Sosenki nie odgrodzą was od drogi - są "ażurowe", i jako małe i jako duże drzewa. Do odgrodzenia - tuje, albo - zrobić żywopłot z grabów, przycinać go regularnie - robi się niezła gęstwina. k.
Mam pytanie dotyczące róż pnących, może ktoś ma albo wie? zasadziłam w zeszłym roku, pięknie kwitły, zimą, teraz inne rośliny się zielenią, a róże wygladają jakby ushły? czy jeszcze poczekać ? dodam, że nie okryłam ich na zimę
@ Bea, @Groszku U nas dziś dopiero popadało. Roślinki troszkę podrosną i się wzmocnią I będę mogła przygotować paczki w przyszłym tygodniu. Sucho było bardzo. Sadzonki konwali już mam, więc też wyślę.
@Aga85 rozumiem, ze róża nie ma nabrzmiałych pakow? Jeśli wymarzla to najprawdopodobniej odbije. Poczekaj. A, jest przy kratce metalowej czy drewnianej?
Bea dzielnego masz męża. Mój wczoraj wszedł na chwilę, trochę pograbił trawnik i już mu coś strzeliło w kręgosłupie. Bardzo się zniechęcił do wszelkich prac, jak poniszczyli działki. Taki urok działki w mieście.
To czy odbije dziczka czy szlachetne zależy czy miejce szczepienia było okryte ziemia. Generalnie jest ono przy korzeniu stad skrót myślowy. Ja mam taka róże co często wymarza i zawsze odbija szlachetna.
Tak czarne nie są jak te na zdjęciu, włąściwie to są lekko czerwonawe:), tylko żadnych listków ani pączków nie mają. Marzy mi się taka brama z róż jak na ostatnim zdjęciu...
Czyli na razie nie nawozić? Podcięłam jej końcówki gałęzi, bo tak marnie wyglądały
A mogę jeszcze wysiać buraki? Tak się rozochociłam tym, że wszystko prócz wspominanej wcześniej kukurydzy cukrowej, daje radę, że chyba wypełnię nimi świeży zagon, z myślą o przyszłorocznym terenie pod marchew.
Ja wczoraj do tunelu wysadziłam sałatę, jeszcze nie byłam zobaczyć co u niej. Ojciec mnie podkusił bym wysadziła do gruntu, a dziś była dość zimna noc, z ona widzę, że flaki jakieś te sałaty buuuu. No nic w tunelu mam z 20 sadzonek, posieję do gruntu i luz. Ja mam w domu króliczy ród, oni sałato żerni są jak uszaci.
Ja wczoraj do tunelu wysadziłam sałatę, jeszcze nie byłam zobaczyć co u niej. Ojciec mnie podkusił bym wysadziła do gruntu, a dziś była dość zimna noc, z ona widzę, że flaki jakieś te sałaty buuuu. No nic w tunelu mam z 20 sadzonek, posieję do gruntu i luz. Ja mam w domu króliczy ród, oni sałato żerni są jak uszaci.
Tak się składa, ze króliki nie moga w nadmiarze sałaty, bo dostana biegunki
A jeśli chodzi o sadzonki - dość często zamieraja liście po posadzeniu, szczególnie te większe. Ważne by "serduszko" żyło, czyli środek.
Jadwiga, główki sałaty kształtują się w zależności od odmiany, temperatury otoczenia i od ilości miejsca które ma wokoło. Nie ma znaczenia czy robimy rozsadę doniczkową czy siejemy na rozsadniku do gruntu. Po przepikowaniu / wysadzeniu zapewniamy jej komfortowe warunki. Ja zazwyczaj sieję na rozsadnik, a potem pikuję co 15c,. W miarę jak rośnie wyjadamy te pomiędzy ładniejszymi, które tworzą główki.
Savia, wiem, wiem tato odkąd pamiętam hoduje króliki (ciągle mnie namawia) i często mnie gani za łączenie w wypowiedzi sałaty i królika ">
W sobotę posadziłam pomidory do tunelu, wyglądały wczoraj ładnie, mam nadzieję, że będzie ok. Do tej pory mieliśmy tylko w gruncie pomidory, w tunelu po raz pierwszy. Tato nie kazał mi dwa dni podlewać po posadzeniu mocno, a potem dwa dni zrobić przerwy, hmmm jakoś mam wątpliwości.
Savia, wiem, wiem tato odkąd pamiętam hoduje króliki (ciągle mnie namawia) i często mnie gani za łączenie w wypowiedzi sałaty i królika ">
W sobotę posadziłam pomidory do tunelu, wyglądały wczoraj ładnie, mam nadzieję, że będzie ok. Do tej pory mieliśmy tylko w gruncie pomidory, w tunelu po raz pierwszy. Tato nie kazał mi dwa dni podlewać po posadzeniu mocno, a potem dwa dni zrobić przerwy, hmmm jakoś mam wątpliwości.
Za pierwszym razem bym podlała dość sporo, bo pomiędzy korzeniami jest powietrze i może obsychać. Potem rzeczywiście rzadziej by zmusić korzenie do rozrostu. Teraz tylko pilnuj przymrozków, bo tunel nie pomoże.
Mnie korci wysadzenie części papryk, bo juz mi sie nie chce z nimi obtykać
Ja wysadziłam 6 sadzonek, mam jeszcze ostrej papryki z 15 do wysadzenia, ale to już do gruntu.
