Obiecałem, więc piszę...
Kilka miesięcy temu, zainspirowani przez znajomych, zakupiliśmy na Allegro automat do pieczenia chleba - Moulinex (do 1,5 kg, dwa mieszadła). Przyznam szczerze, że od tego czasu rzadko kupujemy już chleb w sklepie :).
Zalety, jakie zauważyłem:
* smak - nie do podrobienia, czasem nie do powtórzenia ;) Pozytywnie różni się od chlebów, które można kupić w sklepie,
* możliwość wyboru - jaki chleb chcesz, jaki pieczesz,
* świeżość - chleb wypieczony w automacie dłużej zachowuje świeżość niż "kupny",
* urozmaicenie diety - zależy od fantazji,
* ograniczenie bałaganu w kuchni :), związanego z pieczeniem (także chleba),
* wygoda (skrzyżowanie miksera z piekarnikiem),
* możliwość pieczenia ciast (np. keks, drożdżowe),
* możliwość wypiekania chleba w kilku rozmiarach (w zależności od potrzeb),
* możliwość wyrabiania ciasta (np. na makaron, bułeczki czy pizzę),
* możliwość opóźnienia pieczenia (wieczorem przygotowujemy, rano budzi nas zapach świeżego chlebka),
* chyba jeszcze większy szacunek dla chleba,
* frajda z pieczenia :),
* last, but not least - zaoszczędza nam to niedzielnych zakupów - najczęściej chleb się kończy.
Automat ma też wady:
* cena zakupu (w naszym przypadku ok. 300 zł),
* koszt użytkowania - prąd (20-50gr / chleb),
* rozmiar (gabarytowo jest pomiędzy frytkownicą a mikrofalówką),
* jeśli zapomnisz/nie masz możliwości wyjęcia mieszadeł - dziury w chlebie po mieszadłach,
* czasami chlebek "siądzie",
* czas pieczenia (w przypadku programu standardowego to ok. 3h15min, plus ok. 1h na ostygnięcie bochenka).
Zapraszam do dyskusji - tych wszystkich, którzy mają automaty lub myślą o pieczeniu chleba w domu.
Osobno założę wątek z przepisami na wypieki i przydatnymi poradami :)
Komentarz
Mieszanki są fajne, ale nie do końca wiem, co w nich siedzi Dlatego wolę "swojskie" przepisy. Wiem, że wymagają nieco zachodu, ale...
Ostatnio namówiony przez Bolkę zakupiłem trochę mieszanek w Lidlu... Fajna sprawa.
Socrat
Automatu nie mamy.
Zalety: My też zdecydowanie rzadziej Tak samo Nie wiem czy to duża różnica - jeden duży gar, jedna łyżka + foremki Miksera do chleba nie używam. Mój chleb wystarczy trochę "pomerdać" łyżką Piekarnik ma co najmniej te same możliwości Mam 3 różne miksery, wystarczy... Mam taka funkcję w piekarniku, ale nie używam, boję się zostawiać włączony na noc sprzęt elektryczny... Fakt.
Inne zalety: 300zł w kieszeni Piekarnik i tak stoi Raczej nie ma takiej możliwości Czas pieczenia 1h, ostygnąć zwykle nie zdąży
Wady: Pewnie podobnie, choć nie liczyłam. 1h 250st. Niestety :sad: ... ale i tak zjedzą :bigsmile:
Jak nie, to bardzo proszę o taki, ale tak łopatologicznie jak do małego dziecka. Nie mam maszyny, więc pozostaje piekarnik. Ale jestem mało kuchenna, a szczególnie niespecjalnie biegła w pieczeniu
Przepis jest tutaj, a więcej przepisów znajdziesz m.in. na niezastąpionej Kurze Domowej
Artysta...
Pewnie na Macu pracuje
:rolling:
Pewnie to znacie?
http://www.chleb.info.pl
ale to jest przepis dla automatu ...
W naszej grupie są zarówno automato-entuzjaści, jak i automato-sceptycy... Kto się jeszcze nie wypowiadał, a chce i może?
Tylko nie odsyłajcie nas do innych stron, tylko prosto, minuta po minucie.
Ania, spokojnie pytaj o wszystko, każdy zaczynał od pytań.
I drugie pytanie co sądzicie o takim zakwasie w proszku ze zdrowej żywności???
Małgorzato, ja piekę chleb w zwykłych keksówkach, dwóch nieco większych i jednej małej. Mam 3 i piekę na raz 2 lub 3 (trzeba sobie zmierzyć w piecyku ile się zmieści). Już dawno nie stosuję automatu, pieczenie na zakwasie nie jest pracochłonne.
Wiele osób robi chleby korzystając z robotów, pewnie można i w malakserze. Ja robię to zawsze ręcznie i nie ma problemu.
Przypomina sobie, że kiedyś robiłam mikserem i było dobrze.
Dla mnie musi być prosto i szybko. No i kiedy dostałam przepis od znajomej (przedtem jej chlebek jadłam, mniam :hungry:), okazało się, że to to czego szukam. Chlebuś jak marzenie a robota żadna. Niestety na drożdżach (zakwas to dla mnie wciąż wyzwanie :shocked: ).
No i jak spróbowałam z mąki razowej to siadł i strasznie się kruszył. Więcej nie próbowałam na razie, może przyczyna była gdzie indziej.
Ale poza tym jest super. Jeśli nie upiekę, to słyszę: "nie ma już chleba?" chociaż jest ten z piekarni...
Wrzucę zaraz przepis na wątek "przepisowy", bo nie wiem czy kura go ma
Wkleiłabym Wam nasze dzisiejsze chlebki, ale nie umiem wklejać zdjęć, buuu...