Wszystkie, które tu wkleiłam są jak to napisała Odrobinka niebrawarystyczne, ale uważam, że jeśli to my kobiety czujemy się w czymś dobrze, naszym mężom podoba się to , to jest to najważniejsze i Brawario ani nikt inny nie ma "tu" nic do gadania ! O!
Milagro, no tak prosta ta kiecka, ale to taki "podkoszulkowy "( poddający się/rozciągliwy ) materiał czy jak to nazwać ? więc chyba zwykłą maszyną do szycia nie pójdzie, więc nie miałby mi kto chyba uszyć.
Chyba, że nie wiem co piszę i wydaje mi się
Mąż mówi, że mam talent do wynajdowania trudności w najprostszych sprawach
Ten materiał (dżersej, dzianina) najlepiej szyć overlockiem, ale zwykłą maszyną też się da ( jak ma elastyczne ściegi ) tylko, że wtedy trzeba obrzucić brzegi zygzakiem, co wymaga wysiłku i więcej czasu- bo overlockiem tąką kieckę szyje się w 10 minut
Jak materiał jest bardziej rozciągliwy wszerz niż wzdłuż, to nawet nie potrzeba elastycznego ściegu, ale zygzakiem i tak trzeba wykończyć.
Wszystkie, które tu wkleiłam są jak to napisała Odrobinka niebrawarystyczne, ale uważam, że jeśli to my kobiety czujemy się w czymś dobrze, naszym mężom podoba się to , to jest to najważniejsze i Brawario ani nikt inny nie ma "tu" nic do gadania ! O!
;;)
Ale wątek miał być o sukienkach ładnych i skromnych:-) A to, czy ktoś ma coś "do gadania" na ten temat, czy nie, to w innym temacie (o bikini).
• Wykroje i sposób wykonania zostały dostosowane do określonych materiałów. Dlatego należy używać materiałów wskazanych lub podobnych. • Ponieważ szwy powinny być rozciągliwe, należy je przeszywać wąsko ustawionym ściegiem zygzakowym lub specjalnym ściegiem elastycznym. Przy delikatnych dżersejach wskazane jest użycie specjalnej igły do szycia dżerseju. • Na szwach, które nie powinny się rozciągać (np. szwy ramion) należy przy stębnowaniu przymocować taśmę ze skosu. • W miejscach nacięć mogą „uciekać" oczka. Dlatego przed wykonaniem nacięć należy od lewej strony przyprasować do tych miejsc kawałki flizeliny. Można też bezpośrednio RO nacięciu pokryć je bezbarwnym lakierem do paznokci. • Aby podłożenia pozostały elastyczne należy je przyszyć od wewnątrz krzyżykami. To samo dotyczy wszystkich innych krawędzi, które powinny być elastyczne. Zapasy na tych brzegach przystębnowuje się podwójną igłą do maszyny. • Brzegi cięte należy obrębić rzadko ustawionym ściegiem zygzakowym, nie naciągając przy tym materiału. Niektóre cienkie materiały rozciągliwe nie wymagają obrębiania. Należy wziąć kawałeczek materiału i mocno rozciągnąć. Jeżeli oczka nie będą „uciekały", można brzegi zostawić bez wykańczania.
Także jak widać- można się obyć bez overlocka. Jak się szyje gęstym zygzakiem, to już nawet nie trzeba dodatkowo obrzucać brzegów- bo zygzak szyje i obrzuca jednocześnie.
Hejka, a może potraktować sukienki jako strój na okazje, a na co dzien jednak wygodniejsze są portki, dżinsy, lniane, lub inne plus bluzki, sweterki, tuniki?
Oczywiście sprawa indywidualna w zależności od potrzeb, figury itp.
Kurcze, powiedźcie mi tylko proszę, jak nosić takie śliczne, zwiewne,sukienki z cienkimi ramiączkami. Fajne są, ale przy dużym biuście, bez stanika się nie da, z cienkimi silikonowymi ramiączkami się wżyna, no a taki kombajnowy to raczej nie za ładnie?
