nie wymaga rozsady, zdąży dojrzeć siana do gruntu. Gotowe rośliny wysadzasz do gruntu po 15 maja (a dokładniej gdy minie ryzyko przymrozków). Jesli znów mają pojawić się przymrozki - okrywasz na noc wiadrem, słojem, dużą, obciętą butelką pet.
2. bezpośrednio do gruntu (moczone lub nie). Jeden rzut posiałam już teraz. Jak się zmarnują to dosieje na poczatku maja.
Co dobrze czuje się w cieniu ? Co siejecie /sadzicie /na takim podłożu ?
Czekam na inspiracje .
Mój mózg dziś ma wolne ale ja nabrałam zapału.
Ale milo, że tu tylu znawców!