Mi na zakwasie nie wyszedł i się zniechęciłam. Mam Panasonica, ale polecam ten model z mieszadłami do mąki razowej, bo ja mieszam mąkę razową z ciemną lub białą, żeby nie było za ciężkie, bo mi nie wymiesza.
do mieszania mamy Kenwood z misą 6,8 litra. moc 1400 watt. bez problemu miesza ciasto z 1,5 kg mąki. potem do blachy - na 12 h do wyrośnięcia i do piekarnika - przecież to nietrudne w automaty nie wierzę ....
Ja kiedys duzo pieklam - z gotowych mieszanek (Lidl) lub z przepisów z dołaczonej do maszyny instrukcji. Roznie wychodzilo czasem, ale akurat nie zakalce, czasem przy stosowaniu zwyklych drożdzy najpierw troche za mocno roslo a potem w srodku sie troche zapadalo, ale i tak nie byl to zakalec. Teraz glównie tak jak Savia - wyrabiam ciasto i pieke w piecyku bułeczki, uzywam tez do robienia ciasta na pizze, ewentualnie innych drożdzowych (na racuchy, ciasto itp.)
a czy macie tak w automacie, że dołem chleb jest wyraźnie wilgotniejszy? wczoraj pod wpływem tematu odświeżyłem pieczenie i nawet wyszedł, ale właśnie tak miał.
Malgoska, ale Ty robot chcesz kupić czy automat do chleba?
Robot kuchenny. Ale z możliwie duuuuużą misą.Automat gdzieś mam. Ale foremka na tyle mała, że nie warto sobie głowy zawracać.Dla mnie w tym całym pieczeniu chleba najgorsze jest wyrabianie ciasta. No, a mąż temat podłapał. I dziś stwierdził, że robot trzeba kupić- do tej pory wg niego nie był to artykuł pierwszej potrzeby. Więc może powinnam podjąć wyzwanie.
Komentarz
Czy możecie polecić jakiś sprzęcik z duuuuuuuużą misą?
potem do blachy - na 12 h do wyrośnięcia i do piekarnika - przecież to nietrudne
w automaty nie wierzę ....
Maszyna wyrabia mi ciasto na chleb, bułeczki i piekę w piekarniku. Pychota! :x
szacun !
MOULINEX OW 6101
Uffff........Paweł, a od razu wyjales z misy?
Malgoska, ale Ty robot chcesz kupić czy automat do chleba?
zawsze możesz zobaczyć .... masz blisko :-)