A z pomidorów pierwszy raz mam bawole serce (tylko 5 sadzonek, tak na pierwszy raz), Savia Twoje mnie zachęciły (chyba dobrze pamiętam, że Ty wstawiałaś zdjęcia)
Jak pójdzie randap w ruch to ziemia skażona na lata i tylko ozdobne tam można sadzić.
Proponuję wyciąć co się da i okryć wszystko czarną folią, gumoleum, starymi dywanami, wykładzinami itp. Chodzi o brak dostępu światła i zaduszenie. Na jesieni powinien być już spokój.
Stosowany na całym świecie i promowany w ochronie roślin zmodyfikowanych genetycznie (GMO) herbicyd Roundup, do niedawna uznawany za mało szkodliwy, okazał się groźny dla rozwoju łożyska kobiecego i potencjalnie niszczący układ endokrynologiczny człowieka. W Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że Roundup w stężeniach dużo niższych od stosowanych w rolnictwie blokował rozwój łożyska kobiecego i wywoływał poronienia i przedwczesne urodzenia płodu o małej masie. Co gorsza w stężeniach nietoksycznych Roundup wpływa na aktywność aromatazy, enzymu regulującego miejscową produkcję estrogenów, co może zaburzać rozwój zdrowego gruczołu piersiowego i skutkować powstaniem raka sutka. Roundup jest trwały pod ziemią i w wodach, jest bardzo śmiercionośny dla płazów i ma dużo szersze oddziaływanie niż przypuszczano. W Polsce Roundup jest powszechnie stosowany do zwalczania perzu a nielegalnie także do opryskiwania rzepaku w celu przyspieszenia jego dojrzewania, co zwiększa jego wnikanie do łańcucha żywnościowego.
edit: jak to przeczytałam, to już wiem, że nie nadaje się nawet miejscowo.
Ja bym potem nic nie jadła z tej ziemi. Teoretycznie powinien być rozkładalny, ale w takim razie dlaczego są normy ile glifosatu (składnik randapu) może się znajdować w owocach? Skoro są normy dopuszczalne to oznacza, że do owoców przenika i tyle.
Komentarz
k.
@Aga85 rozumiem, ze róża nie ma nabrzmiałych pakow? Jeśli wymarzla to najprawdopodobniej odbije. Poczekaj. A, jest przy kratce metalowej czy drewnianej?
Bea dzielnego masz męża. Mój wczoraj wszedł na chwilę, trochę pograbił trawnik i już mu coś strzeliło w kręgosłupie. Bardzo się zniechęcił do wszelkich prac, jak poniszczyli działki. Taki urok działki w mieście.
u mnie mokro, zimno jak nie wiem co ale jutro będę siać, wszystie ciepłolubne sieje 15-20 maj ale u nas naprawdę zimnica
Groszek namoczyłam, ogórki też trzeba?
A jeśli chodzi o sadzonki - dość często zamieraja liście po posadzeniu, szczególnie te większe. Ważne by "serduszko" żyło, czyli środek.
Jadwiga, główki sałaty kształtują się w zależności od odmiany, temperatury otoczenia i od ilości miejsca które ma wokoło. Nie ma znaczenia czy robimy rozsadę doniczkową czy siejemy na rozsadniku do gruntu. Po przepikowaniu / wysadzeniu zapewniamy jej komfortowe warunki. Ja zazwyczaj sieję na rozsadnik, a potem pikuję co 15c,. W miarę jak rośnie wyjadamy te pomiędzy ładniejszymi, które tworzą główki.
Najpyszniejsza sałata jest z tunelu.
Ja wysadziłam 6 sadzonek, mam jeszcze ostrej papryki z 15 do wysadzenia, ale to już do gruntu.
A z pomidorów pierwszy raz mam bawole serce (tylko 5 sadzonek, tak na pierwszy raz), Savia Twoje mnie zachęciły (chyba dobrze pamiętam, że Ty wstawiałaś zdjęcia)
Nie to żebym się czepiała
Proponuję wyciąć co się da i okryć wszystko czarną folią, gumoleum, starymi dywanami, wykładzinami itp. Chodzi o brak dostępu światła i zaduszenie. Na jesieni powinien być już spokój.
genetycznie (GMO) herbicyd Roundup, do niedawna uznawany za mało
szkodliwy, okazał się groźny dla rozwoju łożyska kobiecego i
potencjalnie niszczący układ endokrynologiczny człowieka. W Stanach
Zjednoczonych stwierdzono, że Roundup w stężeniach dużo niższych od
stosowanych w rolnictwie blokował rozwój łożyska kobiecego i wywoływał
poronienia i przedwczesne urodzenia płodu o małej masie. Co gorsza w
stężeniach nietoksycznych Roundup wpływa na aktywność aromatazy, enzymu
regulującego miejscową produkcję estrogenów, co może zaburzać rozwój
zdrowego gruczołu piersiowego i skutkować powstaniem raka sutka. Roundup
jest trwały pod ziemią i w wodach, jest bardzo śmiercionośny dla płazów
i ma dużo szersze oddziaływanie niż przypuszczano. W Polsce Roundup
jest powszechnie stosowany do zwalczania perzu a nielegalnie także do
opryskiwania rzepaku w celu przyspieszenia jego dojrzewania, co zwiększa
jego wnikanie do łańcucha żywnościowego.
edit: jak to przeczytałam, to już wiem, że nie nadaje się nawet miejscowo.