To "niekoszerne filmy" w koncu wolno ogladac i nie szkodza? W co drugim poscie "polecam, ale niekoszer", "obejrzalam niekoszerny film, warto", "wiem ze niekoszer, ale i tak pojde do kina" Brawario sie zalamie.
E, 17+ to juz duze. Mi raczej chodzi o taka mlodziez nastolatkowa , jakies 14-15 lat. Dla takich , to chyba nie. Ale to i tak od osobnika zalezy - od jego dojrzalosci - i tutaj te wszystkie gradacje typu koszer - nie koszer sa pomocne, ale i tak decyzje musie podjac rodzic - bo zna swoje dziecko i jego gotowosc do pewnej tematyki.
No coz, w Wikingach istotnie seksu duzo, krew sie leje i flaki lataja. Mimo ciekawego podloza historycznego ( bo rzeczywiscie, sporo jest tam postaci, ktore istnialy naprawde i sytuacji historycznych) - dosc to brutalny serial. Ale co w takim razie powiemy o GoT?
Czy ja wiem? nas GoT wciagnal bardzo - a tajemnica sukcesu dla nas bylo chyba to, ze wczesniej nieco czytalismy o Wojnie Dwoch Roz i...tak naprawde geografie w filmie latwo mozna stosunkowo odniesc do Wysp Brytyjskich, czesci Europy i Azji. I z tym to odniesieniem gdzies z tylu glowy ogladalismy.
Nie film, tylko serial polecam: "Z pamiętnika położnej". Rzecz dzieje sie w latach 50-60 ubiegłego wieku w ubogiej częsci Londynu. Każdy odcinek to różne historie, kobiety rodzące w domu, początku położnictwa środowiskowego, rodziny wielodzietne, zakonnice. Bardzo klimatyczny i wciągajacy. Przez 10 dni obejrzałam w necie ze 30 odcinków.
A ja polecam serial BBC ,,Call the midwife''. W sumie w tematyce tego forum, jestem mile zbudowana. Nie pamiętam polskiego tytułu, serial mówi o położnych pracujących w latach 50-tych ubiegłego wieku (w tym zakonnic). Szczerze polecam; spokojny, normalny, a jednocześnie w dziwny sposób poruszający i wzruszający.
To jak ktoś lubi naturalizm okrucieństwa to polecam drugi sezon Fargo. Pierwszy sezon też brutalny, ale nie aż tak. Fargo 2 to taki finał Nienawistnej ósemki non stop. oba jednak wciągają.
Momentami siostry i personel bladzi doktrynalnie i są wątki "niebardzo"... ale do 4 sezonu duza powściągliwość we frywolnych zachowaniach, wysoka etyka pracy wsystkich i oddanie. Budujacy taki. Z Przyjaciółką ogladamy po nocach... tylko mało już nam zostało. Mam nadzieję że dokreca w tej konwencji kolejne sezony Call the Midwife / Z pamietnika położnej.
BTW dla fanow, gdzieś nam mignela reklama filmu o przypadkach doktora z tego filmu. Może pasztet a może choć troche taki fajny jak CtM. Dr. Turners Cases czy jakoś tak.
Edit. Dr Turners Casebook to jednak nie film a książka napisana przez aktora grajacego dochtora w serialu CtM.
@Wiesia jak to błądzi doktrynalnie? Zakon nie jest katolicki więc wg nas może bładzić. Niepotrzebny jest wątek "przyjaźni" o zabarwieniu homo miedzy dwiema pielęgniarkami, ale te wątki wciskają wszędzie...wszak homoseksualizm jest tak powszechny niemal jak hetero...
@Wiesia jak to błądzi doktrynalnie? Zakon nie jest katolicki więc wg nas może bładzić. Niepotrzebny jest wątek "przyjaźni" o zabarwieniu homo miedzy dwiema pielęgniarkami, ale te wątki wciskają wszędzie...wszak homoseksualizm jest tak powszechny niemal jak hetero...
Przedostatni sezon chyba podgladamy i siostry doszly do wniosku, że lepiej sklamac by ukoic niż powiedzieć bolesną prawde. Zatem z tą doktryną to raczej takie smaczki mialam na myśli. Za to homo pan zostal kilka odcinków wcześniej ostro zaatakowany za zgorszenie. Może scenariusz pod wpływem lgbtqwerty musieli zmieniać? ;(
Przydałby się nam kolejny budujacy serial jak ten zakonczymy. Tylko obawiam się że zostala już tylko Bonanza i Domek na prerii...
Komentarz
Zaraz spróbuję poszukać.
A na tych Viking się czaje.
O. Jeszcze jeden bardzo polecany mi ale nie paczany jeszcze -Gomorra
walka o "ważne" daje człowiekowi siłę
Ladnie zrobiony film o niczym
Najciekawszy watek to ten z psem
Dobry film do usniecia na sofie
W sumie to nie polecam
Z Przyjaciółką ogladamy po nocach... tylko mało już nam zostało. Mam nadzieję że dokreca w tej konwencji kolejne sezony Call the Midwife / Z pamietnika położnej.
BTW dla fanow, gdzieś nam mignela reklama filmu o przypadkach doktora z tego filmu. Może pasztet a może choć troche taki fajny jak CtM. Dr. Turners Cases czy jakoś tak.
Edit. Dr Turners Casebook to jednak nie film a książka napisana przez aktora grajacego dochtora w serialu CtM.
Myślałam, żeby się wybrać z Teściówką...
Zatem z tą doktryną to raczej takie smaczki mialam na myśli.
Za to homo pan zostal kilka odcinków wcześniej ostro zaatakowany za zgorszenie. Może scenariusz pod wpływem lgbtqwerty musieli zmieniać? ;(
Przydałby się nam kolejny budujacy serial jak ten zakonczymy. Tylko obawiam się że zostala już tylko Bonanza i Domek na prerii...