Bereniko, dlatego napisalam, ze nie ze mi sie podoba, ale wiadomo... chciaz znam dziewczyny - forumowiczki tez, noszace piekne i kobiece ciuchy i nie czuja sie z tym zle.
W ogóle jest problem z modnymi rzeczami - zwykle są dla chudych.
Weźmy się w garść i schudnijmy! Może i dla ciuchów ale przynajmniej będziemy zdrowsze i nie wysiądą nam serducha tak szybko. Właśnie idę pochodzić po schodach - o nie już za późno i nie chcę hałasować, trudno wezmę sobie kanapkę - oooostatnią ( na dzisiaj)
Komentarz
http://casilusi.com/kategoria/as/sukienki/page/2/
http://www.oribel.pl/Moda-Dla-kobiet/Spodnice-Spodnie/Sukienki-dzienne/Z-rekawkiem.html
http://www.oribel.pl/Moda-Dla-kobiet/Spodnice-Spodnie/Sukienki-dzienne/S14-Czarny.html
• Ponieważ szwy powinny być rozciągliwe, należy je przeszywać wąsko ustawionym ściegiem zygzakowym lub specjalnym ściegiem elastycznym. Przy delikatnych dżersejach wskazane jest użycie specjalnej igły do szycia dżerseju.
• Na szwach, które nie powinny się rozciągać (np. szwy ramion) należy przy stębnowaniu przymocować taśmę ze skosu.
• W miejscach nacięć mogą „uciekać" oczka. Dlatego przed wykonaniem nacięć należy od lewej strony przyprasować do tych miejsc kawałki flizeliny. Można też bezpośrednio RO nacięciu pokryć je bezbarwnym lakierem do paznokci.
• Aby podłożenia pozostały elastyczne należy je przyszyć od wewnątrz krzyżykami. To samo dotyczy wszystkich innych krawędzi, które powinny być elastyczne. Zapasy na tych brzegach przystębnowuje się podwójną igłą do maszyny.
• Brzegi cięte należy obrębić rzadko ustawionym ściegiem zygzakowym, nie naciągając przy tym materiału. Niektóre cienkie materiały rozciągliwe nie wymagają obrębiania. Należy wziąć kawałeczek materiału i mocno rozciągnąć. Jeżeli oczka nie będą „uciekały", można brzegi zostawić bez wykańczania.
ze strony:
http://www.kobieta.twojetrojmiasto.pl/index.php/kurs-szycia/113705-szycie-z-materialow-rozciagliwych
Także jak widać- można się obyć bez overlocka. Jak się szyje gęstym zygzakiem, to już nawet nie trzeba dodatkowo obrzucać brzegów- bo zygzak szyje i obrzuca jednocześnie.
Hejka, a może potraktować sukienki jako strój na okazje, a na co dzien jednak wygodniejsze są portki, dżinsy, lniane, lub inne plus bluzki, sweterki, tuniki?
Oczywiście sprawa indywidualna w zależności od potrzeb, figury itp.
Mnie się zdaje, że nawet jak byłam duuużo szczuplejsza bardziej pasował mi kostium niż kiecka - taka figura i typ urody
oczywiście zależy jaka sukienka
http://store.speedo.com/p/swimsuits/womens-racerback-swimsuit/800709
Może zaopatrzę się jeszcze w tego typu strój:
http://store.speedo.com/p/tankinis/womens-superiority-tankini-boyleg/807895
Powiadasz niebrawarystyczna? Powinnam się wstydzić?
Edit: wydało się - Twoja Mama się dowiedziała
I dla Niego ją kupiłam
Eee tam, kiedyś była taka moda. A ludzie przecież byli bardziej wierzący niż teraz.
Bereniko, dlatego napisalam, ze nie ze mi sie podoba, ale wiadomo... chciaz znam dziewczyny - forumowiczki tez, noszace piekne i kobiece ciuchy i nie czuja sie z tym zle.
Moze to wlasnie sprawa "czucia sie" ?
Właśnie idę pochodzić po schodach - o nie już za późno i nie chcę hałasować,
trudno wezmę sobie kanapkę - oooostatnią ( na dzisiaj)